miercuri, 5 iunie 2013

Pitocenii

Mai mici si mai mari, super piuitoare si extrem de rapide in miscari.
Imi aduc aminte de un personaj animat, care am uitat cum il cheama ( era un cocos sau strut sau nu mai stiu ce pasare, care se misca cu viteza in desert).
Cresc de la o zi la alta, isi lasa puful si le apar pene noi noute.
Din cauza ploii, iarba-i mare, iar ei inoata la propriu in ea, in special piticii.
Avem doi pitici, erau trei dar unul a murit, doi brahma - noi asa zicem ca-s brahma pentru ca sunt negri, incaltati si au ciocul un pic arcuit, unul gri ( cel care l-am salvat ) cred ca seamana cu Vulturica si nu reusesc sa-i tin minte numele rasei, iar restul sunt "de tara", neaosi.
El e cel care, zic eu, seamana cu Vulturica.

Ma amuza foarte tare cand ii bag seara in magazie, dupa alergaturile de rigoare ( pentru ca dumnealor nu vor sa intre la culcare si ma alearga ca pe hotii de cai), ii prind si le controlez gusile. De multe ori nu trebuie sa-i mai pipai la gusite, pentru ca se vede cu ochiul liber cat sunt de deformati. Lacomi, foarte mancaciosi.
Imi plac iara cand stau sus pe closca, cate doi-trei si se bat pe locurile ramase libere din spinarea clostii sau cand prind cate un vierme sau o rama si trag de ea, fiecare de la cate un capac, facand-o prastie.

Si pitica cu piticul.
Bobocul de rata m-a facut sa rad cu noaptea-n cap. M-am dus sa le pun apa si mancare, iar cand m-a vazut, eu nici nu ajunsesem langa ei, a inceput sa piuie si sa alerge de bezmetic ( si ce viteza are!!!) in cerc, in jurul culcusului ratelor. Intr-un final s-a izbit fix de piciorul meu si s-a oprit ametit.
L-am luat si l-am pupacit nitel, l-am pus sa bea apa, a baut un pic, apoi l-am pus la mancare. Dar n-a mancat, a fugit sub rate.
Ceilalti inca nu au iesit, stau si ma gandesc si-s sigura ca asta s-a intamplat : dupa ce au iesit puii de la brahme, am gasit sub ele un ou de rata ( o zapacita s-a dus peste ele si a ouat acolo). Am luat oul frumusel si l-am bagat sub rate, ca si ele incepusera sa cloceasca de un timp.
Si asa a iesit el mai repede decat restul bobocilor, clocit jumatate de gaini, jumatate de rate.
Asa cum am spus ca aveam de gand, nu le-am dat nici un fel de concentrat. Am procedat la fel ca puii de anul trecut. Au mancat malai, acum le-am bagat si boabe de grau in malai, sa inceapa sa se invete cu el. Au mai mancat ei stiu ce insecte si larve din iarba si iarba in cauza, care-i mare, au ce manca. Si le merge bine asa, in plus clostile au grija multa de ei.
Cu cei cumparati a fost chinuiala, am facut pe closca, i-am invatat sa manance si sa bea apa, au stat la bec in cutii, in casa, mirosul...miros, nu a fost prea placut. Cu astia mici, n-am nici o grija, mai mare dragul sa-i ai.
Parca as mai vrea :).
Dar nu mai e cazul, pentru ca in sfarsit e liniste la pasari. Clostile au " redevenit" gaini, iar Vulturica e multumit cu brahma si Blondu` cu restul haremului. Iar cocosul pitic, dupa ce pitica a cazut closca si-a facut o prietena cu care sta mereu si mai curteaza din cand in cand cate un pui, din cei albi. Nu are succes cu ei, evident, dar incercarea moarte n-are :).

15 comentarii:

  1. road runner?:)
    http://www.youtube.com/watch?v=KJJW7EF5aVk

    RăspundețiȘtergere
  2. sa-ti traiasca si sa fie sanatosi!
    wyandotte argintiu este Vulturica:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai vezi de ce nu pot tine minte ? :))
      sar`na, asemenea si alor tai:)

      Ștergere
  3. HIHI,ZICI CA-I CLOSCA MEA,TOT NEAGRA SI CU DOI PUI DUPA EA...AI MEI UNUL E ALB SI ALTUL NEGRU TUCI,CA MA-SA.....CEL ALB E COCOSEL.RATA INCA NU A SCOS,TOT CLOCESTE,ABIA ASTEPT SI EU REZULTATUL MUNCII EI....AM MAI PUS O NEGRESA PE 12 OUA,SPER SA IASA PUISORI MAI MULTI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la rate dureaza mai mult decat la gaini si eu ii astept pe pitoci :)

      Ștergere
  4. CRED CA O LUNA DUREAZA,SAU O LUNA SI CEVA,CA LA GASTE. DAR MERITA ASTEPTAT,BOBOCEII SUNT TARE DULCI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incubatia la rate dureaza o luna la cele comune (romanesti, care macane) si 5 saptamani la lesesti.

      Iuliana, sfatul jeu este sa iei una dintre ratele care clocesc (am inteles ca sunt 2 care stau pe cuib) si, impreuna cu bobocul, sa o inchizi inr-un cotet. La inceput va fi foarte agitata si va incerca sa iasa ca sa mearga la cuib insa, dupa aceea, se va linisti si va ingriji bobocul.
      Faptul ca ele inca stau pe oua face ca bobocul sa nu fie bine ingrijit. Nu se hraneste corespunzator etc.
      Sfat pt. la anu', indiferent ca-i vorba de gaini, rate etc., nu mai lasa cate 2 in acelasi cuib. Strica ouale si ies pui putini.

      P.S. - puiul ala chiar seamana cu Vulturica dpdv al alurii. Culoarea nu va fi chiar ca a tatalui insa nu-i bai, sa fie sanatos. Cei care seamana a Brahmute, nu se vor face chiar cat mamele si nici incaltatura nu va fi asa de bogata dar vor fi foarte frumosi iar daa sunt puicute, vor fi niste closti si mame foarte bune.

      Ștergere
    2. Multumesc, Cosmin pt sfaturi.
      Chiar de maine o sa separ o rata sa stea cu bobocul.
      Am vazut ca au stricat ouale brahmutele si am incercat sa le separ, fara succes sau n-am fost destul de ferma cu ele. Ratele in schimb sunt cuminti, dar ai dreptate, nu m-am gandit la asta, bobocul nu e bine ingrijit.
      Mersi inca o data :)

      Ștergere
  5. Frumusei foc
    Sa-ti traiasca si sa fie sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt super haiosi asa mici, de fapt toti puii de animale si pasari sunt haiosi :) Sa-ti traiasca :)

    RăspundețiȘtergere