vineri, 3 ianuarie 2014

Prima tentativa de permacultura

Va povesteam ultima oara ca mi-am facut un strat inaltat. Imi plac straturile astea inaltate la nebunie!
Am o portiune de teren in curte care e intre case si solar, cam lunga si cam ingusta si care a fost tare neglijata de noi.
Pana pe la inceputul verii am avut grija cat de cat, dar apoi a inceput nebunia cu solarul si nimeni nu s-a mai ocupat de ea. Au crescut balariile acolo intr-o zi cum cresc rosiile in trei luni. In special loboda, care a fost campioana curtii, a crescut mai mare decat mine.
O alta problema la mine e ca pasarile umbla libere prin curte, atat gainile, cat si ratele si n-am de gand sa le inchid undeva. Mai mult, din primavara vreau sa mai iau minim 50, maxim 100 de pui de gaina. Bine, vreau si niste curci, dar inca negociez cu Lucian. Pana acum nu s-a lasat induplecat.
Am stat stramb si am gandit drept si mi-am zis sa fiu cinstita cu mine: daca asta vara nu ne-am putut ocupa de partea aia, cu atat mai mult nici in vara asta de vine nu o s-o facem pentru ca ne vom exinde culturile in toata gradina.
Am vazut pe net straturi, am citit despre ele si am ajuns la concluzia ca mi-ar trebui fix acolo cateva.

Pe pagina de Facebook a celor de la Agro Habitat Rural am gasit poza asta care m-a topit ( apropos! sunt sigura ca multi dintre voi stiti pagina respectiva si ca de obicei eu descopar totul mult mai tarziu, dar e suuuuper pagina lor, cautati-i pe Facebook si o sa va convingeti).

Ziceti si voi!
Ce va spune?
Liniste, pace, armonie, fiecare fir de iarba e asezat la locul lui, nu e absolut nici o buruiana pe acolo si toate gainile sunt politicoase, bine educate, nu le imbie absolut deloc acel pamant din straturi sa-l zgarmane si nici sa faca "baie" in el, deci nu au absolut nici o treaba cu plantele din acel strat.
 Mirific!

Ati terminat cu visatul?

Bun, sa trecem la probleme noastre.
Asadar avem : un teren plin de balarii, lung si ingust, pe care sunt niste pruni si am mai plantat in toamna niste pomi, mai am acolo  niste trandafiri care-s inca vii, nu i-au omorat balariile si am mai avut o vita de vie, care cred ca a decedat, dar am sa ma conving la primavara de asta.
Se mai dau aproximativ 30 de gaini si rate ( sa nu uitam de posibilitatea sa ajungem la un numar de 130 de inaripate) care de care mai descreierate, in plus gainile mele sunt campioane la zgarmat in pamant, au o viteza de te crucesti, mai avem patru caini, dintre care doi nu sunt sanatosi la cap si sase matoance, care nu cred sa poata face vreun dezastru major.
Concluzia: clar! straturi inaltate!
Sambata de a trecut, Lucian era plecat la livrari, copilul...uite ca nu mai stiu pe unde era, cert e ca ma puteam desfasura.
Nu l-am mai intrebat pe Lucian care din scanduri sa le iau, pentru ca el ar fi spus ca i-ar fi trebuit toate, asa ca am luat eu ce am crezut de cuviinta.
Sub privirile aprobatoare ale lui Mairon, care m-a insotit permanent la munca, am luat cele mai bune scanduri din curte.
Locul era stabilit dinainte, asadar am trecut la carat scanduri. Nu au avut toate aceeasi lungime, dar cumva le-am aranjat.
Nu am mai apucat sa fac si poze, desi imi luasem aparatul, m-am lasat dusa de val.
Mai intai am scos balariile uscate, care erau cat mine de inalte si le-am lasat pe loc. Apoi am luat scandurile si le-am asezat, fixandu-le cu niste araci ( aia n-or sa ramana acolo, le gasesc inlocuitori mai scurti, ca or sa-mi trebuiasca la vara in gradina).
Dupa ce am terminat de fixat scandurile, cu mult avant si nervi am inceput sa gonesc gainile care erau card pe ele si se uitau in jos ( ce-or fi crezut ca e acolo?!).
Dupa ce au plecat descreieratele, am inceput sa umplu stratul: am luat niste cartoane si le-am asezat direct pe balariile alea, dupa care am luat cracute si resturi de unde a taiat Lucian lemne si le-am turnat in strat, apoi am pus in urmatoarea ordine : un strat gros de pamant din gradina, un strat subtire de compost, un strat si mai subtire de gainat uscat, un praf de cenusa peste tot si am acoperit cu un strat gros de paie.
La primavara stratul de paie il voi incorpora in stratul mare, apoi am sa mai pun deasupra un strat de pamant de padure, iar plantutele vor fi bineinteles mulcite.
De jur-imprejurul stratului ( straturilor, daca ajung sa fac mai multe) voi pune o plasa subtire, nu foarte inalta, dar indejuns sa nu se poata urca animalele si pasarile.
 Cu acesta de mai jos, dar si pe urmatorul, care va fi pozitionat tot asa, ma ajut si de faptul ca au grad comun cu gradul de la gradina, deci trebuie sa imprejmuiesc mai putin.
Cu restul oi vedea, ma gandesc sa fac si alte forme.

