vineri, 14 iunie 2013

Ce mai facuram noi in ultima vreme...?

N-am mai scris demult, e o perioada foarte aglomerata pentru mine, partea profesionala imi mananca foarte mult timp, energie, nervi si se infige din ce in ce mai mult in partea personala.
Dupa ploile astea, care-s foarte bine venite si-mi place tare mult racoarea data de nori si apa, am descoperit ca in gradina plantele si balariile au devenit niste mutanti.
Dovlecii, dovleceii, conopida si varza au niste frunze ca de palmier. Dovleceii sunt plini de flori, care sper sa se transforme in fructe.
Rosiile, pentru ca nu le-am pus araci si nu le-am legat la timp, le-am gasit toate intinse in noroi, cu niste tulpini atat de groase ca ai zice ca-s copacei.
Dar aseara, pentru ca ieri am avut o zi imposibila ( de fapt toata saptamana a fost asa), dupa ce le-am dat la baieti, la pasari si animale sa manance cate ceva, am stat in gradina, impreuna cu greieri frumos cantatori, tantari nepoliticosi si un Mairon sifilitic care clapanea intr-una din gura poate-poate prinde vreun tantar agasant, pana m-a prins intunericul.
Am stat si am pus araci la rosii, le-am ridicat din noroi, le-am curatat cat de cat si apoi le-am legat. M-a ajutat foarte mult munca asta, am putut sa ma gandesc la multe si m-am linistit.
Asadar rosiile sunt cat de cat puse la punct, mai trebuie sa ma ocup de buruieni. In partea nelucrata din gradina imi ajung pana la sold. Nu pot sa-mi dau seama cum naibii cresc atat de repede.
In gradina au gogonici rosiile Perun, Siriana, Cireasa rosie si Inima de Bou. Le astept pe cele galbene, care-s multe soiuri, cireasa negre si Buzau 47.
Cele cateva fire de castraveti pe care am apucat sa le pun in gradina sunt pline de flori si rod, lucru extrem de atractiv pentru ratele mele destepte, care au reusit sa intre pe sub gard si sa-i manance. La fel au patit si pepenii, care-s papati bine de tot. Nu cred ca mai am ce sa mai astept de la ei.
Fasolea e plina de floricele albe si curate, dar inca nu a facut rod. La fel ca restul gradinii, e invadata de palamida&Co.
Porumbul dulce a crescut frumos ( mult mai bine decat ala pe care l-am pus la camp) si sper sa ne faca cativa porumbi deliciosi.
Cele trei parcele de ceapa sunt la fel de bine si hotarat invadate de buruieni, o sa incerc sa o curat, sper sa am timp in week-endul care se apropie.
Animalele sunt in regula, pisicile la fel de cersetoare si miorlaite, Piston s-a mai ingrasat putin ( eu nu stiu cum se mai poate misca cu fundul ala urias care l-a facut), Ursu e mosulica al meu de baza in curte, e foarte serios, apara curtea bine, dar cerseste si el, din cand in cand, cate un pic de atentie, mangaieri si alintaturi.
Mairon...ei bine, eu cred ca parvoviroza de a avut-o i-a lasat ceva sechele pe creier. Era el zapacit si inainte, dar acum chiar nu mai e in toate mintile : latra, chitaie, sare ca o capra, chinuie pisicile, alerga puii si gainile ( are o placere sa le vada p-alea chiraind ca-n gura de sarpe si fugind de le sar fulgii la propriu), acum e langa mine, acum e in fundul curtii, intra in solar si fuge de la un capat la altul - e bine ca respecta poteca cel putin si e foarte-foarte recunoscator ca s-a insanatosit. Nu credeam ca el o sa realizeze, dar vedem din comportamentul lui cat e de recunoscator ca a scapat cu viata.
Bobocii de rata au fost sfasiati de ceva ( banuim ca sobolan a fost) atat cel iesit din ou, cat si cei care erau in oua. Am gasit rata socata, cu fata la perete si nemiscata, iar in cotet erau numai bucati din boboci. Am avut si eu un soc si am plans dupa bobocei. Rata si-a revenit dupa cateva zile, nu a vrut sa manance, sa se miste, sa stea impreuna cu restul ratelor. Acum e mai bine, a reinceput sa manance si sa se plimbe prin curte.
Puii cei pitici de la brahmuta sunt bine, le-au aparut penele definitive si-s foarte-foarte frumosi. Cativa, acum mi-am dat seama, sunt o amestecatura intre Vulturica si Brahmuta. Foarte frumosi, dar si foarte neascultatori, in continuare fac figuri cand vreau sa-i bag in cos seara sa-i duc in magazie. Eu ii pun in cos, pana ma intorc sa mai prind unul, sar cu totii de acolo si o luam de la capat cu " leapsa".

In week-endul viitor asteptam musafiri dragi, pe care nu i-am mai vazut de cativa ani buni ( chiar, de cand nu ne-am mai vazut?) care vin de departe, tocmai din Suedia si-s foarte curiosi sa ne vada casa, curtea, animalele si solarul. Cred ca Geni, prietena mea din copilarie, am mentionat-o eu intr-o postare, e curioasa sa vada cum zapacita si bataioasa ei prietena a ajuns sa traiasca la tara :)).
Ei bine, te vei convinge in curand!

6 comentarii:

  1. Până la sfârşitul lui Iunie se mai pot conserva pentru iarnă, plantele aromatice ca: leuştean, ţelină-frunze, tarhon, mărar, etc.
    La noi la piaţă, în cursul iernii se fac vânzări frumoase cu aceste produse.


    Cum se conservă? citiţi:
    http://arta-culinara-romaneasca.blogspot.com




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfaturi, va stiu blogul si de multe ori am gasit acolo raspunsuri la intrebari :)

      Ștergere
  2. cand iti apare in curte un animalut, parca ai mai multe inimi, toate pline. cand moare unul, se darama lumea. intre extaz si agonie, intre mai vreau si niciodata nu mai cresc... viata in sinusoide, ne-am lipsi de minime, dar... e viata adevarata.
    sa aveti distractie placuta si bucurie cu prietenii musafiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Simonica.

      Exact asa se intampla, cum ai descris :).
      Viata adevarata, cu bune si rele, cu rasete si plansete.

      Ștergere
  3. Multa munca dar si satisfactii pe masura:-) din cand in cand cate o tristete dar apoi suntem rasplatiti inzecit:-)
    distractie placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie mi-au murit doi dintre puii nou-nascuti,desi i-am bibilit si doftoricit mai ceva ca pe puii de curca......si erau exact preferatii mei,cu gatul golaș....Dar m-am ambitionat sa mai pun iar doua closti.Ce-o vrea Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere