joi, 11 octombrie 2012

Seminte de legume - numai soiuri romanesti - certificate ecologic


Am inceput sa caut si sa rascolesc tot netul, am intrat pe o multime de site-uri, am inceput chiar sa citesc nu mai stiu ce hotarari guvernamentale ( din care sincer n-am inteles nimic, dar cred ca asta e scopul ) si nu am gasit nimic.
Ca sa o iau cu inceputul, ca azi sunt mai zapacita decat de obicei, vrem sa ne certificam ecologic pentru produsele pe care le vom scoate din solar. Am inteles ce inseamna asta, am inteles perioada de reconversie, am vazut ca sunt mai multe firme din afara ( Olanda, Germania, Austria) care dau acreditarea firmelor romanesti, lucru care nu mi-a placut deloc, am vazut ca e un proces de durata, ca-ti cer o tona jumate de hartii etc, dar am inteles tot pana aici.
Ca sa ai produse bio si sa fii certificat, evident ca si semintele trebuiesc sa fie la fel. Si de aici a inceput distractia. Dar ce distractie....pentru ca seminte certificate ecologic sunt olandeze, nemtesti si nu mai stiu ce natie. Deci eu cred ca astia ( de ne conduc si au aprobat asa ceva si nu ma pot adresa lor decat cu astia) nu sunt normali la cap! Pai cum sa pun eu in solar rosiile alea olandeze care-ti trosnesc intre dinti?! Chiar asa noi suntem piata lor de desfacere pentru produsele lor de...doi bani ( ca era sa scriu ceva foarte urat)?
Plus ca exista hibrizi care-s certificati ecologic! Parerea mea de neavizat, de gradinar amator sau cum vreti sa-mi spuneti, dar de consumator, ar fi urmatoarea :  cuvantul hibrid NU poate sta langa cuvantul ecologic.
In fine, tot ce am scris mai sus sunt parerile mele proprii si personale.
Dupa indelungi cautari am gasit pe un blog ( si-mi pare tare rau ca nu mai stiu care...era ceva cu bio) am gasit un insitut de cercetare din Bacau care ar avea seminte bio : www.legumebac.ro, iar semintele lor ar fi certificate eco si ar putea sa ne dea hartii pentru ele. Dar nu au rosii, au ceva ardei, varza, castraveti...oferta nu foarte variata. Nu i-am contactat inca, nu am vorbit cu ei, site-ul lor vad ca e in constructie si nu scrie nimic ca ar fi certificati. Dar voi lua legatura cu ei si am sa revin ( poate mai sunt si altii care cauta si nu gasesc/inteleg). Am luat cateva firme la rand care-s date pe site-ul ministerului agriculturii, dar nu am gasit date de contact. Gasisem ceva firme din Calarasi, pe care le-am vazut apoi pe lista celor carora li se ridicase certificarea.
Ar mai fi statiunile de cercetare de la Buzau si Vidra, dar nici ei nu sunt certificati din cate am vazut. Mai este Banca de Gene de la Suceava, care pentru mine este ca o himera, nici nu mai stiu de cand astept sa dea drumul la distributia de seminte, care e mereu inchisa. Sunt niste oameni minunati acolo, le apreciez eforturile, care-s uriase, dar pentru mine oricum sunt ca o himera, ceva frumos la care nu pot ajunge niciodata. Plus ca nu m-ar ajuta, pentru ca eu vreau multe seminte.
Deci, intrebarea mea e urmatoarea : exista seminte de legume, inclusiv rosii, soiuri romanesti, certificate ecologic? Exista producatori de asa ceva? A auzit cineva?
Sunt o multime de firme care au cereale, vin si struguri, o alta multime care au legume certificate eco, dar nimeni nu spune nimic de seminte.
Si stau si ma gandesc : ce legume bio au acele ferme acreditate, daca seminte sunt numai din soiuri straine? Pentru ca pentru mine soiurile de rosii de exemplu, din afara, nu sunt bune! Nu au gust, sunt de plastic, nu au pic de suc si sunt tocmai bune de aruncat. Si nu pot sa cred ca nu se mai pastreaza soiurile romanesti, ca nu mai sunt producatori de legume din soiuri romanesti.
Ce mama naibii de ecologie e asta cu hibrizi? Sunt eu prea pretentioasa? Naiva? Dusa cu capu`?

49 de comentarii:

  1. noi din ceea ce se intampla in tara acum am inteles ca semintele de la soiurile romanesti traditionale is defecte, ca au gust prea bun, prea ca la tara si nu trebuie naravit consumatorul ca nu mai consuma apoi hibrizi eco crescuti pe pat de apa si care nu vad soare sau pamant intreaga lor viata. voi, copii, ce-ati inteles?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ,,,,nu trebuie naravit consumatorul ca nu mai consuma apoi hibrizi eco crescuti pe pat de apa si care nu vad soare ,,, BUNA REMERCA -------LA FEL CU CARNE SI OUL nu vad soarele animalele respective si gustul lor e de salca --

      Ștergere
  2. pai exact asta am inteles si eu, dar am zis ca nu am inteles bine.
    adica mi se pare cam...SF, pur si simplu incredibil, vor sa ingroape soiurile noastre si sa le consumam numai p-ale lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut zilele trecute la tv o stire despre o banca de gene de la facultatea de agronomie din timisoara. acuma, nu stiu sa iti spun daca au apucat sa certifice biologic soiurile de seminte pe care le aduna. in mod sigur au si seminte de rosii, chiar arata cum le adunau de la babutele si mosnegii de prin satele de langa timisoara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. nu mai e la agricultura, e la finante...si nu prea e om de cuvant...oi vedea

      Ștergere
  5. Ma rog a scris tactu' acolo (stiu ca o sa citeasca si o sa se ia de mine) dar daca iti faci productia ta si vin niste "aia" care cerceteaza si verifica ce si cum nu pot fi acreditate drept ecologic sau cum mama ei o trebui ?

