joi, 13 octombrie 2016

Ce-si face omu` cu mana lui

Eram in solar, culegeam pentru livrari.
Uite, imi zic vorbind cu voce tare (am citit eu ca studii de ultim moment spun ca oamenii inteligenti vorbesc singuri, nu aia care o iau razna, asa ca sa nu aud glumite), numai gauri peste tot! Ridichiile-s gaurite, kalele au transee, rucola-i varza, salata sa nu mai spun, mangoldul are modele. Numai paguba si munca-n zadar! Sa nu mai zic de stevie! P-aia porceasca nici gand s-o roada, mi-au mancat-o p-aia buna, de nici de-o ciorba nu mai am!Si ce bun ar fi un bors cu stevie....
Mama, continui cu ciuda in timp ce caram lada la locul unde ambalam legumele, de prind unu` d-asta, Hora Unirii joc pe el!
Apoi, asezand si sortand, incep sa fac legaturi de ridichi. La un moment dat iau o ridiche si il vad!


Mnihahaaaa! trag o nechezitura de bucurie (tot cu voce tare, luandu-ma dupa reactia matelor ce au sarit din somn care incotro). Uite-l! Uite-l, frate! Nu-mi vine a crede! imi zic, infractorul si scarbosenia care-mi mananca verziturile! Al meu esti neicusorule, pana aici ti-a fost, say goodbye!
Apoi il vad ca misca. Iese timid din cochilie si parca se uita de jur imprejur, putin buimacit de lumina.


Hm, uite ca misca, imi zic. A iesit de tot din cochilie si parca incearca sa vada pe unde e.
Nu conteaza cum se misca, mi-a facut praf verziturile! Cum mama naibii asa chestii mici pot sa manance atat de mult. Un` le baga? S-apoi ar putea sa manance una, doua si sa-si vada de drum. Dar nu! L-au uitat cucii p-aci, trai nineaca pe vatrai!
Awwww! Ce draguuuuut!, ma trezesc deodata vorbind iara cu voce tare, atunci cand il vad ca incet-incet incepe sa se miste. 


Aaaa, dar cat de dragut e! Si ce-mi plac antenutele lui! Uite-l cum misca asa incet! 
Dragul de el....Cred ca vrea sa plece, imi zic, probabil nu-i prea place sa fie asa expus.


Vrei sa pleci, puiule? Ia spune-i tu mamii. Vrea sa plece puiu` mic? Hai ca te duc eu!
Si l-am luat incet in mana, ca sa nu-l sperii. Dar oricum a simtit si s-a bagat in cochilie. L-am dus cu grija in gradina intr-un loc necultivat si l-am asezat usor la radacina unei stevii (porcesti!).
Apoi l-am asteptat sa vad ce face. Dupa cateva secunde si-a scos antenutele iara, incercand sa vada pe unde e. Apoi, dupa un timp scurt, a inceput sa se miste. Asa ca i-am intors spatele zambind multumita.
In timp ce ma indreptam catre solar gandindu-ma la ceea ce am facut, simteam cum incepe sa-mi piara zambetul si sa-mi pice fata.
M-am oprit in fata solarului si am inceput sa ma gandesc lucid la ce-am facut.
Esti criminala, fata! imi zic. Nu, chiar esti irecuperabila! 
Mna, acu` pan` la primavara am timp sa caut. Ce sa caut? Niste injuraturi ca sa te "alint" in timp ce melcul ala o sa-ti toace gradina!

