luni, 4 februarie 2013

Solar post 6 - acoperirea solarului

As putea spune invelirea cu bucluc...
Dar e invelit, greu, foarte greu, cu multe patanii, dar e acoperit.
O sa vedeti in poze folia murdara si o sa va intrebati care e cauza. Pai cauza e una simpla si va lamuresc imediat.
Vineri a hotarat Lucian ca e ziua cea mare. Au mai venit cinci sau sase vecini sa-l ajute si s-au pus pe treaba. Asa cum am mai zis solarul are 67m lungime, 8m latime si 4m inaltime. Au inceput sa traga folia pe el, cu mult chin, pamantul era moale, era numai noroi, alunecau, unii au si cazut, dar l-au invelit. Mai aveau cam 20m de invelit cand s-a pus o pala puternica de vant, iar folia, cu toate eforturile oamenilor, a zburat la vecini acoperindu-le o buna parte dintr-o magazie, o buna parte din gradina si un tractor (complet).
Nu are sens sa mai spun ce stare de nervi a fost.
Din cauza esapamentului tractorului folia s-a spart rezultand o gaura maricica.
Alte pagube au mai fost inca doua gauri in folie, dar nu mari . Noroc ca sunt in partea de jos, la poale si se pot repara usor. Daca erau sus pe coama aveam o mare problema.
Sambata dimineata Lucian a chemat iar oamenii la lucru si s-au apucat de treaba. Pana seara a fost invelit complet, iar ieri au inceput sa puna  mai multe cleme si sa sape santurile laterale ca sa fixeze folia.
Aseara iar s-a pornit un vant turbat, iar folia incepuse sa fluture intr-un mod foarte periculos. Dar nu ne-a mai luat prin suprindere, eu am inceput sa car tevi si boltari pentru a fixa folia jos, iar Lucian si un vecin, care a sarit sa ne ajute cand a vazut cum flutura folia, au inceput sa puna mult mai multe cleme.
Si a fost bine :). Desi toata noaptea a batut  vantul foarte tare, nu s-a mai intamplat nimic rau.
Azi continua sa faca santurile laterale pentru a ingropa folia in pamant.
Si acum doamnelor si domnilor, va prezint, cam murdar si sifonat, solarul nostru.

 Asa acoperit nu-mi mai pare atat de lung, dar ma face sa ma simt foarte mica si insignifianta in el.
Dupa cum se vede pamantul inauntru nu a mai inghetat si credem ca in 2-3 zile va incepe sa se usuce.
A fost greu, dar am reusit.
Ma simt....cum ma simt?...bucuroasa, de fapt euforica, obosita, capiata, cam ametita si inca nu-mi vine sa cred, nu realizez, ca ne-am vazut visul cu ochii.
Am luat seminte pentru el, dar voi reveni in alta zi cu alt post, in care voi detalia amanuntit ce soiuri am luat si de ce.

25 de comentarii:

  1. spor in el si cat mai multe bucurii inflorite

    RăspundețiȘtergere
  2. Reușita contează.

    Să fie într-un ceas bun. Ghinioanele mici sparg ghinionul mare. Peripeții vor mai fi. Totul este să vă repliați cât se poate de repede. Ca la patinaj artistic...Ai dat cu fundul de pământ te ridici repede și faci o reverență de parcă așa ar fi fost programul.
    Hai cu postarea următoare. Vă mângâi și vă pup oameni viteji.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Ilincuta.
      Sigur vor mai fi peripetii. Si-apoi daca totul merge brici, parca incepi si te plictisesti. Altfel e cand realizezi ceva cu peripetii, ceva ingrijorari si multa munca. Simti ca e meritat :).
      Si chiar am scapat ieftin, daca se facea franjuri folia...asa-s numai trei gauri nu f mari...eu stiu cam 20cm/20 cm. O nimica toata. Iar noroiul de pe folie se spala f usor. In cateva zile o sa straluceasca :).
      E totul bine :)

