vineri, 1 februarie 2013

Vrei bio?! Ai picat de pe luna?!

Ieri a fost Lucian in Gaesti dupa una - alta si cum sunt cateva magazine agro, i-am spus sa se uite si dupa seminte. Intra omul meu intr-un magazin, vanzatorul il intreaba ce vrea iar el ii raspunde tare si clar ca vrea seminte fara chimicale pentru cultura bio. Vanzatorul ii spune sa astepte un pic, facandu-i un semn complice in acelasi timp, pentru ca avea doua doamne care voiau si ele seminte.
Lucian asteapta si neavand ce face altceva, asculta ce vorbea vanzatorul cu clientele. Doamnele voiau seminte, evident,  ceva bun de genul "si grasa si laptoasa si devreme acasa". Nu erau la prima experienta, pentru ca se laudau cati bani au facut anul trecut cu legumele. Nu o sa va plictisesc cu schemele cu care vanzatorul a prostit acele doamne, el avea interesul sa vanda, iar ele au inghitit ca niste pelicani toate aberatiile pe care el le spunea, cumparand la final pe baza promisiunii : Da, domne, ce dracu`, d-astea am pus si io si au fost foarte bune!
Dupa ce clientele au iesit, vanzatorul se intoarce catre Lucian si-i spune direct : Domne, dumneata te-ai trezit acu` din somn? Ai venit acu` in tara? Ai picat de pe luna?! Cum adica bio?! Nu esti zdravan, domne!!
Desi s-a enervat, Lucian a decis sa faca pe prostu` ca sa vada ce debiteaza omu`. Iar dezvaluirile nu au intarziat sa apara. A facut tot ce i-a stat in putere sa-l faca pe Lucian sa ia numai soiuri de afara, totul culminand cand i-a prezentat un soi de rosii din Israel spunand ca aia sunt profesionisti: Ce dracu` domne, aia fac agricultura de 2000 de ani!
Lucian a continuat sa faca pe omul-nestiutor-care-persista-in-prostia-lui si i-a zis ca el nu-si fura caciula singur, ca vin astia si ma prind.
Vanzatorul, extrem de amabil, are rezolvare si la asta : Domne, uite am asta! Dai cu el si se volatilizeaza! 99% sanse de reusita! Nu te prinde nici dracu`!
Nu ma intrebati ce i-a aratat pentru ca Lucian nici macar nu s-a uitat la flaconul ala, a iesit scarbit din magazinul lui, dupa ce omul i-a spus foarte mandru ca a renuntat la legumicultura pentru ca ii merge foarte bine magazinul in care vinde chimicale pentru culturi.
Lucian a intrat in alt magazin, reprezentant local al Mefim Agro si Agrosel, unde vanzatoarea a fost extrem de amabila, l-a ajutat, l-a incurajat si laudat ca vrea sa faca cultura bio si i-a povestit multe despre soiuri, seminte, producatori.
Deci, se poate!
Asadar, dragii mei, aveti grija! Informati-va si nu va lasati influentati! Fiti atenti la smecherasi d-astia care cred ca ei au descoperit apa calda.


E cam cu strigaturi, dar clipul trage niste semnale de alarma.

16 comentarii:

  1. Uite bio, nu e bio
    Sa ii injuri, nu alta...
    Asa de scarbita sunt de cei ce "sunt cumparati" de firmele de chimicale gen Monsanto and co

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooooo da din astia care au impresia ca ei au inventat coada la cireasa si mersul pe jos găsești peste tot nu doar in magazinul in cauza! E plină tara asta de destepti....de aia ne merge asa bine! Pupici la pisici! Mirela

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt oameni care injecteaza rosiile sa fie mai mari si mai frumoasa si dupa aceea le mananca, de ce va mai mirati... toata lumea vrea bio, dar cand vine vremea sa plateasca bio se mai gandesc, totusi sunt mai bune alea din magazin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne-a mirat numai incrancenarea cu care omul voia sa-l faca pe Lucian sa uite de bio...atat :)
      a..si faza cu israelienii care-s agricultori profesionisti de doua mii de ani :)))

      Ștergere
  4. Mai dar voi chiar nu intelegeti ca sunt agricultori de 2000 de ani:)) Incrancenarea din pacate ne inconjoara din ce in ce mai mult:(

