luni, 24 iunie 2013

Despre una, despre alta

Aseara tare rau s-a mai chinuit si ploaia sa apara, a dat vreo doi stropi s-atat. In schimb a batut foarte rau vantul, a tunat si-a fulgerat. Dar atat. Mi-as fi dorit sa ploua, numai ca n-a fost sa fie.
Si astazi e cam la fel, temperatura e oricum scazuta mult fata de ieri, aerul e mult mai respirabil.
Se vede clar ca pasarile si animalele se simt mai bine, zilele astea stateau, care pe unde apucau un pic de umbra, cat mai intinse si cracanate.

Evident ca si plantele sufera din cauza caldurii, dar inca se tin bine.
Dovleceii albi si verzi sunt plini de albine, flori si de rod. Avem foarte multe albine anul asta, anul trecut au stat cat au fost salcamii infloriti, dar acum au ramas pentru mai mult timp. Lucru care ma bucura, normal, la fel cum ma bucura si gargaritele, care in sfarsit s-au hotarat sa vina si pe la noi. Chiar aveam nevoie de o mana de ajutor.
Rosiile puse in gradina au gogonici cu forme diferite, imi place sa ghicesc viitoarea rosie dupa forma micii gogonici ( din moment ce nu am pus etichetele bine in randuri, iar vantul mi le-a zburat imediat, ducandu-le el stie unde), si-mi pare ca timpul trece greu pana la coacerea lor.
Cateva rosii cireasa s-au copt, de fapt inrosit, coapte nu prea fura, dar le-am degustat asa. Cam crude, dar bune, ne-am facut pofta.
In gradina-i mult de lucru, am mai scos din buruieni, am mai pus araci la rosii, le-am mai legat, dar tot mai e de treaba. Le voi face printre picaturi, e destul de complicat cand esti plecat la serviciu toata ziua, iar cand esti acasa in zilele libere mai sunt si treburi casnice de facut si nu ai in lipsa ta pe cineva care-ti munceste gradina. Trebuie sa te descurci cum poti, drept pentru care asa voi face, alta cale nu-i.
Prietenii care au fost la noi in vizita au spus ca le place asa " un pic salbatic", lucru care m-a facut sa rad copios. Au fost amabili, de fapt nu e lucrat asa cum ar trebui.

Tot prin gradina le-am dat drumul la pui si closca. Curticica unde ii tinem le-a cam ramas mica, iar Lucian a hotarat brusc intr-o zi sa-i lase in gradina. Sunt separati de cei mari, dar nu foarte feriti de pisici. Cu toate astea nu prea au sanse sa se apropie de ei din cauza clostii, care-i ca o leoaica.


In ziua cand i-am vazut liberi prin gradina m-am speriat, dar Lucian a spus ca e mai bine asa, le trebuie miscare si trebuie sa inceapa sa se invete cu greul vietii de gaina.
Iar rezultatele au inceput sa apara, se vede cu ochiul liber ca le prieste mersul in aer liber, mancatul de fel si fel de gandaci si insecte, miscarea multa in general.

Gradinile din fata si spate se prezinta cam asa:




Si-n solar lucrurile stau bine, au intrat in el gargarite, care mananca tot ce trebuie sa manance. Ardeii arata mult mai bine, vinetele au fructe mici, iar rosiile sunt o nebunie.
Mult nu mai au si-s gata si ale noastre.

Azi am liber, sunt acasa cu baietii, e racoare si ne e bine.
Desi initial am zis ca azi vreau sa stau si sa nu fac nimic, m-am razgandit.
Vreau sa gatesc prima fasole ( teci) din gradina, ca-s pline plantutele si sa umplu cateva sticle cu compot de corcoduse. Nu-mi plac fructele, dar sucul e foarte bun, dulce-acrisor, mai ales rece fiind si baut in zile caniculare.