      Ștergere
  3. Oau, ce mare este!!!
    Al meu este 8 x 4 si abia il stapanesc :)
    Te avertizez (ha,ha,ha), ca are multe secrete acest solar si trebuie sa le respecti daca vrei sa ai multe, multe bucurii.
    Daca ai ceva intrebari mai rudimentare, poti apela, ca am un piculet de experienta si "nacazuri"petrecute in el :)))
    Va felicit pentru el!!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Vasi, eu nu am deloc experienta cu el, numai ce-am citit. Sigur-sigur am sa apelez, am un milion de intrebari :)

      Ștergere
  4. Nu are de loc ventilatie pe lateral? E foarte lung si chiar daca se deschid capetele complet, intr-o zi de vara fara vint e posibil sa pirliti productia. Am citit undeva ca la 41 de grade la suprafata frunzei, rosia moare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucian a vrut sa faca o schema prin care sa i se ridice ambele laturi. Dar renuntam la schema asta, pt ca nu ne asteptam la astfel de vanturi.
      O sa faca niste ferestre pe lateral, inca nu am inteles cum vrea sa faca, nici el nu a avut timp sa-mi explice mai detaliat, dar cand o sa se linisteasca cu ingroparea foliei, il iau la intrebari.
      Da, asa am citit si eu ca la 40-41 de grade rosia moare.

      Ștergere
    2. Eu am patit-o anul trecut, cand au fost aceste temperaturi....am vazut cu ochii mei cum picau florile...
      Anul acesta ridic folia de jos in sus si nu mai repet gresala.

      Ștergere
  5. Daca legati rosiile cu sfori legate de sirme intinse pe lungimea solarului si care se leaga de grindutele de deasupra usilor de la intrare trebuie gandit un sistem de ancore in exteriorul solarului (sau proptele in interior). Anul trecut rosiile mele au reusit sa indoaie teava (de care vorbeam mai sus) circa 5 cm catre interiorul solarului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fie intr-un ceas bun ! Super arata mai ales cu cerul roz pe fundal :) Si spor la treaba in continuare !

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce mareee e!!!! Daaaa stiu ca veți avea ceva de treaba in el! Succes! Pupici la pisici,mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ohooo si cata treaba o sa fie :)
      Mersi Mirela ( sa stii ca mitelor le cam plac pupicii tai )

      Ștergere
  8. fraaateee, catamai casoaiaaa de rosiiii! brrr, da stiu ca e mare si ce e mare egal multa munca. dragilor, eu va felicit pentru curaj, determinare, investitie si optimism si va doresc putere de munca, rodnicie, noroc si spor!
    cand o sa ajungi prin buc, ma inscriu la cateva kile de rosii bio.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Cristina :))) La fel si tie iti dorim :)
      E mare rau, chiar acum am fost cu Lucian sa mai dam o tura in el, obosesti plimbandu-te, daramite muncind acolo :)) Sanatosi sa fim, ca le-om duce toate:)
      Multumim inca o data

      Ștergere
  9. Bravooo, bravooo, bravooo si mult spor in tot ceea ce-o sa faceti de-acum incolo va doresc, dar si manute dibace si sanatoase s-aveti! Abia astept sa-ti vad pozele cu legume "organe" :D. Mi-e dor de primavara, de vara, de verde, iar la voi va fi in curand suficienta "materie prima" :D incat sa ne faci invidiosi ca nu locuim si noi la tara. Pupici, pupici, pupici / Pentru cei mari si cei mici...miauuuuuu :))))) (Alina-Gl.)

    RăspundețiȘtergere
  10. si mie mi s-au rupt vreo trei sarme cand mi-au crescut rosiile mari. solarul nostru are lungimea doar de 10m si am doi stalpi de sustinere pe mijloc. Cand cresc devin foarte grele. Si cu sforile am avut probleme pana m-am dumirit cam cat de groasa sa pun. in stadiul de rasad eram tentata sa folosesc sfoara subtirica si ma pomeneam ca tre' s-o schimb mai tarziu. Spor la treaba :)

    RăspundețiȘtergere
  11. deja imi inchipui cum va arata cand plantele vor creste si coloritul ala plin de viata va cuprinde tot solarul.
    sa va bucurati de el si de toata bogatia naturii!

    RăspundețiȘtergere