luni, 17 septembrie 2012

Din gradina adunate si-n borcane aruncate!


Pentru ca rosiile mele ( incet, dar sigur ) se tot duc si am observat ca nici gogonelele nu mai cresc, ci stagneaza, unele chiar incep sa se ofileasca, am hotarat ca e timpul sa le culeg si sa le conserv. O parte din ele, pentru ca timp nu a fost pentru tot.
Cum otetul, din pacate, nu mai e suportat foarte bine de organismul meu, incerc sa folosesc cat mai putin, iar acolo unde se poate sa-l elimin de tot si nici nu vreau ca puiul meu sa ajunga asa ca mine, desi si el este lesinat dupa otet.
Trebuie sa recunosc ca nu sunt o fana a gogonelelor, dar cele facute de Tataie ( socrul meu) m-au cucerit. Reteta, spune el, este de la mama lui, asa se puneau gogonelele atunci, asa le pune si el acum. Si e tare buna aceasta reteta simpla, rapida si putin costisitoare, exact pe gustul meu. Am incercat-o si eu, au iesit bune, asa ca va pot da si voua.
Punem in borcane marar uscat ( flori ), gogonelele ( mie imi plac mult cele parguite si am pus si din ele), morcovi, hrean, foi de dafin ( nu am pus, ca nu imi place mirosul si aroma foilor de dafin) si ardei iute. Acum, daca aveti niste criminali de ardei iuti, asa cum sunt ai mei, este suficient unul singur, pentru ca gogonelele trebuie sa aiba o tenta de iute, nu sa fie folosite pe post de ardei iuti. Daca nu-s foarte iuti puteti pune doi sau trei, ii gustati si voi inainte.
Saramura : se pune o lingura plina cu sare pentru muraturi la un litru de apa si se pune la foc. Apa nu se da in clocot, trebuie sa fie calda, iar sarea sa fie dizolvata bine, sa nu se mai vada. Apoi se toarna in borcane si se capseaza. Mie mi-au iesit asa.


O sa inghititi in sec pe langa ele cam doua luni, pana sunt murate bine, dar asteptarea merita.

Duminica, am hotarat ca trebuie sa fac ceva si cu ardeii iuti, pentru ca incepusera sa se usuce pe plante. Asa ca m-am apucat sa-i culeg ( acum inteleg eu de ce sunt asa scumpi la piata, cresterea si intretinerea lor nu este cine stie ce, dar culesul....m-a imbolnavit de nervi si plictiseala! Tare, tare migaloasa treaba!).
Si la ardei iuti am o reteta pe care o fac in fiecare an, asa cum imi place mie: simpla, rapida, putin costisitoare.
Se pun ardeii in borcane ( puteti pune optional foi de dafin, boabe de mustar si piper), cand borcanul este trei sferturi plin se pune o lingurita rasa de zahar si jumatate de lingurita de sare pentru muraturi, apoi se completeaza pana la refuz cu ardei. Reteta este pentru borcane de 400 gr. Daca puneti in borcane de 800 gr, dublati cantitatile. Dupa ce borcanele sunt pline se pune otet pana la jumatatea borcanului si se completeaza cu apa pana ardeii sunt acoperiti. Dureaza cam 5 saptamani pana-s murati bine.
Ai mei arata cam asa :

Si acum... asteptam.

4 comentarii:

  1. auzi fato dar mie numi trimiti nimic zgircito....ca-mi ploua-n gura cind le vad.....:):):) jeni

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-am zis ca-ti trimit, dar sa mai ai un pic de rabdare sa le termin pe toate. Sa-ti trimit din toate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine ca ai pus reteta cu ardei iuti ca si mama are o tona, i-a plantat la plesneala in niste ghivece si acum sunt pur si simplu plini de ardei. Nu stiu cine i-o manca cruzi ca sunt foc, asa murati parca mai merge :) Spor la trebi ca vad ca ai destule de facut :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare bine ca iti e de folos. Spor si voua, cine nu are treaba acum :)?

    RăspundețiȘtergere