miercuri, 20 februarie 2013

Promisiuni; Probleme

Rosiile-galbene-cireasa-in-forma-de-para, singurele pe care le-am semanat pana acum.



Dupa cum se vede sunt in diferite stadii. Asta din cauza luminii si a recipientelor in care le-am pus.
Dar cresc incet-incet, abia astept sa le apara frunzele adevarate, pentru ca atunci incep sa miroasa a rosii.

O problema care se intrevede din ce in ce mai clar si care e destul de amenintatoare, provine din balegarul pe care l-am luat. Fiind vechi de trei ani, madamele coropisnite nu numai ca au trait excelent acolo, nefiind deranjate de nimic, dar s-au inmultit intr-o veselie, rezultatul fiind ca avem cateva generatii de coropisnite in gradina, impreuna cu ouale din dotarea fiecareia.
Am cautat pe net sa vedem cum se pot combate si am gasit numai tratamente cu chimicale - care ies din discutie - si o aberatie : capcana cu bere. In afara de asta am mai aflat ca e o specie protejata, fiind pe cale de disparitie (!). Probabil ca le-a placut atat de mult in balegarul lui nea Aurica incat toate s-au mutat acolo, plecand din locurile lor de bastina :).

Intrebarea este : voi, cei nefericiti, care v-ati pricopsit cu scarboseniile astea, cum le-ati facut sa dispara?
Nu vreau sa stiu de chimicale, bere sau sa le adun cu mana ca pe gandacii de colorado, ca p-astea chiar nu pun mana nici platita de careva.

41 de comentarii:

  1. stiu ca aricii se hranesc cu coropisnite, poate gasesti 2-3 sa-i tii in curte :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa pastrezi cateva coropisnite caci au si ele rolul lor bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt pe cale de disparitie?
    Asta nu o stiam :)
    Din pacate, nici eu nu stiu vreo metoda bio...

    RăspundețiȘtergere
  4. In afara capcanelor alte metode de combatere bio pentru coropisnite nu cunosc.Capcanele se folosesc in special toamna cand se sapa gropi de 50/50/50 cm. in care se introduce balegar si sunt atrase coropisnitele care se pregatesc de iernat. In timpul iernii aceste capcane sunt verificate si lasate cateva zile descoperite in ger pentru ca insectele sa moara. In rest Sintogril este mama lor. Eu de cand am inceput sa pun foi de ceapa, cenusa si coji de oua pisate in cuiburile de plantare la rasaduri n-am avut treaba cu coropisnitele prea mult ca asa, 1-2 cuibuiri de ardei sau rosii au mai disparut asta-i partea a doua. O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1-2 chiar si 5 cuiburi le-as da, dar dupa aia sa se potoleasca :)
      multumesc

      Ștergere
  5. Incearca totusi cu bere,poate merge...pune-l pe Lucian sa le stranga, poate mergem la un pescuit pe Arges:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa incercam si asta.
      mergem, mergem, dar cu cine mergem :)? incearca si semneaza intr-un fel, te rog

      Ștergere
  6. Noi am incercat cu de toate bere, cartofi avem inclusiv arici in curte dar nu am scapat. Am facut oferta gainilor la 5 coropisnite mancate dam inca 5 gratis si degeaba ca tot nu am scapat de ele. Sper sa gasiti solutia perfecta pentru voi de a scapa de ele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Metoda cea mai faina, afara de otravuri, este sa sapati toamna gropi, umpleti cu balegar proaspat si cand e gerul mare, goliti gropile, expunand intrusele la frig...

    RăspundețiȘtergere
  8. euphorbia lathyris---am primit cateva fire in gradina mea si la un an dupa, am ramas si fara cartite si fara coropisnite. Acu...,sincer sa fiu, nu prea imi vine mie sa cred ca aceasta planta are o asa mare putere....,dar daca unii zic.....Oricum, va sta in gradina atata timp cat nu va face rau. Si inca ceva- nu stiu cum se inmulteste- acu doi ani avea seminte, anul trecut, nu...,cam atat, in rest...de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca ma apuc sa ma uit dupa ea, sa vedem ce stie ea sa faca.
      super mersi :)

      Ștergere
  9. Sapati gropi, toamna, umpleti cu gunoi de grajd proaspat, asteptati gerul mare, goliti gropile, imprastiind gunoiul in jur. Intrusele vor crapa de frig.

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am avut probleme deosebite anul trecut, mi-au mancat cateva rasaduri de vinete da' de rosii nu s-au atins. Poate pentru ca am avut si ceva arici prin preajma. Sper sa vina ( aricii ) si anu' asta, daca nu s-au speriat de caini, care nu-i prea agreau :(

    In schimb coana' cartita, dusmanul de moarte al coropisnitelor, mi-a cam ravasit rosiile ca sa ajunga sub vinete, unde salasluiau 'mnealor. Oricum, pentru a preintampina orice neplacere...a fost primul si ultimul an in care am folosit la rasaduri balegar, cel putin de vaca. As incerca cu cel de cal...sa vedem.

