miercuri, 5 septembrie 2012

Update : ratele si boboceii. Plus cateva observatii personale

Cele mai multe cautari, cu accesarea blogului, sunt cele despre rate lesesti. Si-i inteleg pe oameni, pentru ca  informatii pe net sunt foarte putine, vagi si generale. Si eu am cautat la randul meu si stiu cat e de greu.
Asa ca vreau sa-i ajut pe cei care cauta aceste informatii si sa le spun atat cat stiu eu despre rate, cum le-am crescut, ce le-am dat sa manance, ce am observat la ele.
Boboci fiind le-am dat uruiala amestecata cu apa. Si cei mici si cei mari sunt innebuniti dupa asa ceva. Uruiala trebuie sa fie mai putina, iar apa mai multa ca sa poata sa o manance.

Si la boboci si la cei mari le-am dat frunze de varza ( o delicatesa pentru ei ), rosii, dovlecei, pepeni ( cand mananca pepeni isi arata adevarata fata de fiare), frunze de dovleac si frunze de salcam ( nu sunt foarte incantati de ele, totusi daca foamea-i mare le mananca). Tot ce am zis ca mananca se toaca marunt, pentru ca ele nu pot rupe mancarea.
Mananca precum disperatii nisip. Am citit ca nisipul e indispensabil pentru ei, ii ajuta la digestie.
Le mai place noroiul, il mananca si se balacesc in el. Noi am ales un colt din curticica lor si mereu le punem apa acolo, ca sa aiba noroi in permanenta.

Ca si cereale le-am dat grau si il mananca cu placere cu totii ( nu se da grau la boboci cand sunt micuti ). O sa incercam si cu porumb, pana acum nu le-am dat.
Apa e indispensabila! Trebuie sa aiba in permanenta apa curata si proaspata de baut si scaldat ( mare atentie cand bobocii sunt mici; apa e ca un magnet pentru ei, dar le face rau, in plus se pot ineca).
Desi se fac ca porcii in noroi, nu or sa intre sa se scalde in apa mai veche de o zi sau apa murdara. Daca apa e statuta, nu intra in ea, nu o beau si sufera.
Am observat ca le place foarte mult in curatenie. Dupa ce le facem curat in cotete, intra, inspecteaza si se aseaza multumiti in ele, apoi incep sa scoata niste sunete si dau din cap a multumire.
Nu le place soarele puternic, pe caldurile mari se baga in cotete, cauta umbra, iar dupa ce soarele se mai domoleste, apreciaza foarte mult o baie in apa rece si curata.
Ce-am mai observat : nu le plac zgomotele puternice, nu le place sa te misti repede, cu viteza, printre ei ( noi mergem mai incet, sa nu-i speriem. Acum am ajuns in situatia in care trebuie sa le ocolim, ca nu se mai sinchisesc de noi ).
 Se sperie repede si se streseaza. Daca-s stresate nu mai oua o buna perioada de timp, isi revin destul de greu.
Nu le place sa stea ingradite, le place sa se miste, sa aiba spatiu mare. Le place sa le vorbesti, vin la noi si par sa asculte.
A! Si le mai plac nectarinele. S-a dus Lucian in spate la ele mancand o nectarina, iar zapacitele au tabarat pe el, cand au vazut ca-i rost de ceva mancare. N-a avut ce face decat sa le-o dea lor, in bucatele mici. Au mancat-o cu mare placere.
Si cel mai important, nu neaparat pentru rate, ci pentru pasari si animale in general : sa nu credeti vreodata ca pasarile si animalele sunt proaste! Ele fac anumite lucruri pentru ca asa trebuie si pentru ca le dicteaza instinctul. NOI nu le intelegem.

Si acum, poate ca va era dor de el, sa va arat si Fiara ( pentru cei care nu stiu, e ratoiul al mare, tartorul tartorilor).
Eu cred ca in alta viata asta a fost crocodil. Voua nu va pare?


Revenire : 10.09.2012

Dupa cinci zile in care le-am dat porumb, pot sa spun cu mana pe inima ca nu le place.
Nici una nu a mancat porumb. Luau in cioc o boaba si apoi o aruncau de nu se vedea.

