joi, 7 august 2014

Solar la inceput de august

Multe probleme cu legumele au fost in sezonul asta, dar se pare ca au trecut. Nu fara urmari, dar poate ca, in ceea ce ne priveste, pe undeva, a fost bine.
A fost bine pentru ca am capatat mai multa experienta si am vazut care-s problemele in producerea legumelor. Sau o buna parte din ele.
Voi incepe cu vinetele, prea-s rosiile pe primul plan mereu.
S-au facut vinete, s-au facut bine si mult. De altfel, am si mancat salata din ele.

Vinetele negre le-am amestecat atunci cand le-am semanat. Au fost mai multe soiuri, diferite forme si nuante de negru, nu difera la gust intre ele.



Vinetele albe insa difera la gust si textura de cele negre. Desi cele lungi au avut un start mai rapid decat cele rotunde, nu stiu ce s-a intamplat, ce le-a lipsit de au ramas in urma. Sau poate ca din cauza puricilor rosii au stagnat, adevarul e ca ele au fost mai afectate.
S-au facut, dar sunt inca micute.




Or sa creasca, in mod sigur. Observ ca de cand a dat caldura isi revin toate la ritmul lor normal ( inclusiv dovleceii au inceput sa rodeasca).


Vinete Bianca Sfumata - niste frumuseti de fete.



 Piticele portocalii si verzi.



Si mai am ciudatenia asta care habar n-am cine e, cum o cheama si cum a ajuns la mine in solar, sunt cam 10 fire.
Dar e frumusica foc :)
 
Ardeii rodesc bine, numai ca a aparut lipsa de calciu si cam incepe sa faca ravagii printre ei. Ma mai gandesc ca aceasta lipsa poate fi si din cauza ca au prea mult rod si planta-i epuizata.





Singura cultura care a fost afectata foarte grav de afide a fost cea de castraveti. Aproape decimata.
Dar am mai semanat un rand, speram ca mai spre toamna sa avem si castraveti.
In fine, in solar au mai ramas rosiile care isi traiesc a doua adolescenta.





In concluzie, zic ca e bine. :)

In felul asta apreciem mai mult ceea ce avem.

vineri, 1 august 2014

Rosii - rezumat pentru 2015 ( 1 )

E bine sa ai un jurnal in care sa-ti notezi impresiile, peste timp ai un punct de pornire.
Asadar, postarea aceasta o fac mai mult pentru noi, pentru viitoarele noastre culturi de rosii, dar daca avem interesati in domeniu, sper sa ii ajute.
Incep cu rosiile verzi, singurul soi de genul asta care a scapat de boli si purici, desi am impresia ca mai am un fir sau doua de Green Zebra, dar inca nu sunt foarte sigura.

Aunt Ruby`s German Green

Cand am gustat prima data, am gustat oarecum cu teama, ma asteptam sa fiu invadata de gustul neplacut al rosiilor crude. Mare mi-a fost surpriza cand am simtit gust de rosie adevarata, mult-mult suc, aroma extraordinara.
Cresterea-i nedeterminata, fructe mari, coaja extrem de subtire, practic crapa in mana. Dar nu cred ca asta e un inconvenient pentru fanii declarati acestui soi. Si nu-s putini.

Rosii roz de la Banca de Gene Suceava

Crestere nedeterminata, fructe mari ( inclusiv pe etajul trei), zemoase, carnoase, gust de rosie adevarata, coaja subtire. Sigur ramane pentru la anul.

Azoychka

Am tot vorbit despre soiul asta. E bun, rodeste bine, e preferatul meu. Ramane!

Rosii Mari de Dambovita


Desi imi venea sa-mi trag pumni in cap ca le-am pus in solar, acum ma felicit pentru asta. Cum in gradina nu mai am nici o rosie din cauza manei, clar, nu scapa nici ea. In plus, vad ca incepe sa-si revina, a inceput sa formeze fructe si sa creasca.
Am crezut ca e aceeasi rosie cu cele Mari de Prahova, dar nu-i. La gust se aseamana, dar la forma si mod de crestere, nu. Acestea au ca semn distinctiv acea cicatrice florala, cele de PH, nu.
Anul trecut in gradina a format fructe mari, anul asta inca nu, dar vad ca incepe sa-si formeze etajul trei de fructe si se pare ca-s mari. Vor urma completari aici.

Ananas ( Pineapple)

Coaja subtire, zemoase, gust bun, fructe mari. Nu-s printre soiurile care rodesc foarte bine sau poate ca din cauza puricilor si a vremii s-a intamplat asta. Inca nu-s foarte sigura daca ramane sau nu, o mai tin sub observatie.

Rosii Mari de Prahova

Nu pot sa spun decat: Corina, multumesc pentru ele!
Le-am mai facut o prezentare parca, le-am recoltat semintele direct din rosiile primite de la o familie din Prahova care le cultiva de foarte multi ani. Fructe mari ( 500-700 gr) inclusiv pe etajul patru, gust super bun de rosie adevarata, rodeste foarte bine, bune in salata, bune in bulion ( daca te lasa inima), carnoase, zemoase, dulci, coaja subtire. Rosii romanesti adevarate, d-alea vechi pe care le stiu din copilarie. Clar, raman.

Brandywine yellow

Fruct mare, carnoase, zemoase, dulci acrisoare, nu rodesc extraordinar de bine, dar merita cultivate pentru gustul lor foarte bun.

Paul Robeson

 Rodesc foarte bine, cred ca semi-determinat, fructele sunt medii, gustoase, zemoase, cu gustul specific de rosie neagra ( printre preferatele mele), dar mai bun :). Ramane!

San Marzano

Soiul asta nu ar trebui sa lipseasca din nici o gradina. Te ajuta foarte mult la prepararea bulionului care iese gros si foarte gustos. Rodesc foarte bine, ciorchinii au multe fructe, in solar cresc foarte inalte ( nu le-am cultivat niciodata in gradina), gustul nu e bun, nu-mi plac crude de nici o culoare, dar asta nu conteaza pentru ele au o alta destinatie: bulionul ala super gustos.
Anul asta incerc sa le usuc la soare, om vedea ce va iesi.

Cand ma uit la poza asta, nu pot decat sa ma minunez iar si iar de darnicia si imaginatia Naturii, de bogatia pe care ne-o ofera.
Nu cere multe in schimb. Din pacate, sunt multi care nu-s dispusi sa-i ofere acel putin pe care il cere, iar cei care vor pierde vom fi noi. Toti.