joi, 12 decembrie 2013

Recapitulare tomate 2013. Noutati 2014. De ce suntem noi diferiti fata de altii.

Dupa cum cred ca stiu toti cei care ne cunosc deja, 2013 a fost primul an in care ne-am inceput mica afacere si totodata a fost primul an de conversio bio.
Iata ca se termina acest prim an ( duca-se invartindu-se) si intram in anul al doilea ca mici producatori, in anul al doilea si ultimul de conversie bio. Din 2015 vom fi bio "plin", daca pot sa spun asa.
Multi ne-au intrebat de ce vrem certificarea, pentru ca e un cost anual destul de mare, multi nu mai au incredere in produsele bio ( unde mai pui ca au inceput sa apara in presa fel si fel de articole, platite evident, despre cat de naspa sunt produsele bio, ca de fapt nu-s hranitoare, ca de fapt nu exista diferenta intre traditional si bio si asa ca mai bine mancati produsele din supermarketuri care-s extraordinare!).
Asa cum am spus si intr-un interviu, certficarea o vrem pentru ca altfel nu ai cum sa dovedesti ca lucrezi curat. Pentru ca noi respectam legile tarii asteia amarate si suntem oameni cinstiti.
Prin faptul ca ne certificam bio vrem sa aratam ca noi producem mancare curata, din seminte de soiuri vechi, care nu sunt modificate genetic. Nu stropim cu fel si fel de chimicale ( nu stropim deloc!), nu intervenim in nici un fel asupra plantelor ( spre exasperarea celor care asteapta legumele, dar astia suntem noi).

Da, am auzit povesti despre...infractori, ca altfel nu vad cum sa le spun, care mint ca fac bio si de fapt nu fac. Mai mult decat atat am aflat pe propria piele despre un mare "producator" bio care zice ca face, dar de fapt nu e decat un samsar ordinar.
Chestiile astea nu vreau sa le discut, probleme au fost si vor fi intotdeauna. Asa cum mereu vor fi lichele care mint si inseala oamenii.
Acum vine intrebarea de ce suntem noi atat de diferiti de altii. Am sa va raspund.
Noi am trait in Bucuresti multi ani ( eu am 39 de ani, iar Lucian are 45 ). Am mancat toate porcariile posibile, ca toti orasenii de altfel. Datorita legilor "bine facute", producatorii nu au ce cauta in piete. In piete sunt numai samsari care-si iau marfa din depozite; marfa care vine din Olanda, Spania, Turcia. Legume, fructe, carne pline cu otravuri si modificate genetic. Dar n-am avut de ales si le-am mancat. Pana cand am zis stop! sanatatea copilului nostru si a noastra e mai importanta.
Si a urmat ce a urmat: cauta seminte, alearga dupa certificare, alearga la directii agricole, plateste-plateste-plateste si apoi munceste si scoate produse bune, hranitoare, pline de vitamine, nutrienti si altele.
Mai mult decat atat, desi am suparat destui, cand nu am mai avut ce da, am refuzat comenzi si am spus cinstit ca nu mai avem. Nu am luat din alta parte, pentru ca noi suntem producatori, nu samsari.
In plus, toata conservaraia data spre vanzare de noi este facuta din produsele noastre, manual, curat si, de ce sa nu recunosc, cu multi nervi, ca ajunsesem sa visez noapte de noapte mii de siruri de borcane.
D-aia noi suntem diferiti. Pentru ca stim ce exista pe piata si stim ce trebuie sa mancam cu totii.
Cei care au venit la noi au vazut ca si noi mancam produsele din solar. Practic, impartim mancarea noastra cu voi.
Am fost cat se poate de transparenti si asta ne-a daunat, pe de o parte, pentru ca am fost copiati. Deh, e mult mai usor sa furi ideile unora, decat sa-ti pui creierul propriu la contributie.
Dar nu-i problema, mai avem idei si ne-am invatat si lectia.

Recapitulare tomate 2013

In 2013 am produs urmatoarele soiuri si le-am dat spre vanzare:

1. Buzau 47


Usor de produs rosii cu ele. Un soi foarte bun, productiv, rezistent la boli. Spre deosebire de Buzau 50 care ne-au pierit toate, Buzau 47 a produs pana in noiembrie.
Gustul este usor acrisor/acid, fructul este zemos, coaja un pic cam tare, miros puternic de rosie. Am recoltat seminte si intram in al doilea an de cultura cu ele.