15 comentarii:

  1. Porumbul este necesar iarna, cum o sa dea frigul afara o sa manance singure.
    De ce nu trebuie sa manance grau bobocii de leseasca?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca or sa manance, le dam cu placere.
    Ma refeream la boboceii mici, abia iesiti din ou si pana la una-doua luni, sa nu manance grau, nu maricei cum sunt acum.
    Acum mananca orice, numai porumb nu :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ale noastre in primul an au facut la fel, dar cand a venit prima zapada si gerul au mancat porumb!
    Oricum sunt extraordinar de destepte si rele in acelasi timp!
    Primavara daca sunt mai multi ratoi se bat pana ajung sa se raneasca destul de grav!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A! Si nu stiu cum e iarna cu ele, acum incepe si prima iarna a noastra la tara, implicit in tovarasia "lebadutelor". Asa ca apreciez orice fel de sfat in privinta lor, mai ales care provine din proprie experienta, cum e in cazul tau

      Ștergere
  4. Am doi ratoi, al batran si bobocul. Pana acum bobocul il evita pe cel batran, cu toate ca l-a depasit la dimensiuni. La primavara o sa stau cu ochii pe ei.
    Tot ce am scris aici e din proprie experienta, asa cum am si precizat, materiale relevante nu am gasit nimic-nimic, numai am stat si le-am observat si am incercat cu una, cu alta sa vedem ce le place sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si la noi este tot din propria experienta ca rate mute nu au avut neam de neamul nostru, in primavara ar trebui inlocuiti ratoii pentru ca o sa consagvinizeze si nu o sa mai scoata boboci, noi am patit asta in anul doi. La fel ar trebui si la gaini, nu trebuie sa tineti cocos din gainile dumneavoastra! Este greu sa le taiem si ne codim si ne invartim dar cateodata mai facem si gesturi din astea (sotul meu e criminalul). Noi avem o rata romanesca cu mot care e batrana si pe care nu poate sa o taie o cheama Cocuta si cand ne vede vine la noi.
    Comportamentul gainilor si ratelor e tare complex, eu sunt fascinata de el, au ierarhie, au semnale de frica, de chemare, ritualuri de imperechere,ratele lesesti au si un ritual de impacare si de subordonare sunt superbe oricum toate aceste fiinte care ne fac viata mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact asa-i cum ai scris! Numai ca la noi nu prea poate taia nimeni, asta-i buba :).
    Si cu atat e mai pretios sfatul, cu cat e din proprie experienta

    RăspundețiȘtergere
  7. Mergeti in vecini ca asa faceam si noi :))
    Noi facem o greseala imensa le punem nume la toti, am avut pui de gaina tinuti in casa 2 luni in iarna si binenteles nume la ei- deci taiatul nu include aceste gaini.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-am cumparat si eu doi bobocei de rata,o fata si un baiat .Unul are 2 saptamani,iar celalalt are 3....Imi puteti spune ce le pot da de mancare? Mi s-a parut ca mai sus ati scris de boboci cu varste mai mari de 2-3 saptamani si voiam sa fiu sigura daca e bine cum m-au sfatuit unele persoane care nu stiu daca povestesc di proprie experienta...Mi-au spus sa le dau frunze de salata tocata marunt cu malai si o adoua masa ou fiert(banuiesc dat pe razatoare cum scrie mai sus) Multumesc anticipat!!! : )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa nu le dai salata asa de mici. mai lasa-i vreo 2 sapt pana la salata.
      acum da-le malai, in malai le poti pune cate un bob-doua de grau, sa se invete cu el. pe timp ce vezi ca mananca grau, le poti pune mai multe boabe.
      verdeata eu zic sa nu le dai asa mici, mai lasa-i sa creasca.
      am auzit si eu de ou fiert, nu le-am dat niciodata nici la pui, nici la boboci.
      sa nu-i lasi sa se ude, dar sa aiba apa la discretia. apa e f importanta pt ei.
      nu-i lasa in ligheane, castroane cu apa, ca se pot ineca.

      Ștergere
    2. si eu mi-am cumparat 2 bobocei acum cateva luni si acum au 3-4 kg si nu stiu ce sunt amandoi / amandoua sunt la fel au o continuare /o dunga rosie de la cioc spre ochi si nu stiu ce sunt
      Oare la ce varsta se face diferenta dintre sexe

      Ștergere
    3. pai se vede lucrul asta de cand incep sa le dea penele adevarate. ratoii sunt mai mari, au alta alura, ratele mai mici.
      un alt semn este cel rosu de la nas. la ratoi este mai proeminent, mai lung si tinde sa le acopere toata fata.

      Ștergere
  9. Ratele mute au sezon de împerechere ca gâștele ca am un ratoi si nu calcă...

    RăspundețiȘtergere