miercuri, 29 ianuarie 2014

O zi linistita

De dimineata, de cand am deschis ochii, ninge intr-una. Frumos, cuminte, asezat.


Peisajul s-a transformat, credeam ca nu poate fi mai frumos decat ieri, ei bine, m-am inselat. Azi e mult mai frumos.



 Dimineata a batut un pic vantul, dar nu cu putere si curand s-a potolit.
In sat e liniste, din cand in cand se mai auzea lauda guraliva a unei gaini harnice, din cand in cand mai trecea cineva pe drum.
 
Lucian a dat toata dimineata la zapada, dar dupa vreo trei ore a trebuit sa iasa iar, nici nu se mai cunoastea unde a dat. A fost foarte placut afara, nu batea vantul, nu a fost frig.
Iarna asta imi pare tare frumoasa.
Copiloiul si-a consolidat cazemata, cand a intrat pe seara in casa era rosu in obraji si plin tot de zapada (evident, ud pana la piele); se bucura din plin de iarna si vacanta.
A intrat mai devreme cu trei zile in vacanta, va puteti inchipui "supararea si amarul" sarmanului copiloi.
Eu mi-am rasfatat baietii azi cu paine de casa ( tot la masina, dar invat eu sa fac si de mana; de fapt teoria o stiu perfect, am invatat cateva retete ca papagalul, dar cu practica am o problema, nu iese si pace!) si cu o tava plina ochi cu ardei umpluti.
Am zis sa mai colorez un pic peisajul, prea e totul alb, iar ardeii sunt chiar haiosi: galbeni, portocalii, verde deschis, verde inchis si rosii, cu o mana buna de marar verde aruncat peste ei.
A iesit o combinatie perfecta de culori pe fondul alb de afara, care mi-a adus aminte de legumele de asta vara.
Iar mirosul, dar si gustul, prin congelare, s-au mentinut.
 

Si-n timp ce unii muncesc, se zbat, nu-si vad capul de treaba, altii...


...sunt mai norocosi :).

13 comentarii:

  1. Habar nu ai tu cata munca implica mutatul din pat pe covor si de pe covor in pat.
    Cat de greu este sa te plimbi printre picioarele oamenilor, cat chin pana reusesti sa-i impiedici.
    Nu mai zic de incercarile nenumarate de adormire in diverse pozitii, care de care mai ciudate.
    La noi a fost viscol...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-au spus ai mei ca a fost in Buc si mi-am inchipuit ca si in jurul lui tot asa a fost. Dar ati trecut cu bine de el si asta-i important.

      Cu matoancele...offf, cate le-as zice si le-as face cateodata, dar sunt asa dragalase, nesimtitele, ca ma topesc.

      Ștergere
  2. Și pentru mine făcutul cozonacului și al pâinii păreau ceva greu. Pentru că mama mea se ocupa cu asta și avea stilul ei tare muncit de frământat mi se părea că eu n-o să fac în vecii vecilor.

    Mi-am dorit foarte mult, am văzut alte mâini rostuind aluatul și am avut o revelație: nu trebuie nici să te zbuciumi, nici să te chinui, nici să trudești. Ajunge să ... iubești. Lasă rețetele la o parte și procedează cum se spune ..."la ochi". Singurul lucru important este să citești pe pachetul de drojdie (eu folosesc uscată de la Dr. Oetker) să vezi cantitatea necesară la cantitatea de făină. Restul este foarte simplu.

    Pui făina cernută în vasul de frământat, faci o scobitură la mijloc unde torni drojdia dizolvată în puțin lapte călduț și cu puțin zahăr și cu degetele încorporezi puțină făină, eventual mai torni un pic de lapte direct acolo și obții maiaua. Lași vasul la căldură, acoperit să-și sporească maiaua volumul apoi...

    dar mai bin poate vrei să citești aici http://ilincaotgramesti.wordpress.com/2012/03/10/painea-noastra/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ilincuta, am facut cozonac si mi-a iesit, de ce nu creste si painea, nu stiu. Nu-mi dau seama unde gresesc. Iese o chestie cruda, mica si necoapta, cu o culoare incerta.
      Ceva- ceva gresesc eu, clar.
      Drojdie tot din aceea folosesc si eu, mi se pare cea mai buna.
      Am citit articolul tau, sper sa am timp azi, daca nu, sambata sigur ma apuc.