2. Inima de bou



Sunt reginele incontestabile ale solarului si gradinii noastre. Preferatele lui Lucian si a peste 75% din clientii nostri.
Sensibile la toate bolile posibile, nazuroase, fitoase, dar merita orice pentru gustul lor. Mai putin productive decat cele de Buzau, coaja subtire ( aproape ca nici nu o simti), fruct zemos, gust incredibil de bun si dulce. Nu rezista la transport. Sensibile la lipsa de calciu.
Cu toate astea in 2014 intram in al treilea an de cultura cu ele ( au fost primele rosii pe care noi le-am cultivat, inainte sa dam drumul la vanzare) si nu vom renunta in nici un caz la ele.

3. Siriana


Tomate extrem de productive, crestere nedeterminata ( cred ca au ajuns pana la 3m inaltime ), rezistente la boli, nu-i place solul foarte umed, mai degraba un pic uscat.
Gustul se aseamana oarecum cu Buzau 47, coaja e un pic tare, fruct extrem de zemos ( nu se puteau manca decat din pozitia aplecat :) ).
Vom intra in 2014 in al doilea an de cultura cu ele.

4. Marmande


Cu Marmande-ul am gresit de la inceput. Este soi pentru gradina si l-am pus in solar ( sa nu mai zic ca am incurcat borcanele si am zis ca-s Inima de Bou).
Nu m-au impresionat cu gustul, de fapt nu-mi plac deloc. Destul de productive, rezistente la boli.
Am recoltat seminte, dar nu le vom mai cultiva.

5. San Marzano



Tomate pentru bulion. In stare proaspata au un gust oribil, insa in bulion sau suc dau clasa la multe alte soiuri. Cresterea este nedeterminata, sunt uriase, cresc ca niste copacei, sensibile la boli, dar nu atat de sensibile ca Buzau 50, sensibile la lipsa de calciu ( a facut ravagii ).
Si cu ele am gresit in sensul ca le-am pus foarte apropiate si le-a daunat. Cu toate astea au produs foarte-foarte bine.
Am recoltat seminte si vom intra in anul doi de cultura cu ele.

6. Perun


Hai sa zic ca le-am vandut, desi le-am dat mai mult cadou :).
Extrem de productive, le-am cultivat in gradina, crestere nedeterminata, rezistente la boli, gust foarte bun, dulci.
Am recoltat seminte si vom intra in anul doi de cultura cu ele.

Tomate pe care le-am produs in 2013, le-am inmultit si le dam spre vanzare in 2014.

1. Azoychka





Mmm...preferatele mele! Nu foarte productive, rezistente la boli, coaja subtire, gust acid, acrisor ( deci am cod galben de precipitatii in gura acum :))) ), fruct cu foarte mult suc.
Nu am mancat rosie mai buna ca ea pana acum. Am recoltat seminte ( ca nebuna!) si intram in al doilea an de cultura cu ele.
O sa aveti ocazia sa le gustati si voi in 2014.

2. Kumato cireasa


Productive ( ca orice soi de cherry de altfel), rezistente la boli, crestere nedeterminata. Coaja cam grosuta, gust foarte bun de rosie, aparte fata de altele.
Am recoltat seminte si din 2014 veti avea ocazia sa le gustati.

3. Orange banana


Alt soi care m-a impresionat placut prin gust. Productive, foarte sensibile la boli si la lipsa de calciu, coaja subtire, gust acrisor, extrem de suculente.
Am recoltat seminte si-i musai sa gustati si voi din ele in 2014!

4. Rosii mari de Dambovita


Sunt mari, asa cum le zice si denumirea, cresc inalte, fructe mari, productive. Nu le-am legat asa cum trebuie, in plus au depasit aracul si s-au rupt.
Fructul este mare, carnos, suculent, cu gust dulce de rosie de pe vremuri.
Am recoltat seminte, are foarte putine seminte si veti avea ocazia sa le gustati la noi.

Ma opresc aici. Surprize in 2014 veti avea foarte multe, dar nu vreau sa vi le spun.
N-ar mai fi suprize, asa :)?
Vom avea multe soiuri de rosii, ardei, gogosari, vinete albe si negre si radacinoase.
Pana atunci va asteptam comenzile si azi!
Mai avem salata, ceapa, verdeturi si ceva ridichi. Luati-le acum pentru ca saptamana viitoare nu stim ce o sa fie. Daca gerurile se vor accentua verdeturile noastre se vor duce.
Si-i pacat!