    Daca aveti timp si bani de investit, cresterea rasadurilor la lumina artificiala, cred ca e o meroda mai buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e, acu` sper sa nu fie atrase cartitele de coropisnite :), ca sa fie o "armonie" completa

      Ștergere
  11. Eu am pe proprietate o varietate mare de reptile: broaște, șopârle (probabil cu sutele) și cel puțin 3 șerpi. Se pare că sunt mari amatoare de coropișnițe, deși ar trebui să fie la fel de amatoare de greieri dar din aceștia am puzderie.
    Soluția de la soacră-mea este înfășurarea fiecărui fir de răsad cu plastic (de exemplu folie de bucătărie) dar nu am făcut asta decât în primul an și cu toate astea nu am avut pierderi vizibile în următorii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la noi au fost asta vara reptile, nu cred ca avem chiar trei serpi, am gasit o piele de sarpe, dar sper sa se fi carat din curte.
      deci tu zici ca desi ai avut, a fost ok...
      asta vara am gasi,t in timp ce sapam in gradina, una moarta. acu` eu zic ca aia a murit de foame, ca in partea aia de gradina nu pusesem nimic. dar asta vara, desi ma asteptam sa mai fie altele, nu au fost si nu s-a intamplat nimic .

      Ștergere
  12. macar vei scapa de coropisnite. Dupa ce le termina , vor pleca si cartitele ( dar nu bag mana in foc) :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Chiar mi-au placut comm-urile.
    Unele funny.
    Sintogrilul rezolva problema, chiar daca e "chimical", faza cu aricii m-a bine-dispus, dar mai bine coropisnite decat arici sau cartite :))
    Nu uita ca aricii nu au dusmani naturali, iar daca tu nu omori o coropisnita nu cred ca poti s-o faci cu un arici care e chiar frumusel, iar de cartita nu mai zic (care de fiecare data imi promit ca ii zdrobesc capul daca o prind, iar cand o prind e asa frumoasa ca ma convinge s-o las in pace). Deci: SINTOGRIL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ai venit, Marian.
      nu pot si nici nu vreau sa dau cu chimicale.
      am demarat procedurile pt atestarea bio, am semnat un contract ( noi, pe ei ii asteptam sa-l semneze) si apoi vor urma comisii la control, prelevari de probe etc.
      si atunci cand ii voi vinde cuiva o rosie sau un ardei de la mine, vreau sa ma pot uita in ochii lui :)

      Ștergere
    2. Sintogrilul rezolvă coropișnițele și chiar și o pisică sau două după ce au vânat coropișnițele amețite de insecticid - true story de la vecinul meu care aplica toate tratamentele „ca la carte” chiar dacă are o grădina de numai 50mp.

      Ștergere
  14. Am coropisnite la super oferta. Si cartite, si soparle. Care pe care se vaneaza nu stiu, dar al naibii daca se vede, sunt intr-o armonie perfecta. Daniel a sugerat mai sus "euphorbia lathyris" - o sa o caut neaparat, sunt mega curios. S-or gasi seminte pe la magazine? Are cumva si vreun nume popular?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am " gugalit" si n-am gasit nici o denumire populara, nici pagini din Ro ( ceva interesant)

      Ștergere
  15. ”buruiană de venin”, vezi aici:
    http://www.sanatate.comarion.ro/sanatate-plante-detaliate_buruiana-de-venin_1391.html

    RăspundețiȘtergere
  16. Vin și eu cu o idee; mai degrabă o întrebare: oare nu ar merge să puneți găinile să lucreze pentru voi?
    Ideea nu e nouă. În filmul de aici

    http://achenathen.blogspot.ro/2012/05/refacerea-solului-degradat-permacultura.html#more

    vacile și găinile pasc împreună. Găinile ciugulesc ouăle de paraziți din bălegar și scormonind, afânează pământul bătătorit de copite.
    Dacă după împrăștierea bălegarului în solar ați lăsa găinile să își facă de lucru pe-acolo, poate că v-ar scăpa măcar de o parte din ouăle de coropișniță. Plus că ar face deja o încorporare superficială a bălegarului.
    N-am idee dacă metoda e eficientă, vorbesc doar despre ce am citit și am văzut prin filme. Sper să vă fie de folos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. le-am lasat, numai ca erau atrase mai mult de rame decat de coropisnite :). si nu-mi convine, ca de rame am nevoie.
      acum nu le mai putem lasa pt ca am inceput lucrul in solar.
      dar la toamna ce-o veni, dupa ce strangem tot de acolo, o sa le lasam sa-si faca de cap :)
      mersi de link, e interesant.

