joi, 10 noiembrie 2016

Gradinareala de noiembrie

Credeati ca daca ne apropiem de mijlocul lui noiembrie nu mai gradinarim? Neeee! Nu stam, nu stam deloc. In solar se pot cultiva plantute multe si destul de variate, chiar daca iarna e pe aproape.
Bineinteles ca nu vor fi la fel de mari ca cele din primavara, nici la fel de rodnice, dar cu putina grija si atentie putem avea salate suficient de diversificate, ceapa si usturoi verde, patrunjel si alte minuni.
Asadar, gradinareala de noiembrie ar fi cam asa.
Semanare si apoi plantarea la loc definitiv a rasadurilor de salata verde. Sunt mai multe soiuri care-s rezistente la frig si ger.


Din pacate, in perioada asta cu umezeala ridicata riscurile aparitiei bolilor sunt foarte mari. De aceea trebuie sa acordam o atentie foarte mare aerisirii solarului, a curatarii parcelelor de buruieni verzi sau uscate, astfel incat plantele sa fie bine aerisite. Nici asta nu garanteaza ca nu or sa apara boli, dar le face mult bine.
Au aparut si la noi boli la plantele adulte din cauza umezelii foarte mari, dar si din cauza ca nu am curatat la timp parcelele. Asa ca nu ne ramane decat sa adunam buruienile, sa rupem fara mila frunzele afectate, sa afanam pamantul dintre plantute si sa aerisim solarul cat mai bine. Abia astept o zi cu soare!

Rucola
Soiuri de mustar




















Rucola, spre deosebire de alte plante, creste binisor in perioadele in care nu avem soare, avand probleme in perioadele calde, dar nici ei umezeala nu ii face bine deloc. Germineaza foarte repede si creste destul de rapid.
Asa ca am mai semanat o parceluta de rucola si in paralel avem grija de cea existenta.


Mustarul e o minune de planta, imi plac la nebunie frunzele lui. Mai ales in perioada asta cand avem plante ajunse la maturitate, iar gustul si aroma frunzelor sunt foarte accentuate, in special la cel rosu care e foarte picant avand un gust de hrean.


Au aparut boli printre culturile de mustar, dar le-am curatat si astept sa-si revina. Noroc ca am vazut la timp si boala nu s-a raspandit peste tot.


Ca sa fiu sigura ca voi avea pe tot parcursul iernii frunze de mustar, am mai semanat doua parcele. In perioadele cu ger vor fi mai mult stagnate, asa ca am nevoie de cat mai multe plante ca sa nu epuizez culturile.


O alta planta care se poate cultiva in perioada rece este spanacul, asa ca acesta nu ne lipseste din solar. Bineinteles ca frunzele vor fi mici, nu va fi la fel de productiv ca primavara, dar vom avea frunze gustoase de spanac.


Pe langa parcelele existente, am mai semanat cateva parcele bune. A germinat destul de repede, cam in 5 zile, dar creste mai greut acum.


Este afectat de lipsa soarelui, a cam stagnat, dar si aici solutia este sa ai cat mai multe parcelute, ca sa ai de unde culege in asa fel incat sa nu epuizezi plantele. Asa ca mai avem de semanat spanac.


Usturoiul verde nu-i foarte afectat de perioadele fara soare, dar trebuie pus din timp in pamant. Incolteste foarte greu si creste destul de greu. Dar creste si avem usturoi verde si iarna. Avem puse cateva parcele de usturoi care-s in diferite stadii de crestere.


Ceapa verde creste bine, n-are ea probleme cu lipsa soarelui, este o cultura sigura, asa ca toamna-iarna nu ne lipseste niciodata din solar. Avem multe parcele cu ceapa in diferite stadii de crestere si vom mai pune in continuare.


Ridichiile de luna sunt afectate si stagnate, avem ceva parcelute, dar nu stiu daca vor mai avea timp sa creasca suficient pana la primul ger adevarat. Desi planta in sine rezista la ger, ridichea nu prea are un gust grozav iarna.


Kale si mangold. Anul asta am pus vreo trei soiuri de kale si zau de-mi pare rau. Plantele cresc bine in perioada asta, vor creste si in cea friguroasa, daca vor avea soare.
























Si aici merg pe principiul cat mai multe parcele ca sa nu-mi epuizez plantele, asa ca avem o multime de parcele cu kale si mangold in diferite stadii de crestere, in plus mai avem si rasaduri de pus la loc definitiv.



Ca si o concluzie: chiar daca suntem la mijloc de noiembrie, chiar daca iarna e la un colt, avem o gramada de treaba in solarii.
Pe langa cele de mai sus, avem parcele care s-au golit si trebuiesc lucrate, aranjate si apoi cultivate ori cu culturi pentru iarna, daca avem rasaduri facute din timp, ori cu culturi pentru primavara devreme.
Sa nu uitam curatenia din solarii, smulsul buruienilor care cresc ca nebunele, udatul, aerisitul, spargerea crustelor de pe parcelele cultivate si ingrijirea fiecarei plantute in parte.
Si in paralel cu asta ne facem planul pentru culturile de vara-toamna :).


Semintele asteapta cuminti si rabdatoare in pliculetele lor si parca le aud promisiunea cum ca anul care va veni va fi unul absolut fantastic. Abia astept :).

5 comentarii:

  1. Ce frumos! Ce frumos! Ce frumos!
    (nu stiu de ce a senzatia ca ma repet :) dar cand ma uit la poze cu plantele voastre numai asta mai pot spune :) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase culturile si foarte bine ingrijite. Se cunoaste mana de gospodar ce lucreaza cu pricepere dar mai ales cu multa pasiune si dragoste. Ce pot sa spun decat felicitari si recolte bogate chiar daca iarna si-a facut simtita prezenta. O seara linistita.

    RăspundețiȘtergere
  3. niste culturi foarte bine ingrijite! Felicitari

    RăspundețiȘtergere