joi, 20 martie 2014

Bilant - un an de la deschidere

In curand, la inceputul lunii viitoare, se implineste un an de cand am livrat pentru prima data produsele noastre. Cata emotie, cata grija si cata incantare!
A fost un an excelent, frumos, plin de invataminte, plin de griji, mereu surprinzator.
Am avut ocazia sa intalnim o multime de oameni. Oameni frumosi, oameni calzi, oameni curiosi, oameni mirati, oameni rabdatori.
Multi erau curiosi sa ne cunoasca, erau curiosi sa ne stie povestea altfel decat din cele scrise de mine pe blog, cum de ne-a venit ideea asta, cum ne este, cum ne-a schimbat mutarea cursul vietii.
Unii dintre ei ne-au vizitat, iar noi am fost bucurosi de oaspeti ca intotdeauna. Cu altii am inceput sa toarcem un firicel de prietenie, iar cu altii ne-am imprietenit si am trecut la nivelul urmator.
E altceva! E cu totul altceva! Adica se formeaza o legatura intre noi si cel care ne sustine prin comenzile pe care le da.
Desi la inceput nu am gandit asa, de fapt nu am stiut, nu ne-am dat seama ca se poate forma acea legatura, cu timpul, prin comenzile date, prin mail-uri in care incetul cu incetul se strecoara mici confidente, apoi planuri de viitor, bucurii si apoi necazuri ( pentru ca trebuie sa ajungi la un anumit punct ca sa poti incepe sa-ti spui si necazul), acea legatura, intre noi Taranii dumneavoastra, bucurestenii mutati la sat, asa cum imi semnez eu newsletterele si cei care ne sustin prin comenzi, s-a format. Am ajuns sa ne cunoastem. Este extraordinara aceasta legatura care s-a format. Ei au incredere in noi, stiu ca mananca ceva sanatos, curat, gustos, stiu de la cine isi cumpara mancarea, ne cunosc, iar noi avem drag si incredere in ei si nu vrem sa-i dezamagim in nici un fel.
Multi ne-au sustinut, ne-au incurajat, iar unii dintre ei au inceput sa ne dea si sfaturi.
O sa va dau un singur exemplu, altfel m-as intinde foarte mult si as risca sa plictisesc: Florin, unul din cei care ne sustin, este unul din cei dragi :). Cel mai mare critic ( si cu drag ii primesc mail-urile de genul asta pentru ca numai asa ne putem imbunatati tot ce inseamna lucrul asta ), cel mai mare sfatuitor, bun prieten. Si-l ascult in tot ce spune. Datorita lui am ajuns sa livram in cursul saptamanii. Eu nu vedeam, nu mi-am dat seama de aceasta oportunitate. Dar intr-o zi a venit un mail de la el in care imi spunea scurt ca ar trebui s-o facem si mi-a spus si motivul. In momentul ala pur si simplu m-am luminat, am inceput sa vad din unghiul in care el imi expunea problema. L-am ascultat si bine am facut! Ne-a ajutat mult si inca ne mai ajuta. A! Si-i giulestean de-al meu :). Inca nu ne-am vazut fata in fata ( posibil sa-l cunosc deja), numai cu Lucian s-a vazut, dar sper sa ne faca o vizita, impreuna cu familia lui, cat de curand.
Sunt oameni care au fost alaturi de noi permanent in tot acest an. Si saptamana de saptamana cercul nostru de prieteni creste.

Am avut multe ocazii sa ne vindem marfa la diversi. Era mai simplu, veneau, luau tot si gata. Nu mai aveam alte cheltuieli, nu mai aveam alte griji. Dar n-am vrut, tocmai din cauza acestei legaturi. Sunt oameni care se bazeaza pe noi, iar noi nu putem si nu vrem sa dezamagim. Si mai mult, noi nu facem un simplu business, noi promovam un mod de viata. Pentru ca da, se poate si altfel!
Am observat ca oamenii au uitat gustul adevarat. Sunt atat de plini, atat de bombardati cu falsuri, ca s-a ajuns sa se uite gustul adevarat al mancarii. Iar reactia, atunci cand cineva gusta dintr-un produs natural, este aceeasi. Ma bucura aceasta reactie, pentru ca stiu ca acest mod de viata a castigat inca un adept.

M-am convins si cred in faptul ca atunci cand ingrijesti o planta trebuie sa ai mintea limpede si curata, sa ii arati dragoste si grija, sa ii vorbesti calm si frumos, sa o lasi sa se dezvolte asa cum ii e firea si atunci acea planta se dezvolta mult mai bine, iar fructul pe care il face este plin de nutrienti, vitamine, e gustos, te satura, e asa cum trebuie sa fie o leguma adevarata.
Daca acele plante sunt fortate, sunt "ingrijite" cu nervi, din nevoie, cred ca ies niste legume fortate, poate stresate ( desi imi pare cumva impropriu spus) si toate astea se transmit celui care le mananca.
Dar asta e numai o convingere a mea, e un rezultat pe care l-am vazut.