Aici e locul urmatorului strat...

...in care il vedeti pe Mairon, care trebuia sa stea numai cu mine si "marea" de balarii uscate care predomina toata bucata aia de teren, dar o sa le vin eu de hac! Cumva...
Deci, asta e povestea primului meu strat, aveti mai sus atat idealul meu cat si realitatea mea :).
Acum trebuie sa mai astept vreo zi insorita sa pot lucra afara la un alt strat si mai apoi primavara, unde soarele si apa fac minuni.

29 de comentarii:

  1. La multi ani si un 2014 roditor va doresc.

    Daca nu o sa evolueze bine primul strat il poti folosi drept puiernita ;).
    Dar eu sunt convins ca o sa primim ceva menta sau oregano tocmai din stratul asta , mai spre vara. :)

    Multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) hai ca m-ai facut sa rad.
    sper sa evolueze bine, am planuri mari cu el :)

    La multi ani! Asemenea va dorim si noi:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Your photos are beautiful! Happy new Year and greetings from Montreal, Canada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Linda, you are very kind, but the first one is not mine, the first one is my dream :)

      Happy new Year!

      Ștergere
  4. Uitându-mă la poza idilică și gândindu-mă la găinile mele care numai pe casă nu s-au urcat era să sar și să te atenționez că cele din poză sunt găini avertizate că vor fi pozate și să nu te încrezi că nu vor ataca stratul marcat și înălțat dar tu realistă ai și prevăzut măsuri de protecție.

    La cât mai multe și cât mai roditoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ale tale? Eu am doua care se urca sus in pod si acolo oua, ba una anul trecut a clocit acolo.
      Descreierate :)

      Ștergere
  5. La cât mai multe și cât mai roditoare culturi în 2014!

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. La multi ani!

    2. Si cu loboda ce ati facut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani!
      Am lasat-o acolo unde a crescut, acum e uscata pe pamant. Ma gandesc ca la vara o sa fie si mai si, din moment ce toate semintele au cazut pe loc.

      Ștergere
    2. La noi din loboda se face ciorba, salate si chiar placinta...

      Ștergere
    3. Acolo in zona nu se cumpara frunzele proaspete de loboda?

      Ștergere
    4. Eu nu stiu daca e buna loboda asta, e din cea verde, nu rosie.
      Stiam ca asta verde este pt porci, cea rosie pt oameni ( de fapt asa imi spuneau bunicii mei, asa mi-a intrat in cap). Am vazut pe net niste chestii, dar nu prea inclin sa le dau crezare. Mai caut inca.
      Loboda verde este peste tot pe aici, nu numai la mine in curte, din cea rosie nu, cea rosie si-o cultiva fiecare in curte.

      Ștergere
    5. Daca este de culoare verde deschis, este comerstibila...
      Tot atat de buna ca si cea rosie.



      Ștergere
  7. Ce vis frumos!
    Să ţi se-mplinească în 2014! Sunt convinsă că aşa o să fie, eşti pasionată şi perseverentă şi harnică!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bună ideea cu împrejmuirea din plasă. Nu arată deloc rău şi ţine şi animalele departe. O să fie mai dificil de ajuns la plantele din strat, totuşi... Poate ar trebui lăsată o potecă pe mijloc (dintr-o scândură lungă), iar într-un capăt plasa să poată fi dată la o parte cât să intraţi pe-acolo?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ma gandeam ca o latura intreaga sa o pot misca atunci cand voi umbla la plante, dar e buna si ideea cu potecuta, mai practic asa.
      Multumesc :)

