luni, 20 octombrie 2014

Cum cultivam castravetii ?


Asa cum agricultorii se lauda toamna cu roadele muncii lor, la fel femeile gospodine se intrec in iscusinta iarna, cand se degusta bunatatile puse de catre dansele la conservat, pe iarna. Majoritatea romanilor sunt innebuniti de-a dreptul dupa ceea ce traditional se numesc „muraturi”. Inca de cand sunt fete, viitoarele doamne sunt invatate cum sa prepare lichidul ce va conserva legumele, plus cum trebuie ele asezate, alaturi de alte sfaturi, cum ar fi: in ce recipiente, la ce temperatura, ce cantitate etc.
In ultima vreme, odata cu aparitia diversilor conservanti alimentari, doamnele si-au mai redus din munca si executa aceasta munca mult mai rapid. Cu toate acestea insa, marea majoritate se plange ca nu mai stau asa de bine pe iarna muraturile, asa cum o faceau in urma cu cateva decenii, pe vremea bunicilor. Satule sa iroseasca timp, bani si energie pe niste borcane care sa fermenteze, blamand cultura de castraveti, doamnele apeleaza cu incredere la seminte castraveti si se apuca ele insele de gradinarit, pentru a fi sigure ca au facut o treaba buna, de la rasadit, pana la cules, apoi conservat pe iarna. Cele care, din nefericire, nu dispun spatiul necesar, au gasit un truc foarte la indemana oricui: sere si rasadnite cu castraveti.


Gradinarii sunt foarte multumiti de ceea ce se gaseste in comert la capitolul seminte castraveti mirabelle pentru ca rezultatul este unul satisfacator, atat ca aspect vizual, cat si ca gust si uneori chiar si ca miros, in conditiile in care leguma sanatoasa nu doar ca se vede/pipaie, ci se si simte. 


Semanatul castravetilor se face relativ usor; prima data trebuie sa puneti suficient ingrasamant natural pentru ca semintele sa germineze, iar acest lucru se intampla la doar 2-3 zile dupa plantare. Cuiburile nu trebuie sa fie dese, ci plantate intercalat, tocmai pentru ca planta sa aiba spatiu suficient de desfasurare. Nu uitati de discuirea terenului, astfel incat pamantul sa fie maruntit, iar apa sa patrunda in sol pentru irigare, caci castravetii, cu cat au mai multa apa, cu atat rodesc mai bogat si mai frumos.
Pe langa soiul de seminte deja amintite mai sus, un alt pont in materie ar fi urmatorul: seminte castraveti cornichon – soi de castraveti foarte rezistent la conditiile vitrege de trai, care nici macar nu are nevoie de palisare. Asadar, daca vreti sa incepeti o prima cultura proprie, indicat ar fi sa invatati din mers, iar in acest sens v-ar fi foarte utili castravetii cornichon.
 


In timp, s-ar putea ca munca cu castravetii sa se transforme intr-un hobby, deci sa va faca placere sa starpiti buruienile dintre vlastari, urmand sa asteptati cu nerabdare recoltarea propriu-zisa, fie spre comercializare, fie doar pentru consum propriu. Odata finalizat acest proces care, asa cum am mentionat, nu dureaza foarte mult, puteti sa va etalati talentele de gospodina si sa puneti legumele la conservat pe iarna, urmand ca, de sarbatori, cand veti avea masa plina cu invitati, sa degustati in voie, alaturi de bucatele traditionale din carne, o muratura asezonata, gustoasa si racoritoare.

6 comentarii:

  1. ne spui, te rog, si de paraziti/boli? Am pus de cateva ori castraveti in balcon, si au facut un fel de boala, ca o faina pe frunze, in final atacand frunze flori dar si cstravetii mici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din mica mea experienta am vazut ca le place apa si soarele. Deasemenea, le mai place un spatiu mai mare si aerisit asa cum trebuie, nu le place sa fie in apropierea altor plante.
      Noi lucram mai mult pe preventie decat pe combatere, pt ca o data atinsa planta de boala, nu prea are leac.
      Le-ar trebui un spatiu in care sa nu se atinga/sa nu aiba in apropiere alte plante. Aerisirea sa se faca bine, iar udarea sa se faca noaptea ( dupa ce s-a lasat intunericul si planta s-a mai "racit", astfel ea nu va fi socata de apa rece) - da, stiu, toti vor spune ca e mai bine sa fie udata dimineata, dar nu e asa si nimeni nu ma poate convinge ca soarele verii, care-i f puternic dimineata, nu evapora apa aia, in felul asta radacinile cam fierb in pamant, iar aburii care se ridica nu s-ar opri direct fix in frunze. Noi vara udam numai noaptea, niciodata dimineata.
      In momentul in care apar puricii, poti stropi cu macerat de ardei iute si usturoi, numai ca acestea vor omori adultii, nu si ouale - din experienta anul asta iti spun. Mai poti pune in vasul in care sunt castravetii, 1-2 catei de usturoi sau in apropierea lui un ghiveci cu cimbru, craite sau o planta puternic mirositoare care lor nu le place.
      Deasemenea, daca balconul este inchis, ai grija la efectul de "lupa".
      Si nu uita sa le faci un tratament foliar ( stropirea numai noaptea) cu macerat de urzica. Tuturora ne place o mancare buna :)

      Ștergere
    2. multumesc! Aici in nordul europei nu e asa mult soare, asa ca pe balconul deschis sunt in bataia vantului si a ploii si udatul nu e o problema. O sa incerc maceratele la anul. E drept, ca plante le-am pus impreuna cu altele (rucola), poate asta nu le-a placut.

      Ștergere
    3. Cred ca mai degraba e lipsa soarelui si a caldurii, plus prea multa umezeala.
      Am fost si eu in cateva vizite pe acolo, iar clima e ciudata rau. Ba, intr-una din vizite am racit fix in juma` de ora, cat a durat drumul de la aeroport pana unde stateam.
      Am plecat de aici de la 40 de grade, iar acolo erau 15 si ploua si batea vantul. Iar a doua zi temperatura ajunsese cam pe la 25 de grade, dar mie tot imi era frig.
      Hai ca de la castraveti am ajuns la altceva :)
      Deci, nu cred ca i-a facut asa rau rucola, cat cred mai degraba ca nu a avut caldura asa cum le place lor.

      Ștergere
  2. Cei mai buni castraveţi sunt cornichon românesc... (de câţi-va ani şi ungurii produc seminţe asemănătoare cu soiul românesc).
    Culoare verde deschis iar înspre inflorescenţă aproape alb sau alb-gălbui...

    P.S- In Ungaria OMG-urile sunt total interzise.
    Spre deosebire de Olanda, de unde vin tot soiul de seminte de hibrizi OMG.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca-s interzise in Ungaria, d-aia si-au pus in cap pe "binevoitorii" UE.
      Asta e, unii au curaj, altii nu. Rezultatul...il vedem cu totii.

      Ștergere