joi, 7 februarie 2013

Toate-s vechi si noi is toate

Sambata nu am mai rezistat! A trebuit sa-mi bag mainile in pamant, sa seman, sa pipai seminte si nu plicuri.
Si pe seara m-am apucat de treaba. Am luat pentru noi, nu pentru solar/vanzare, cateva soiuri.
In vara, cand am fost in Delta, la pensiunea unde am fost cazati tipul de acolo avea in gradina rosii din astea.


Recunosc, pana atunci nu mai vazusem soiul asta : rosii-galbene-cireasa-in-forma-de-para :). Mi-a placut gustul, culoarea si forma. Cred ca prin noiembrie in Hornbach am gasit si le-am luat. Si cum pe plic scrie ca se pot semana din ianuarie, am zis ca februarie e perfect.
Si am trecut la treaba ( uai, cat de bine a fost! sa ma murdaresc iar de pamant, paharute, seminte...eram in extaz, nu alta).

 Iar azi dimineata mi-au facut o mare bucurie niste firisoare mici si firave care se vedeau iesind din seminte. Deja ziua e mai buna.
Am mai luat, tot pentru noi, inima de bou, care-mi plac la nebunie, dar sunt atat de sensibile la toate bolile posibile si nu am atat de mult curaj sa pun in solar pentru vanzare. Adica inca nu ma simt atat de bazata ca sa merg pe " mana" lor.
Si am mai luat un soi nou pentru mine, dar foarte laudat de altii, Marmande. Anul asta l-am luat de incercare, daca e ok o sa lucrez mai departe cu el.


 
[ Stiu ca am promis un post cu semintele luate pentru solar, dar -in desteptaciune mea- am pierdut pozele, asa ca tre` sa fac altele, in plus - tot in desteptaciunea mea - mi-am luat teapa cu niste seminte si vreau sa va arat si voua, ca sa fie invatatura de minte. Va fi un pic mai mare decat l-am gandit initial. Voi lucra in week-end la treaba asta.]
Brahmutele si pitoacele s-au acomodat foarte bine si au inceput sa iasa si ele prin curtea mare. Initial au stat intr-o curticica, pe care asta vara socrul meu a facut-o special pentru closca si puiuti.

Dar Vulturica le-a ajutat mult pe fete, le arata mancare, apa, le chema afara, nu le-a fortat, iar rezultatele au aparut. Acum fetele umbla peste tot, canta incet si-s cu ochii numai pe jos, poate-poate gasesc vreo gaza ceva.

Blondu continua sa...viziteze ratele in lipsa de gaini, iar ele cat sunt de mute, urla ca-n gura de sarpe, lucru care-l face pe Vulturica sa sara la bataie . Unul din cocosi s-a mutat la vecina, unde si-a gasit o prietena ( din cauza solarului nu-si mai cunoaste curtea ). Momentan il lasam acolo, vedem pe viitor ce vom face cu el.
Ratele, de cand e cald si-s noroaie, sunt cele mai fericite pasari din lume, s-au facut mai rau decat niste porci.
Matoancele s-au vindecat la ochi, numai uneia ii mai dam tratament in continuare pana sambata, cand scapa si ea de chinuiala.
Pentru weekend-ul asta am ganduri mari, vreau sa pun in solar niscai ceapa si salata. Sa vedem daca o sa pot.
PS. Am vazut stoluri de pasari calatoare. Se intorc acasa :).

39 de comentarii:

  1. Frumos furmos surioara :)) ce sa zic spor la treaba si distractie placuta :D si felicitari pt solar...nu am apucat sa te felicit...de sesiunea asta :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe toate! Sa tai incaltatura brahmelor ca o sa se faca praf si o sa se incarce cu noroi de nu mai pot merge, deci frizerie scrie pe ele:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a, bine ca mi-ai zis ca nu ma ducea capul la asa ceva. sa vezi ce ma distrez si eu, nu numai tu :))

      Ștergere
  3. Pai ce numai eu sa am activitati din astea ciudate!:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce misto is gainile :) Spor la semanat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesante rosiile galbene. Spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Loredana!
      Sunt chiar gustoase. Mie mi-au placut, tipul nu le facuse altceva decat sa le ude si chiar sunt ok :)

      Ștergere
  6. Deci...
    Si tu?
    Cat ma abtin sa nu ma apuc de rasaduri, ca inca e prea devreme
    Pe unde intru, tot simt ispita :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e devreme deloc :)))
      si daca e, ne descurcam noi.
      dar nici macar un plic sa nu pui? :)))

      Ștergere
    2. Phua...am zis ca pun zilele astea ardeii si vinetele
      Ca nu mai pot!:))

      Ștergere
  7. Tomate din alea para am comandat si eu azi de pe un site. Spor la treaba, sa iti creasca rasadurile rezistente si voinice! Pentru vanzare pui si cherry? Cand nu aveam gradina ma intrebam de ce producatorii romani nu scot pe piata si cherry sau alte rosii mai deosebite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incerc sa fac rasad de cireasa ca sa vand rasadul, inca ma gandesc daca sa si vand rosii cireasa.nu cred ca s-ar cumpara...nu stiu

      Ștergere
    2. Eu cred ca s-ar cumpara - omul trebuie doar sa le guste, e imposibil sa nu ii placa, sunt prea bune. Iar daca ii si garantezi ca nu sunt de import... Langa Constanta, la M.Kogalniceanu, sunt mai multe sere - le-a dat si pe la tv, ca exemplu bun - si cei de acolo produc printre altele si cherry pe care le vand direct la cateva restaurante, nu le duc in piata. Poate mai analizezi. Nu vreau sa te sfatuiesc gresit, tu stii mai bine ce ai de facut.