      Ștergere
  17. Ar trebui sa fiti bogati,o coropisnita costa 5 lei la pescari si duc lipsa,poate va reprofilati.
    Acum ca te-am binedispus un pic stiind ce bogatii ascunzi in gradina iti spun cum am evitat eu pagubele corpisnitelor acum ceva ani in urma cand erau prin gradina niste alea grase si frumoase de ma luau toti sperietii cand le vedeam.
    Cand plantam rasadurile in jurul coditei infasuram cu bucatele de folie ,cam de 10-15 cm ,cam 2 cm ramanea afara restul in pamant,este putin migalos ,dar cu rezultate 100%.
    In viitor le lasi si pe gaini,amesteci si balegarul iarna ca sa inghete,pui capcane le aduni si faci bani frumosi,apropo ,altii au ferme de crescut coropisnite pentru pescari,asa ca vezi cum le imparti,o parte la gaini=oua/carne,o parte la pescari=bani/peste,o parte le lasi in voia lor ca sa se inmulteasca,ca sa ai pentru primele doua parti.
    Ce zici,ce plan fain ti-am incropit si nu iti trebuie nici un aviz.
    Hai ca ne-am amuzat destul si tu ai treaba .
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul e ca sunt asa de scarboaaaase ca mi se face pielea gaina instantaneu cand le vad. Simt ca mi se ridica paru`- n cap si de frica si de sila.
      Am scapat de ele, in sensul ca au disparut sau cel putin nu le mai vedem nici oe ele, nici ce ramane in urma lor.
      Acu` citisem undeva ca-n iulie urmeaza alt atac al lor, invie iara ale naibii.
      Om vedea, dar din iarna o sa fac cum zici, ne-au taiat o gramada de fire in solar.

      Ștergere
  18. Pentru un numar redus (cateva), se poate aplica o metoda care se invata la biologie in clasele V-VIII :). Dar atentie, nu e rentabil sa prinzi zeci sau sute. De obicei ele isi fac galerii la suprafata (imediat sub nivelul solului). Se pot observa cu ochiul liber, ca niste linii umflate in sol. Se ia un furtun , cu un jet relativ micut, si se pune la un capat al galeriei, si se asteapta sa se umple galeriile cu apa (adica sa iasa apa si prin capetele celelalalte). Inevitabil lighioana va iesi la un capat de galerie, si o puteti prinde. Atentie, apa poate surpa galeriile de suprafata, asa ca daca nu iese apa la celelalt capat, sau lighioana, incercati sa introduceti apa prin capatul celalalt. Cu 2 bete, sau o penseta, o luati si o duceti undeva pe camp intr-un borcan (daca tot e protejata) - ideal ar fi sa aiba de traversat ceva asfalt ca sa ajunga inapoi la voi, ca nu prea o sa mearga pe asfalt sa vina inapoi. Desigur, metoda da roade daca aveti putine, ca daca solul e deja infestat cu multe, va fi greu sa scapati de toate asa .... Eu am incercat si a mers, am reusit sa o prind - imi canta ametitor (pentru cine nu stie, ca nici eu nu stiam, coropisnita scoate un sunet ca un greiere ..doar ca o tine in continuu fara sa schimbe tonalitatea ... e ca o alarma antiefractie stricata care nu se mai opreste - personal gasesc sunetul infiorator).

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua, pana la urma ati scapat de coropisnite? Cum? Tot caut variante bio si nu gasesc decat chimice. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandeam in toamna sa incerc si cu acele gropi sapate in solar si umplute cu balegar proaspat, pentru ca ele sa vina cumintele acolo, in sir indian, iar la primul ger sa le imprastii cuibuletul cald si sa le inghet piciorusele (dar mai ales clestii :)) Ati incercat varianta asta? In afara de rosii, ati avut plante care sa isi faca iar radacina, puse in apa? Eu am incercat cu vinetele. Dar nu erau taiate cu totul, mai mult mancate. Le-am pus in apa si si-au revenit. As vrea sa le replantez.Insa la castravete sau ardei nu am observat sa isi faca iar radacina dupa atacul lor.

      Ștergere
    2. In primul si in primul rand, nu inteleg de ce nu ai rasad de rezerva. Am vazut ce-ai scris si pe pagina de fb. e o mare pierdere de timp sa stai sa astepti sa faca planta iar radacina. s-apoi planta aia nu iti va produce bine pt ca a fost oprita din dezvoltare. in permanenta sa ai rasad si seminte de rezerva, nu uita! eu mai tin rasadurile cam 3 sapt dupa plantare, in caz de ceva am si schimbat planta.

      faza cu coropisnitele e incercata de tine sau e luata de pe net? pt ca eu nu am vazut coropisnita in septembrie, daramite in octombrie, noiembrie.
      ele au doua faze de atac: unul in mai care se vede cel mai bine si unul in iulie care trece cam neobservat pt ca tulpinele plantelor sunt deja groase si ele nu le mai pot taia. dupa care fetele se baga in pamant la iernat. n-o sa-ti umble brambura prin solar in octombrie. nu le subaprecia :)

      Ștergere
    3. Da, ai dreptate, trebuia sa las rasaduri de rezerva. Anul acesta nu am mai avut la vinete. Doar la rosii. Da, asa este, planta se opreste pentru mult timp din dezvoltare. In legatura cu varianta de care spuneam, nu am incercat-o, dar chiar eram curioasa daca functioneaza.
      Multumesc pentru raspuns.

      Ștergere
    4. Nu-i vorba ca am sau nu dreptate, dar asa trebuie lucrat.

      Ștergere