      Ștergere
  3. Mama!!Iuliana da-mi voie sa-ti povestesc o poveste ,ca doar e iarna ...Mama isi pregatea de cu seara faina -cernuta ,sa fie la temperatura camerei ,laptele fiert cu coaja de lamaie ,nucile si drojdia ,luata de la "jidani "[un magazinut mic cu o brutarie in spate ,rechizitionat de comunisti dar ramas asa pe profil].Si noaptea la 3 se apuca de framantat!Si dura cam 4 ore-asa era obiceiu' pe la dacii acestia din Fagaras !Avea o troaca mare ,lunga de lemn si rotunda pe fund. Intr-un vailingutz mic pusa la loc cald si acoperita avea maiaua facuta .Si incepea lupta !!Si dai !!Si venea si dupa mine sa ma traga jos din patul cald,sa-i tiu de troaca ,ca lupta cu aluatul era grea si risca sa-i cada ,sa se sparga si troaca sa se strice si materia lul si aia eram.Si incepea razboiu' :cati simpli,cati cu nuca ,cati cu rahat...Mama stia ca cei cu nuca multa raman mai trandosi [nu cresc asa frumos]si zicea :-nuca punem asa de okii lumii!!si noi care curatam la greu[1kg]saream in sus :-Pe toata !!in fine!! cand teminam ,amandoua aveam bot .Apoi ,ii puneam in tavi[aveam niste tavi luuuungi -cea mai mica era de 60cm.] Le inchina ,si le incarcam pe sanie acoperite bine si plecam la "bec" in parc -era o brutarie particulara ,la periferie unde trebuia sa te programezi cu 3 saptamani inainte.Acolo trebuia se le pui un semn,pe langa cel de fel[cel cu nuca ,avea infipt in capul tavii 3 bete de chibrit ,cel cu rahat 2 bete...] Dar trebuia sa ti le cunosti cand le baga la copt ca acolo erau zeci de tavi odata [venea tot orasul] sa nu le-ncurci,sa-ti manance altu' minunatiile ...Si tata le-a tras niste poansoane cu nume si adresa ...Si cand le scotea din cuptor se tot minuna unguru' de unde stie mama care-s ale ei ['poi pe langa poanson ] erau si cele mai lungi ca le facuse tata...cea mai lunga avea 97 cm]si aveam 8 bucati.Si timpul a trecut,si eu m-an maritat si dupa vreo trei ani a zis mama:ia sa-ti faci singura colacii c-acu' esti gazdoaie!!!. Intre timpuri am luat tavi mai mici ,aveam o soba de teracota cu cuptor,nu mai umblam le-la prin straini..Bah,trebusoara cu ingredientele a mers,dar sa framant ....eh!frate cu framantatul ala...Si-ntr-o ora si jumate am fost gata: i-am sucit i-am batut,i-am inghesuit,i-am ....da' ce nu i-am... i-am lasat o tura la dospit sus pe soba,la cald,si valea la tv.Si vine al meu si ma cheama !!Aluatul meu se-nfoiase din lighean si-o luase pe soba.PHUAIII!!Am salvat ce-am putut si-am inceput operatiunea de umplut si pus in taviSi-am pus nuca cat a vrut muschiu' meu si rahat la fel,si ca niciodata, mama n-a pornit jihadu' NU!m-a lasat in ploile mele .Si i-am pus la copt!siiii...cand i-am scos ...erau tot la acelasi nivel -nu crescusera ,nu se-foiasera...Si am atacat primul !era dulce ,bun gustos,.....dar necrescut ,nepufos,ma rog ....A doua zi vine tata[ai mei erau despartiti deja,dar se-nvatasera cu situatia si vorbeau]]Si mama zice:-Nicule sa bati un cui sa pun si eu calendaru' asta!!Poi adu un cui si ciocan!Aduce mama cuiu' si se duce-n casa si vine cu un cozonac de-al meu .Tata zice :lasa asta acu' ,adu-mi un ciocan!!Da,da,.. bate linistit cu asta, sa vezi ce gospodina-i fii-ta la colaci!!A zambit saracu 'tata...Si de-atunci in veci n-am mai facut cozonaci.Mi-am gasit o tanti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))
      imi pare rau ca rad de necazul tau, dar nu m-am putut abtine sa rad in hohote si cu lacrimi curgand :)))). frate, m-ai lasat fara aer :)))
      eu nu vreau sa-mi gasesc o tanti, inca, mai incerc, nu ma las.
      multumesc pentru vizita si pentru comentariu :)