      Ștergere
    3. adevarul e ca nu am auzit pe nimeni sa nu-i placa cherry. si cu cat sunt mai altfel colorate cu atat sunt mai atragatoare. sa nu mai spun de gust, cele negre sunt o nebunie.
      si lucian a zis sa facem si sa le dam la casoleta, eu sunt un pic mai sceptica ( sau mult prea prevazatoare).
      dar o sa ma gandesc la asta, multumesc tare mult Ardeiuta :)

      Ștergere
  8. Toate bune si frumoase la tine, dar mai, am o neliniste: tanti Ioana mai traieste?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Inima de bou e preferata mea, in salate, cruda, pe platouri de aperitive, in orice forma si in orice moment, mi se pare rosia suprema dpdv al gustului.

    Asa cum ti-am urat si la mine pe blog, sa aveti succes cu solarul, ca doar voi stiti cata munca s-a depus pentru a-l vedea mare si frumos :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi mult, Alex. si noi avem sperante mari si vom face tot ce ne sta in puteri.
      dar tot ma simt aiurea :).
      pt cei care nu au aflat inca, postarea mea de azi are acelasi titlu ca postarea lui alex de ieri. am descoperit acum pe seara intrand pe blogul simonei - angelikue. uitandu-ma pe blogroll-ul ei mi-a atras atentia titlul. si mi-au iesit ochii ca la melc atunci cand am vazut.! penibil...

      Ștergere
    2. Titlurile sunt neimportante, draga Iuliana.
      Munca, placerea, viata in toate formele ei, ca despre ele vorbim, ele sunt importante. :)

      Ștergere
  10. Perun am cultivat si eu. Foarte gustoase si rezistente la boli si daunatori.
    Cu inimia de bou nu mi-a mers. In 2011 am mincat fix 2 rosii gustoase din 5 plante, restul aveau un gust oribil indiferent de perioada in care le culegeam. Anul trecut 0. Mi s-au fiert toate in vrej (de fapt o boala bacteriana, coaja era intacta dar inautru era suc de rosii acrit nu rosie)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am pus anul trecut si au fost bune-bune. nu au crescut mari, dar au fost gustoase. coaja subtire, zemoase, dulci.
      totusi au avut ceva, ca unele - si destul de multe - se stricau in locul unde fusese floarea, in partea de jos a fructului. nu le-am stropit, numai am copilit, am zis ca s-or fi manat si am pus macerat de urzica. dar nu s-a stopat chestia aia, numai a incetinit.
      dar per total am fost multumiti, a rodit bine. am facut suc, zarzavat, am bagat la congelator. au fost ok asa micute cum au fost.

      Ștergere
    2. Si eu recunosc ca am avut probleme cu ele
      dar sunt asa de bune...

      Ștergere
    3. sunt f sensibile la boli, dar merita chinuiala cand faci un castron mare cu salata si-si lasa 1 kg de zeama :D.
      uiti de toate problemele lor :)

      Ștergere
  11. asadar curtea "bucurestenilor mutati la sat" freamata iar de viata. toate lumea are activitate. ce familie frumoasaaaa. citisem postarea ta de ieri, dar nu am apucat sa las nici un comentariu si aseara, mergand la Lidl, am vazut caserole cu rosii galbene si evident....rosii. gandul mi-a fugit imediat la tine :D, dar las' ca asteptam sa mancam de la tine. nu ne stricam gustul cu cele de la Lidl :D. pupici (Alina-Gl)

    RăspundețiȘtergere
  12. Am cumparat si eu anul trecut soiul Perun si sunt bune la gust, rodesc toata vara, copilii se prind repede, sa nu-i arunci, poti sa-i plantezi si o sa ai rosii Perun in toata gradina. Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bine ai venit! Nu stiam ca se pot prinde copilii, multumesc tare, tare.
    Spor si tie :)

    RăspundețiȘtergere
  14. nu e un pic cam devreme pentru rasaduri?ma gandesc ca afara cam intunecat, si m-am uitat la prognoza, toata luna va fi innorata.Si vor avea putina lumina.

    RăspundețiȘtergere
  15. esti tare harnicuta...mai un pic de rabdare ca acus apare timpul de samanat.

    RăspundețiȘtergere
  16. multumesc dr Mag, dar nu-s atat pe cat mi-as dori :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Iulianaaaa
    Esti in regula?
    Ai fost cam tacuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) da, sunt ok.
      treaba multa (acasa si la serviciu) si timp putin, asta-i.
      dar urmeaza :).
      mersi de intrebare

      Ștergere