18 comentarii:

  1. Din corcoduşe bine coapte iese un trăscău... mmmmmm.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca iese, dar noi nu prea suntem amatori :)

      Ștergere
    2. Din corcoduse poti sa faci un bulion pentru acrit ciorbele, de numa ,numa :)
      Dana B.

      Ștergere
    3. ie-te ca asta nu stiam :), daca ai timp, da-ne si noua mai multe detalii

      Ștergere
  2. In sfarsit vad pe cineva care curata rosiile de frunze mai ceva decat mine! De fiecare data cand le chelesc parca ma simt vinovata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cele chelite sunt in solar, altfel nici nu prea vad cum le-am putea lasa.
      In gradina nu le-am copilit/defoliat deloc.

      Ștergere
  3. Foarte frumos totul, se vede ca va ocupati cu simt de raspundere...atat cat va permite timpul !
    Eu am fost la sfarsitul saptamanii la mosie :) si nu mi-a placut ce am gasit. O parte din rosii aveau varfurile patate , parca nu mai aveau clorofila...le-am stropit vineri seara , iar aseara erau uscate frunzele si florile...deci nu cred ca le-am salvat :((. Asta este! Asa e cand nu pot sta zi de zi acolo...daca as fi vazut din prima zi ...problema nu este ca s-au uscat cateva fire, problema este ca am pus suflet , le-am crescut ca pe copii mei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg si noua ni s-au uscat Buzau 50 si a trebuit sa le scoatem.
      Inteleg ce vrei sa spui.
      In gradina nu-i frumos, nu am asa timp, in solar, acolo unde lucreaza Lucian e altceva.

      Ștergere
  4. Te inteleg perfect,si la noi e la fel agitatie si calul de bataie sunt eu.Eu afara in gradina,eu in casa la curatenie si mancare......restul fac si ei cate ceva,printre picaturi.Dar tot e ceva ca fac miscare,dupa munca statica de birou de peste saptamana.Arata super gradina,e mult mai curata decat a mea.Eu nu am reusit sa curat buruiana decat pe langa planta,in rest este cat mine de mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa cum zici :)))

      lucian are solarul, iar in gradina mai baga motocoasa/motocultorul depinde de caz si ma ajuta sa intind furtunul pt udat.
      dar poate la anul reusim sa ne luam instalatie de picurare si in gradina, ah ce bine ar fi!

      Ștergere
  5. O instalatie cu picurare va scuteste de o gramada de munca, scade factura la apa daca irigati de la retea si uda fiecare planta in parte. Acum depinde de dispozitive si ce vreti sa plantati pentru dezavantaje. Recolte bogate sa aveti si o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu cat de buna este, doar avem in solar.
      Apa e a mea, nici nu am bagat apa de la retea, dar ar fi buna pentru consumul mai mic. Vara-s probleme cu puturile, ca mai seaca din cand in cand.
      Multumesc, asemenea :)

      Ștergere
  6. ce bine ar fi,v-ar scuti de multa munca.....e greu cu furtunul,mai ales cand trebuie sa ai grija sa nu rupi una-alta cu el.tot e bine ca te ajuta,al meu nu se baga de nicio culoare la gradina.....nici macar sa intinda furtunul.asta este treaba mea,el doar mestereste pe langa casa.e bun la facut cotete pentru toate generatiile de pui,pt ca am tot pus closti cam toate gainile care au cazut,ca deh,sa le vad si pe ele mame:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e o aventura cu furtunul, nu alta :)).
      mai ales cand e in presiune si mai sare cate o chestie d-aia de legatura, de obicei mi se intampla cand sunt exact in dreptul ei.
      si atunci sa te tii socuri si chiote de la apa aia rece.

      Ștergere
  7. Da, mai ales atunci cand era rece, iar apa din furtun era ultimul lucru pe care ti-l doreai pe corp, mai ales la 4 dimineata...
    Ce bine este cu sistem prin picurare si e si mai bine sa nu te mai trezesti la 4 dimineata ca sa uzi

    RăspundețiȘtergere