    RăspundețiȘtergere
  5. Am o colega de breasla al carei sot e vinzator de chimicale. In urma cu doi ani, intr-o frumoasa adunare, in urma explicatiilor mele cum ca pun in gradina, ca ingrasamint, gunoi de pasare, macerat si dizolvat in apa, m-am pomenit cu respectivul domn ca=mi spune ca are el nu stiu ce solutie cu care sa inlocuiesc maceratul respectiv. La replica mea ca nu vreau prea multe chimicale in gradina, mi=a raspuns: "E o chimicala bio"
    Concluzia: asteptati-va la orice pe lumea asta. :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) chimicala bio, chiar n-am auzit de asa ceva.
      numai " noutati" arunca-n piata vanzatorii astia

      Ștergere
    2. Prima chimicala bio este piatra vinata, desi nu e foarte prietenoasa cu mediul (in special cu rimele) este acceptata in culturile bio.
      A doua chimicala bio (desigur dintr-o lista infinita) este acest pesticid proaspat de la dow (http://msdssearch.dow.com/PublishedLiteratureDAS/dh_0134/0901b80380134aa7.pdf?filepath=ca/pdfs/noreg/010-20784.pdf&fromPage=GetDoc) care venind de la dow si fiind aprobat pentru a fi utilizat in culturile certificate bio, ma face sa fie deosebit de confortabil cu tot ce e certificat bio :)

      Ștergere
  6. Eh, poate omul nu s-a priceput sa se exprime :D. Chiar exista fertilizanti bio, naturali, dar produsi pe scara industriala. Faina de sange deshidratat (contine azot), balegar deshidratat granulat, pudra de alge..
    La gradina mea de bloc, cu sute de ghivecele, fac fata cu soluti de ulei de neem, bun la toate si insecticid (dar e cumplit de scump). N-am avut succes cu maceratul de urzici, miroase oribil!
    Mult noroc si spor la recolte bio :) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Stefana!
      Eu am folosit macerat de urzici, da miroase groznic, dar chiar se vede. E f bun.
      Nu stiam de uleiul acela, o sa-l " gugalesc".

      Multumesc, spor si tie :)

      Ștergere
  7. hai sa facem in fiecare oras cate o echipa si, in fiecare zi altul ia la rand magazinele si cere seminte bio si legume bio...pana cand se invata astia ca lumea vrea bio.

    RăspundețiȘtergere
  8. Gugaleste-l dar atat, ca e chiar intangibil...
    Maceratul de urzici, la bloc, si-anume la mijloc, asa, pe la etajul 2(sa nu nedreptatim pe nimeni), este un poem... Se mirau toti vecinii de unde vine mireasma...si ce-o fi ea...E foarte bun, ce flori am avut in anul ala...Si vecini plini de respect...

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca si aia de la al doilea bloc au avut ceva miasme :))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Conform normelor europene, comerciantul de seminte trebuie sa precizeze pe plic substanta (substantele) cu care sunt tratate semintele. De obicei semintele hobby de la pliculete nu sunt tratate dar pot fi surprize, de exemplu am cumparat de la un magazin satesc seminte de la Agrosem (altcineva decit Agrosel, dar tot din Cluj) semintele erau colorate verzi, deci tratate, dar nu era marcat nimic pe plic.
    Pentru seminte certificate organic Hornbach are si de la Vilmorin (cu preturi mai rezonabile, dar varietate mica) si de la un furnizor german (caruia nu i-am retinut numele pentru ca plicurile erau extrem de scumpe).
    Alfel am cumparat seminte certificate de pe internet de la tamar organics.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am luat de la agrosel : buzau 47, 50 si siriana - astea pt solar
      pt mine ca hobby am luat mai multe soiuri, cate un plic, printre care si inima de bou, soiul meu preferat, dar atat de nazuros si sensibil - ele vor avea locurile lor in cele doua gradini.
      hornbach de la un timp sau poate e sezon acum, a cam innebunit cu preturile la seminte, cele bio mai ieftine sunt de sfecla, ceapa, patrunjel...putine
      nu vreau sa pun in solar decat soiuri romanesti ( la fel am luat vinete si ardei gras )

      Ștergere