      Ștergere
  9. Bine si frumos ce-ai facut dar,.. nu vreau sa fiu carcotas, putina planificare nu strica si, un mic plan sau o schita cred ca trebuia sa le faci inainte. Pana la urma urmei, nu e nevoie de scanduri ( asta daca nu se supara designer-ul din tine) mergeau cartoanele puse peste balarii dupa ce in prealabil aruncai cateva maini de gunoi sau compost ( vezi solurile permaculturii ale lui Geoff Lawton).
    In rest totul e minunat cand dai drumul 5 minute la gaini pentru o poza ( poti sa... ari cu ele nu sa mentii niste straturi cu recolta decenta -parerea mea. Acelasi lucru l-am patit cu curcanii. Singurele pasari de curte care nu distrug gradina cred ca-s ratele.
    O seara frumoasa si mult succes in implementarea conceptelor permaculturii in gradina minunata pe care o ai.
    Cu respect,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl Rosciuc, gainile si ratele sunt libere in curte permanent, nu in gradina, desi mai scapa si acolo.
      Straturile vor fi in curte intr-o portiune unde nu s-a cultivat nimic pana acum nici de noi, nici de fostii proprietari, iar pamantul acolo e foarte lutos, greu, are si o culoare mai galben-rosiatica. Acum doua veri au aparut niste crapaturi asa urate si adanci acolo. Asta vara nu am intrat sa vad daca se mai formasera cu toate buruienile alea pe el.
      M-am gandit sa pun scanduri ca sa fie mai inalte si mi s-a parut ca asa ar fi cele mai rezistente, in plus pot sa pun si plasa aceea de jur imprejur.
      O schita desenata n-am facut, dar planul il aveam in cap si a iesit asa cum l-am gandit. Acu eu stiu ca nu excelez la treburi d-astea... de construit :), inca invat, dar am vrut sa il fac singura, la fel si celelalte.
      Ratele nu distrug gradina, dar rad pana la pamant orice planta le place. Asta vara nu stiu cum au intrat in gradina, cred ca au zburat peste gard (au avut o perioada de "crize personale"in care se deplasau numai in zbor, ziceai ca-i Otopeniul la noi si trebuia sa avem mare grija, altfel ne puteam lua cate o aripa in cap, in cel mai fericit caz) si au mancat aproape toata varza. Mi-au lasat vreo 5 verze, mai mici si mai sfrijite, fix alea care ma gandeam ( in marinimia mea) ca o sa le dau lor.
      E cam urat, dar eu zic ca la vara cand o avea si plantute pe el o sa arate intr-un mare fel :).

      Ștergere
  10. care e cel mai bun loc de sapat pentru pisici? stratul inaltat. care e cel mai bun loc de ascuns oase pentru catelul negru mic si ubicuu? stratul inaltat. care e cel mai bun loc de scarmanat, scaldat, scotocit, gasit rame pentru gaini? ati ghicit, stratul inaltat:)
    ma bucur pentru tine, abia astept sa vad verdele aromat. o sa te certi tu cu dihaniile pana se prind partial ca nu-i voie acolo (am avut daune minore), le pui nade pentru distragerea atentiei (fan pe langa stratul inaltat) si... se rezolva. macar partial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma gandeam eu ca asa o sa fie :), dar cred ca o sa le tina la distanta si plasa.
      vedem.
      abia astept sa pot lucra in el:)

      Ștergere
  11. Eu sunt fan straturi inaltate, deci te sustin! Cu atatea nimalute tie iti trebuiau alte modele de gradini - straturi suprainaltate, straturi pe picioroange...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu pe langa tine sunt mic copil:), la tine e altceva, sunt super frumoase ale tale.
      dar zic ca o sa ma descurc si asa cu ghiduseniile mele:)

      Ștergere
  12. Sa fie in ceas cu noroc incercarea ca sa prinzi curaj pentru proiecte viitoare...
    Mirela Dorina Bogatu
    mirelabogatu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut.Imi plac straturile inaltate.Pozele spun totul.Cele 100 de gaini necesita locatie adecvata,timp si rabdare.Eu am 25 de gaini si anul trecut-2014,am avut probleme cu paduchii-extraterestri.Foarte greu am scapat de ele si am pierdut 4 gaini.Insa compenseaza sacrificiul facut in gradina,recolta ce o culegi,dar si ouale si deseurile produse in cuibul gainilor.Eu utilizez ca ingrasamant diluat cu apa la flori(in ghivece afara dar si la straturile de castraveti,salata,rosii...)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da si noi folosim zeama de gainat produs de pasarile noastre. E foarte bun.

      Ștergere
  14. Pai si eu m-am referit la"zeama de gainat"din productia"proprie".Din cate am inteles contine Azot si e f.bun...

    RăspundețiȘtergere