vineri, 31 octombrie 2014

Imbinand utilul cu placutul

Va spuneam acum cateva dati ca am inceput curatenia de toamna in solar. Am inceput sa scoatem, cu parere de rau, plantele care ne-au bucurat toata vara, lasand astfel loc celor de toamna-iarna sau lasand, pur si simplu, pamantul sa se odihneasca pana-n primavara.
De curand am ajuns la ardei. Anul asta nu au fost ei mari in general, dar cei de acum sunt mici-mici-mici. Cam cat degetul mic de la mana sau o idee mai rasariti.


Am tot stat si m-am intrebat ce sa fac cu ei, pentru ca oricum nu aveam de gand sa-i arunc, dar totusi parca nu mai sunt in starea aia din vara in care sa am chef de tocaturi mici si fine, de bibileli in general. Iar Daniel, fara sa stie, m-a inspirat.
Intai si intai, am dat drumul la niste muzica, pentru ca fara ea nu prea am spor. Ziua aia a fost ziua:

Muuult mai bine! :)
Avand deja o alta stare de spirit, am inceput intai sa pregatesc umplutura: varza alba, morcovi si telina.

Date pe razatoare, presarata niste sare pe ele si lasate sa se inmoaie. Si pentru ca tot eram la ele, am taiat cateva feliute si rondele pentru a da borcanelor o mutra mai prietenoasa.


Dupa care au urmat borcanele:

Spalate si sterilizate, le-am impodobit cu cativa catei de usturoi si doua-trei frunze de fenicul, apoi le-am lasat un pic sa se obisnuiasca cu ideea ca vor fi pline de acum incolo.
Si am inceput sa umplu cu spor la ardei...

...si inca...

Pana i-am terminat. Dupa care, bineinteles, mi-am daruit o binemeritata pauza de tigara.
Intorcandu-ma cu forte proaspete, m-am apucat sa umplu borcanele, aranjand printre ardeii umpluti bucatele de morcov si telina, dar si cate un ardei iute, astfel gustul sa fie puuutintel picant.


Curand am terminat de aranjat borcanele.


 Deasupra am mai pus cate o crenguta, doua de fenicul, cateva boabe de mustar si piper, apoi am turnat saramura clasica si fierbinte peste ele ( la un litru de otet, pun trei de apa, plus o lingura de sare si o lingurita de zahar/litru de lichid).
Le-am capacit bine, le-am lasat pana dimineata in bucatarie ca sa se raceasca incetisor, iar a doua zi le-am facut loc in camara, tare multumita ca le-am gasit un rost ardeilor mei cei mici si pricajiti.
Abia-i astept sa fie gata! :)

4 comentarii:

  1. Mici or fi ei, dar nu-s pricajiti de fel :) Si ce paleta variata de culori !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta mi-a placut si mie la ei, sunt super colorati si se asorteaza frumos in borcan.

      Ștergere
  2. Nici eu nu arunc nimic. Ardeii mici ii tai cubulete, apoi ii pun in congelator pentru supele si ciorbele de peste iarna. Cum sa arunci ceva ce ai muncit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal, daca ar fi asa, mi-as bate joc eu de mine. Nu e cazul. Si apoi iarna sunt tare buni in mancare.

      Ștergere