12 comentarii:

  1. Pai tu crezi ca a fost numai el? Mie imi decimeaza plantele de doi ani de zile si crede-ma, am strans sute de frati de-ai astuia. Mai sunt si verii lor, aia fara cochilie, care rad tot. Nu te lasa amagita, starpeste cat poti, caci astia n-au limita la distrus. Da, sunt fiinte, nimic de zis, dar au scapat de sub control si se inmultesc necontrolat si pe o zona in care n-ar trebui sa fie. Stiu, poate ca tot noi, oamenii suntem de vina pentru asta, dar cu compasiunea si mila pentru melci nu rezolvam nimic.
    Si mie mi-e mila de soareci, sunt chiar terorizata cand trebuie sa evacuez cate unul prins in capcana, dar ce m-as face daca nu as incerca sa-i starpesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai crezi ca nu stiu? dar nu ma pot abtine. iti dai seama ca toata postarea e o autoironie :).
      si la mine au aparut din toamna trecuta. aveam limacsi, dar d-astia mici cu cochilie, nu. in primavara gaseam si cate 3-4 atasati de cate o frunza.
      cu soarecii nu mai am probleme, am vreo patru mate harnice tare. astea le prind si restul le mananca :))

      Ștergere
    2. eu am urcat cu respectul in lantul trofic, strang melcii si hranesc cotofenele care apoi se invata la ouale din cuiburile gainilor :)
      la noi, matzele nu mananca soareci, ni-i aduc noua, poate ne plac. :)

      Ștergere
    3. trebuie apreciata marinimia :).
      da, cotofenele alea chiar ne-au dat de treaba anul asta. au fost multe rau, ca niciodata.
      la noi e capitalism salbatic: unii muncesc (prind soricei) si altii profita (in special trantorul ala de Tonto).

      Ștergere
  2. Buna dimineata. Se spune ca in agricultura bio,eco,organica sau cum o mai fi denumita, recolta se imparte cu vietatile gradinii( 80% este al gradinarului si 20% al vietatilor). Scopul nostru cand gradinarim nu este sa exterminam o anumita populatie de daunatori ci sa-i tinem sub control in asa fel incat sa nu ramanem cu traista goala la sfarsit asa ca, nu-ti fa probleme pentru un codobelc si nici regrete ca l-ai salvat(n-o sa aiba timp sa infesteze zona pana vine vremea rece si apoi s-ar putea sa-l gaseasca o gaina si... sa nu-l mai ierte).
    O zi minunata cu spor in tot ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, dar nu-mi fac griji deloc. Oricum sunt multi. Astept sa se mai duca plantele din gradina si apoi voi lasa gainile sa-si faca de cap pe acolo. Trebuie sa-si ia si ele proteinele necesare pentru iarna :).
      Multumim, mult spor si voua!

      Ștergere
  3. :) Bine ai facut! Gandeste-te numai ca acel mic melcusor, avand conditii prielnice, va face mii de pui, poate, care avand conditii prielnice vor face... Si astfel un pic din planeta noastra va fi salvata! :)
    Glumesc, desigur.
    Insa nici nu ma asteptam la altceva de la tine. Nici eu nu pot omora nimic... Singurele chestii pe care le strivesc (dar nu cu placere) sunt ouale de gandaci de colorado de pe vinete. Orice altceva adun in sticle cu capac si in maxim o ora-doua ii eliberez mai departe de casa mea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Zicea un nene permaculturist ca cica sa faci o gramada de bolovani unde se vor inmulti soparlele. Soparlele vor manca melcii si asa mai departe. Nu stiu daca merge in solar dar in aer liber merita incercat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge si-n solar treaba asta, vara nu avem asa probelem, numai ca acum soparlele s-au bagat la culcare. Melcii inca se distreaza.

      Ștergere
  5. Pe bune? Chiar mananca melcii? Eu am scris din auzite, nu am probat. La anul incerc si eu metoda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, pe bune :).si e normal sa fie asa.
      la noi s-a creat un microclimat. la inceput aveam o groaza de greieri. dar multi, foarte multi. mergeai prin solar si erau o puzderie, sareau care incotro. faceau la santuri si canale printre straturi de numa`.
      apoi au inceput sa apara broastele si soparlele si i-au mai rarit. dar se inmultisera si ele foarte mult. soparlitele erau mai cumsecade, dar broastele, in special alea de pamant, ma cam enervau, faceau gropi la radacina plantelor.
      dupa care a inceput sa apara si cate un sarpe, doi si le-au mai rarit.
      acum pare echilibrat.
      daca o lasi, natura se descurca foarte bine :).

      Ștergere