joi, 2 octombrie 2014

Legume la inceput de octombrie

Cred ca-i cazul sa facem o tura prin solar, probabil va fi ultima postare despre rosii, azi incepem sa le scoatem. Vor mai ramane cateva fire mai sanatoase, dar mare parte a lor si-au incheiat ciclul.
Ardeii si vinetele, aproape toate, vor mai ramane pana la prima bruma. Gogosarii raman toti.

Rosiile arata acum cam asa. Unele bolnave, unele pe duca, unele duse de mult. Cateva inca in putere. Si-au facut treaba si anul asta chiar daca nu au dat multe fructe, cele cate au fost, au fost foarte gustoase.
Vom face curatenie, vom rascoli un pic pamantul ( Lucian, evident), apoi il vom lasa sa se odihneasca si peste ceva timp vom pune la loc definitiv verdeturile de toamna - iarna - primavara.





Vinetele arata bine si inca fructifica, numai ca au reaparut pe ele puricii rosii. Iar sunt pline.

Anul asta au facut fructe micute, dar multe, asa ca sunt multumita de ele.

Ardeii de toate natiile si gogosarii parca renasc. Sunt plini de fructe. In vara nu au avut fructe mari, in schimb acum am gasit cateva exemplare care m-au mirat.
Ii mai lasam pana o veni primul frig adevarat, recoltam ce-i gata si ne facem provizii bune, daca tot sunt atat de amabili.

Castravetii de toamna fructifica mai bine decat cei din vara, dar tot nu-s multumita. Oricum ar fi, voi avea cateva borcanele pentru iarna, dar aveam asteptari mai mari de la ei. Poate ca se vor razgandi intr-un final si se vor apuca de treaba.

Pe partea de verdeturi de toamna - iarna stam bine, zic. Oricum ele nu-s asa fitoase ca legumele de vara, sunt mai usor de ingrijit si rezultatele sunt bune.

Spanacul e pus la loc definitiv si creste bine. Abia astept sa rontai niste frunzulite, chiar i-am dus dorul.

Salata in curand o vom pune si pe ea la loc definitiv, marea majoritate are cate doua frunzulite adevarate. Pentru plantarea la loc definitiv, ca sa fim siguri ca nu vor fi probleme, asteptam sa faca patru frunzulite adevarate.

Rasad de kale. Desi e o planta rezistenta la boli, in stadiul de rasad este foarte sensibila. Asa ca vom mai astepta un pic pana o vom muta la loc definitiv.

Usturoiul verde, la fel si ceapa, au inceput sa creasca bine.

Ridichiile de iarna. Semanate in a doua parte a lui iulie, mai avem de asteptat vreo 3 saptamani pana vor fi gata de recoltat. Am semanat ridichi rosii, albe si negre. Cele albe nu si-au format deloc fructul, cele negre cam jumatate au fructe, cele rosii sunt excelente, cam toate au fruct.
Ridichiile de luna o parte deja sunt gata, dar cu fructe micute, o alta parte mai mare e in crestere.
Mai avem semanate verdeturi si rucola, unele sunt aproape gata, altele sunt abia semanate.

Ca un fel de bun ramas, solarul din fata


Si din spate

Data viitoare solarul va arata altfel, cu noi culturi, dar si cu locuri goale, nelucrate, pe care le lasam sa se odihneasca pentru cultura de primavara.
Incepe un nou sezon. :)

6 comentarii:

  1. Felicitari doamna pentru munca si modul in care va organizati treaba. Solarul arata foarte bine iar culturile de toamna mai au putin si pot fi recoltate. Spor la munca si recolta frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa spunem ca suntem o idee mai experimentati decat anul trecut si ne-am putut organiza mai bine. Asa cum i-am mai spus cuiva azi, cand ma uit acum in urma vad o multime de "dude". Dar cred ca asta am s-o numesc experienta.

      Multumesc frumos, mult spor va dorim si noi! :)

      Ștergere
  2. Voi doi nu incetati sa ma uimiti. Solarul vostru este mereu un fel de pestera a lui Ali Baba, plina mereu de minunatii... Pur si simplu nu ma mai satur sa ma uit pe fotogarafiile voastre. Ma incarca de fiecare data cu optimism, cu pofta de viata. Tocmai ma plangeam pe blogul altcuiva ca noi nu mai avem de niciunele si am aterizat in solarul vostru, unde sunt atatea plantute care abia acum incep sa traiasca, sa se dezvolte. E asa o speranta pentru viata, asa o energie in solarul vostru! Nu stiu daca iti dai seama ce energie pozitiva emana ceea ce faceti voi acolo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu, nu mi-am dat seama de asta, dar ma bucur tare mult ca-ti place la noi.
      Multumesc frumos :)

      Ștergere
  3. Dragilor la voi vine primavara? La cum is ultimele poze asa s-ar zice :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vine, dar daca nu mai stau pe creanga lor, eu ce sa le fac?! :)
      Sambata noapte a dat bruma si la noi, in solar e bine, pe afara le-a smotocit nitel

      Ștergere