Pana atunci mai delectati-va cu :




18 comentarii:

  1. ati avut un an minunat, ati muncit pe branci, ati invatat, ati trait cam cum va doriti, si 2014 sigur va fi mai bun. pentru ca meritati :)
    san marzano, ca si roma, merg bine in camp. nu-s pretentioase, merg excelent in salate, amestecate cu alte soiuri, dar cel mai bine merg uscate – sunt un deliciu.
    si-acum sa ma laud, lumeee, lumeee, eu am seminte de rosii de la iuliana!!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) m-ai facut sa rad

      da, a fost un an bun, greu, un an al invatarii si emotiilor.
      si 2014 nu are cum sa fie decat mai bun ca asta.

      ( la anul sigur pun rosii la uscat)

      Ștergere
  2. Asadar mi-a picat falca; si-mi ploua in gura; si o sa te copiez si eu; la mancat rosii de toate felurile :))). mai trebuie sa le pui pe cele mov si pe cele negre- vazut la TV la Jamie Oliver in gradina, habar n-am de soiuri - si cred ca ai gama mai mult decat completa :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kumato sunt negre ( de fapt sunt mov inchis ) si o sa mai am si alte soiuri de tomate negre.
      in salata trebuie amestecate soiurile de rosii, neaparat!
      are loc acolo asa o "bubuiala chimica" de numa-numa.

      Ștergere
  3. Bravo, oameni buni. Experiența acumulată e cel mai prețios lucru. Pentru voi. Iar exemplul pe care-l dați e ăl mai bun - pentru noi, chibiții de pe margine. Hai cu Solarul V2.0! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca experienta acumulata este foarte valoroasa. vedem lucrurile altfel, nu mai suntem chiar aerieni.

      solarul V2.0 urmeaza, lucram la asta :)

      Ștergere
  4. Bravo !!!! Incet, incet o sa diversificati toata gama si o sa alegeti soiurile cele mai potrivite solarului si gradinii. Rosiile sunt fascinante si odata ce te-ai molipsit nu te mai vindeci, o sa le iubesti o viata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai de mine da` ce-ti intra pe sub piele, smecherele :)))
      chiar ca ramai toata viata un fel de sclav al rosiilor :)

      Ștergere
  5. Scurt pe doi: Jos palaria! Si eu chiar port palarie....! Va imbratisez, va admir, va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Mare curaj pe voi sa cultivati atatea rosii . Cata munca implica si fara chimicale , foarte greu . Eu cultiv cate un peticut afara si in solar , adica doar pentru noi . Si ardeii la fel , si astia se maneaza intr-o veselie . Vinetele sunt ieftine vara , asa ca tot spre flori ma orientez :)) Cumva soiurile alea straine n-or fi modificate genetic ? Si eu prefer soiurile romanesti numai ca nu le am .
    Dar mi-a promis cineva .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eh, curaj, inconstienta spune-i cum vrei :)))
      ardei am pierdut jumatate din ei anul asta, dar restul ce-au ramas am fost f multumiti de ei. vinetele or fi ieftine, adevarat ca nici nu se prea dau, deh comoditatea, e mult de munca la ele, dar sunt unele din legumele mele preferate si le vom cultiva.
      rosiile alea straine sunt heirloom, nu sunt modificate genetic.
      soiurile nu-s modificate genetic, hibrizii da, unii din ei.
      seminte voi da dupa ce se va inchide anul 2014, deocamdata nu vreau sa risc.

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. da, clar.
      si anul asta am avut rasaduri la vanzare si vrem sa facem in fiecare an

      Ștergere
  8. Bravo si felicitari pentru modul in care v-ati organizat si muncit in acest an. Sa aveti un an 2014 mai bun si mai bogat si sa ne impartasiti din experienta voastra interesanta. O zi linistita si un weekend placut va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Organizarea a cam lasat de dorit, dar acum stim pt viitor ce trebuie facut.
      Multumim, asemenea :)

      Ștergere
  9. Iuliana ma bonez si eu la rasaduri pentru la primavara.Cu drag Rodica

    RăspundețiȘtergere