luni, 27 octombrie 2014

Bucurii, realizari, mandrii, surprize

Desi incerc sa delimitez blogul de activitatea comerciala, sa-i zic, de data asta nu pot. E o realizare mult prea mare ca sa tac. :)
De ceva timp ne-am ocupat printre picaturi de un magazin nou cu domeniu propriu, adica bucurestenimutatilasat.ro. Pentru ca "Bucuresteni mutati la sat" tinde sa devina un mic brand. Sau asa imi place sa cred ca se va intampla cu el.
A fost  o mica aventura cu mari dureri de cap pentru ca magazinul e lucrat de noi doi, iar noi nu aveam absolut nicio idee de ceea ce inseamna web design. Dar am facut-o pana la urma.
Bineinteles ca vor mai fi ceva probleme, chiar aseara pe facebook ne-au atras atentia cateva persoane de ceva erori pe care le-am remediat intre timp. In mod sigur vor mai fi, dar cu bunavointa depasim si stadiul asta.
In noul magazin am dat drumul la aproape toata conservaraia la care am lucrat in vara si in toamna.

 Inca n-am terminat cu ele, mai am ceva asi in maneca :)


Asa cum am spus si anul trecut, conservele mele nu sunt printre cele mai bune, nu am retete din vremea dacilor, desi mi-ar placea, dar sunt facute cu grija, cu ingredientele din cultura proprie si-s sanatoase. Ca orice produs facut in casa. :)


Tot acolo se mai afla produsele prietenilor nostri de la Formula Naturala, care-s grozave si-s facute cu drag si-n cantitati mici, produse pe care am fost nevoita sa le delistez din magazinul vechi din cauza lipsei de spatiu de acolo. Acum nu se va mai intampla asa, mai mult decat atat, ne-am largit gama binisor.

Blogul il voi lasa aici, sta foarte bine asa, ca sa nu mai zic ca mi se pare munca de inginer chinez sa-l mut.

Am inchis un stadiu frumos si am trecut la un nivel mai sus. Acum trei ani doi oraseni ametiti au decis sa-si ia catrafusele, sa se mute la tara si sa faca agricultura bio. Anul asta, desi greu si ciudat din punct de vedere al vremii, inchidem ultimul an de conversie cu bine.


Deci da, ne bucuram si suntem mandri. Ceea ce va dorim si voua! :)

luni, 20 octombrie 2014

Cum cultivam castravetii ?


Asa cum agricultorii se lauda toamna cu roadele muncii lor, la fel femeile gospodine se intrec in iscusinta iarna, cand se degusta bunatatile puse de catre dansele la conservat, pe iarna. Majoritatea romanilor sunt innebuniti de-a dreptul dupa ceea ce traditional se numesc „muraturi”. Inca de cand sunt fete, viitoarele doamne sunt invatate cum sa prepare lichidul ce va conserva legumele, plus cum trebuie ele asezate, alaturi de alte sfaturi, cum ar fi: in ce recipiente, la ce temperatura, ce cantitate etc.
In ultima vreme, odata cu aparitia diversilor conservanti alimentari, doamnele si-au mai redus din munca si executa aceasta munca mult mai rapid. Cu toate acestea insa, marea majoritate se plange ca nu mai stau asa de bine pe iarna muraturile, asa cum o faceau in urma cu cateva decenii, pe vremea bunicilor. Satule sa iroseasca timp, bani si energie pe niste borcane care sa fermenteze, blamand cultura de castraveti, doamnele apeleaza cu incredere la seminte castraveti si se apuca ele insele de gradinarit, pentru a fi sigure ca au facut o treaba buna, de la rasadit, pana la cules, apoi conservat pe iarna. Cele care, din nefericire, nu dispun spatiul necesar, au gasit un truc foarte la indemana oricui: sere si rasadnite cu castraveti.


Gradinarii sunt foarte multumiti de ceea ce se gaseste in comert la capitolul seminte castraveti mirabelle pentru ca rezultatul este unul satisfacator, atat ca aspect vizual, cat si ca gust si uneori chiar si ca miros, in conditiile in care leguma sanatoasa nu doar ca se vede/pipaie, ci se si simte. 


Semanatul castravetilor se face relativ usor; prima data trebuie sa puneti suficient ingrasamant natural pentru ca semintele sa germineze, iar acest lucru se intampla la doar 2-3 zile dupa plantare. Cuiburile nu trebuie sa fie dese, ci plantate intercalat, tocmai pentru ca planta sa aiba spatiu suficient de desfasurare. Nu uitati de discuirea terenului, astfel incat pamantul sa fie maruntit, iar apa sa patrunda in sol pentru irigare, caci castravetii, cu cat au mai multa apa, cu atat rodesc mai bogat si mai frumos.
Pe langa soiul de seminte deja amintite mai sus, un alt pont in materie ar fi urmatorul: seminte castraveti cornichon – soi de castraveti foarte rezistent la conditiile vitrege de trai, care nici macar nu are nevoie de palisare. Asadar, daca vreti sa incepeti o prima cultura proprie, indicat ar fi sa invatati din mers, iar in acest sens v-ar fi foarte utili castravetii cornichon.
 


In timp, s-ar putea ca munca cu castravetii sa se transforme intr-un hobby, deci sa va faca placere sa starpiti buruienile dintre vlastari, urmand sa asteptati cu nerabdare recoltarea propriu-zisa, fie spre comercializare, fie doar pentru consum propriu. Odata finalizat acest proces care, asa cum am mentionat, nu dureaza foarte mult, puteti sa va etalati talentele de gospodina si sa puneti legumele la conservat pe iarna, urmand ca, de sarbatori, cand veti avea masa plina cu invitati, sa degustati in voie, alaturi de bucatele traditionale din carne, o muratura asezonata, gustoasa si racoritoare.