      (bine ai venit pe la noi)

      Ștergere
    2. Ce-ai ras tu, dar ce-am ras eu cu colegele de serviciu!!!!
      Sanda fetita, cred ca ti-am mai spus......te-as lua cu drag acasa!
      Pup Iuliana, pup Sanda!

      Ștergere
    3. Sanda era?! Imi parea mie stilul cunoscut.
      Sanda, draga mea, ma bucur ca ai revenit pe aici :)

      Ștergere
  4. Buna ziua ,va urmaresc de catva timp blogul d-voastra ,dar fiind mai timida nu am facut nici un comentariu ,m-am limitat sa citesc cele scrise de voi si atat .Va admir pentru curajul d-voastra de a parasi orasul curat si comfortabil pentru a trai sanatos la tara .Ochestie din asta vreau sa fac si eu in viitor si as vrea sa-mi dati cateva sfaturi daca sunteti dispusi ,o sa va scriu eu intentiile mele iar voi prin amabilitatea voastra sa-mi ziceti daca este bine sau nu .Acum as vrea sa va scriu o reteta de paine (am o gramada ,lucrez in italia si mi-am cumparat si carti ) Paine taraneasca Pentru maia 130 gr faina ,0,7 dl apa ,2gr drojdie de bere proaspata ,ulei de masline Pentru aluat 1kg faina ,20 gr drojdie de bere proaspata ,6 dl apa ,20 gr sare Dizolvati droj.in putina apa calduta si amestecati-o cu celelalte ingr pentru maia in afara de ulei ,framantati bine destul de repejor formand un aluat rotund ca o sfera ,apoi puneti-l intr-un vas inalt si strampt acoperit cu pelicula transparenta si tinut pentru 16 -24 ore intr-un loc rece 16 -18 gr Aluatul -puneti pe o planseta faina ,faceti o gaura in mijloc adaug sarea ,drojd dizolvata in apa calduta ,restul de apa ,si framantati energic ,adaugati apoi maiaua si framantati energic pana se dezlipeste de maini si devine lucios ,apoi lasati-l la dospit acoperit 40 min -temper ambientala Dupa dospire se imparte aluatul in 6 parti si se fac 6 filoni ,taiati-i pe fiecare pe lungime apoi intoarceti-i invers adica cu taietura in jos si-i lasati la dospit acoperiti alte 40 min -temp.ambient .Inainte de a le baga in cuptor intoarceti-le din nou cum erau inainte si taiati-le din nou pe lungime 180 -200 gr -35 -40 min .Va doresc spor la lucru si pofta buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Stefania si bine ai venit.
      Te rog sa-mi spui pe nume, aici nu ne "domnim".
      Sigur, scrie-mi si daca stiu, cu mare drag iti spun.
      Multumesc mult si pentru reteta, mai ales pt stilul f detaliat, eu am o problema cu retetele care prescurtate :)

      Ștergere
  5. fa paine artizanala, nu trebuie framantata http://www.culinar.ro/forum/continut/Produse-de-Panificatie/14201/Paine-artizanala/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, ce bine e sa "plangi" si ce bine e sa ai oameni care vor sa te ajute.
      multam mult, Irina, acu` ma uit pe reteta :)

      Ștergere