luni, 24 septembrie 2012

Culorile gradinii mele. Rezultate finale.

Dupa doua saptamani absolut cri-mi-na-le la servici, am avut si eu timp ieri sa ma ocup mai bine de muraturi.
Am muncit mult si desi a fost din cale afara de obositor, munca a fost foarte placuta. Una din cele mai placute munci este aceea de a pune muraturi, de a face conserve si dulceturi.
M-am trezit de dimineata, am baut cafeaua si am decis sa incep cu o pauza. Asa ca am dat o raita in gradina si mi-am clatit ochii cu acele culori frumoase pe care numai toamna le poate da.
Desi mici, darurile gradinii sunt inca indestulatoare. I-a prins bine si ploaia de a fost.
Asa-i ca-s niste culori frumoase?



 Apoi, cu bateriile incarcate, mi-am suflecat manecile si m-am apucat de treaba. Am pus gogonele, in otet de data asta, ca nu m-am putut abtine, gogosari in otet si o salata de gogosari pe care am invatat-o de la Mamaie ( soacra mea), absolut fantastica, pe care o fac an de an. Am sa v-o spun si voua.
Se toaca 3-4 kg de gogosari, 1-2 conopide, 1 telina, 1 kg de morcovi si toate se pun intr-un lighean mare de plastic sau ceramica . Amestecul ar trebui sa arate cam asa (Trebuie sa va avertizez: in faza asta legumele emana niste miresme...deja incepe inghititul in sec) :



Apoi se ia un litru de otet, o cana de 200 ml de ulei, doua cani de zahar, 5-6 linguri de sare de muraturi, piper, foi dafin si se pun intr-o oala la fiert. Amestecul se da in clocot bine - bine, apoi lichidul se toarna fierbinte in ligheanul cu tocaturile. Se amesteca bine si se acopera cu un servet. Ideal este ca legumele sa stea asa pana a doua zi, dar eu dupa doua-trei ore le-am si pus in borcane, timpul ma omoara.
In tot timpul in care le lasati, mai amestecati din cand in cand. O sa vedeti ca legumele se inmoaie, iar gogosarii isi lasa un suc dulce, cu o culoare frumoasa si placut mirositor. In faza asta garantez ca or sa va curga rauri-rauri din cavitatile voastre bucale, greu incercate la salata asta.
Iar produsul final arata ...

Si cu cele de mai jos declar sezonul muraturilor inchis!
De fapt, aproape inchis ca mai am varza de pus.




A fost o zi obositoare, dar foarte productiva si pentru mine si pentru Lucian ( el a montat biblioteca, in sfarsit a fost gata dupa aproape cinci saptamani de la comanda, ce sa mai zic, niste profesionisti adevarati!....
O biblioteca micuta, pe care am conceput-o dupa nevoile noastre, dar nu mai conteaza asta, ne bucuram mult de ea).

O zi la fel de obositoare a fost si pentru " bestiile" de mai jos, dupa cum prea bine se vede. Noi ne speteam muncind si ele... ne faceau in ciuda .

 Ei? Cum e viata de om si cum e viata de animal rasfatat?

2 comentarii:

  1. felicitari pentru biblioteca, multe satisfactii va va oferi. sa ai cartile la indemana, eee, ce festin:)

    ce faceti cu puii? ati gasit stapani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era necesara, pentru ca cea veche incepuse sa ne stranga bine. Avem foarte multe carti ( si nu ma opresc din cumparat) si chiar era necesara. Mai aveam inca 6 cutii mari cu carti fara un loc. Acum am rezolvat.
      Puilor nu le-am gasit stapan inca, l-am rugat si pe unul din fratii mei sa imparta ceva poze cu ei, mai incerc si eu cu postari...poate-poate macar la unul-doi din ei sa le gasesc stapani.

      Ștergere