Primavara trecuta a fost destul de grea. Era normal, nici nu ma asteptam sa fie usor. Dar incetul cu incetul, din gura in gura ( publicitatea care mie imi pare cea mai sanatoasa si care imi place cel mai mult) am ajuns sa fim cunoscuti.
Vara iar a fost greuta, dar incepand cu toamna lucrurile au inceput sa mearga bine. Oamenilor le-au placut produsele noastre, le-a placut de noi, au revenit, ne-au recomandat.
Tot ce-am avut, legume, conserve, uleiul Duna ( pe care in toamna asta il vom relansa, iar de acum stim ca trebuie mult mai mult decat am avut) a placut.

Ne-a placut ca intotdeauna sa fim sinceri si cat mai transparenti. Si nu am gresit.
Nu am ascuns faptul ca suntem incepatori, ca n-am avut nici o legatura cu agricultura.
Nu m-am laudat ca sunt cea mai buna gospodina si am cea mai buna/veche/extraordinara si mirobolanta reteta de zacusca, dulceata, gogonele etc. Pentru ca nu e adevarat. Sunt o femeie simpla, care incearca sa devina o buna gospodina si o buna bucatareasa, dar care mai are multe de invatat.
Totusi, am avut un ajutor de nadejde: produse curate, sanatoase si foarte gustoase. Iar produsul final a iesit bun ( nu extraordinar, nu nemaivazut, nu nemaintalnit, ci bun, gustos, sanatos). Nu am folosit si nici n-o sa folosesc fel si fel de adaosuri pentru gust, aroma, consistenta. Iar rezultatul a fost ca toate s-au dat. Din cateva sute bune de borcane, din tot ce am avut, au ramas sub 20.


Stiu ca-s multi curiosi, asa ca o sa mai dezvalui ceva secrete, raspunsuri la intrebari primite pe mail:

 - nu, inca nu ne-am recuperat investitia, dar mult nu mai avem si de anul asta intram pe plus. Tot ce-a intrat a fost reinvestit pentru ca produsele sa ajunga in stare cat mai buna la cel care le-a comandat. Reinvestitia e necesara si de neevitat, altfel risti sa pierzi tot;
 - da, se poate face, dar nu o sa mint ca e usor. Este foarte greu, grijile-s multe, pierderile sunt semnificative, dar e o munca frumoasa, curata, cu multe beneficii si satisfactii;
 - da, in timp se poate trai numai din asta, dar la inceput va trebuie o sursa de bani constanta;
 - aveti nevoie de un plan de inceput cat mai real. Pe parcurs va vin idei noi si-l veti putea imbunatati.
 - problemele oricum apar, sa n-aveti griji din partea asta, dar asa cum apar, asa trebuiesc rezolvate;
 - deci nu, nu va puteti lua un iaht din asa ceva, nici avion;
 - trebuie sa va ganditi ca este un mod de viata, nu o afacere, pentru ca abia dupa ce voi va veti schimba si veti fi convinsi de beneficiile acestui mod de viata, veti vedea rezultatele, care nu vor intarzia sa apara, abia dupa aceea ii veti putea convinge pe altii.
 - da, mai avem idei, anul asta o sa aveti multe surprize din partea noastra. Sanatosi sa fim cu totii!

Inca o data multumim mult celor care ne sustin, multumim celor care ne promoveaza, celor care ne recomanda prin tot ce fac. Suntem recunoscatori pentru tot.
La multi ani si voua si noua, dragii nostri! Ne bucuram ca ne sunteti aproape, ne bucuram ca v-am cunoscut, ne bucuram sa ramaneti cu noi pe mai departe.
Iar celor care vor sa ni se alature, le uram "bun venit" :)!

luni, 17 martie 2014

Treburi specifice

Ca mai toti gradinarii in aceasta perioada si la noi s-a instalat febra musculara, durerea de oase si mersul poticnit, gen robot.


Sambata, impreuna cu copilul din dotare, am profitat ca tati era plecat la livrari si ne-am facut de cap prin curte. Curatenia de primavara.
Era si cazul de altfel, dupa iarna se aduna fel si fel de minuni, plus uscaturi de tot felul, plus alte chestii teleportate pe la noi, ca altfel nu-mi pot inchipui cum au ajuns.
Ne-am apucat cu chef, am avut spor, ne-a ajutat si vremea calda, cu soare din plin.


Am mai facut si mici pauze de relaxare.


Pana-n seara am avut o curte mai curata si mult mai aerisita.

Duminica dimineata am plantat la loc definitiv alte ture de spanac, iar dupa-amiaza, pe un vant nesuferit de-ti taia respiratia, am plantat impreuna cu Adi cativa pomisori si trandafiri.

 Partea de curte unde visam sa-mi fac o mini livada si o gradinita de flori, incepe sa prinda contur.
Astazi avem de pus in solar ultima parte din spanac, ceva ridichi de samanat si apoi vom incepe treaba in gradina cu ceapa, usturoi, patrunjel, pastarnac si altele asemenea, potrivite pentru aceasta perioada.

 Vor urma, cam in doua saptamani, dovlecei, zucchini verzi si galbeni, dovleci placintari, fasole, bob, porumb dulce, plante aromatice si multe altele.
Dar pana atunci sa revenim la ce este actual, am reintrodus in magazin baby spanacul si patrunjelul, doritorii pot trimite comenzi, miercuri livram.