    RăspundețiȘtergere
  6. am vazut si eu stirea cu cei din Timisoara si treaba sta cam asa: tipii umbla prin sate si cauta pe la babe, pe la mosi, soiuri pe care si le-au cultivat ei din mosi stramosi, fara sa fie in vreun fel "hibridizate" cu cele aduse de afara. evident, cautarile astea se fac in locuri uitate de lume. asa ca ia-o din poarta in poarta prin satele din creierii muntilor, ca la ses nu cred sa mai gasesti asa ceva. ce nu inteleg: de ce tii neaparat sa fie certificate? din contra, cauta sa fie cat mai salbatice! si ai grija sa nu se polenizeze cu ale vecinilor care cumpara rasaduri "certificate" de la piata!

    RăspundețiȘtergere
  7. am vazut si eu stirea cu cei din Timisoara si treaba sta cam asa: tipii umbla prin sate si cauta pe la babe, pe la mosi, soiuri pe care si le-au cultivat ei din mosi stramosi, fara sa fie in vreun fel "hibridizate" cu cele aduse de afara. evident, cautarile astea se fac in locuri uitate de lume. asa ca ia-o din poarta in poarta prin satele din creierii muntilor, ca la ses nu cred sa mai gasesti asa ceva. ce nu inteleg: de ce tii neaparat sa fie certificate? din contra, cauta sa fie cat mai salbatice! si ai grija sa nu se polenizeze cu ale vecinilor care cumpara rasaduri "certificate" de la piata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e foarte corect si logic ceea ce spui. problema e ca daca vreau sa ma certifice bio, trebue sa dovedesc ca am folosit seminte bio. seminte care-s cateva soiuri din olanda, italia etc. nu si romanesti.
      si stau sa ma gandesc cat de bio sunt porcariile olandezilor, care fac legume in aer si care se coc la bec...

      Ștergere
  8. Am sa-ti raspund direct la intrebare : NU exista producatori ( in afara de cel mentionat de tine) de seminte legume certificate ecologic.
    2. In legislatia europeana ( C.E)privind productia ecologica de legume, NU exista obligatia de a folosi exclusiv seminte certificate ecologic/ bio, esti obligat insa sa NU folosesti seminte OMG ( organisme modificate genetic)si/sau seminte tratate chimic.
    3. Ca sa poti sa combati " organu" de inspectie si certificare,trebiue sa cunosti legislatia.... iata" biblia producatorului ecologic" :
    a.REGULAMENTUL (CE) NR. 834/2007 AL CONSILIULUI din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
    b.REGULAMENT (CE) NR. 889/2008 AL COMISIEI din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul
    c.REGULAMENTUL (CE) NR. 967/2008 AL CONSILIULUI din 29 septembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.
    4. Din pacate gresesti in mai multe aspecte... prima ar fi cea cu soiurile de legume romanesti - am sa-ti dau ca exemplu tomatele (rosiile),palanta este originara din Peru,in Europa a ajuns la inceputul secolului XVIII iar la noi cultivarea a inceput in jurul anului 1910- foarte tarziu fata de restul Europei, ma intreb daca este corect sa folosim termenul de " soi Romanesc ".... O alta gresala este cea legata de cuvantul "hibrid"- sunt doua feluri de hibrizi : 1.Cel natural, obtinut prin polenizare naturala intre soiuri apropiate si hibridizarea facuta in laboratoare la nivel molecular....
    Eu cultiv in sistem de agricultura ecologica de aproape opt ani, pot sa-ti ca natura ne-a daruit o diversitate foarte mare chiar uluitor de mare... exista tomate ( rosii): albe,verzi,galbene,portocalii,roz,rosii,mov,negre,cu dungi,sub forma de para sau gogosar,inima de bou...etc. In ceea ce priveste gustul.... nu prea are legatura cu samanta, are stransa legatura cu sistemul de crestere,cu agrotehnica aplica ...fertilizarea... samd.
    A-ti doresc succes,pace in suflet si lumina in minte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. posibil sa gresesc, pt ca-s la inceput. in alta ordine, eu imi puneam niste intrebari, am niste nelamuriri, sunt o gramada de informatii, unele aberante, nu am facut niste afirmatii.
      lucian a vorbit cu o firma d-asta de atestare si i-a spus ca putem folosi hibrizi, unii hibrizi. mie nu imi pare ok, asta e parerea mea si o sustin...altfel toata tevatura asta cu bio mi se pare o gluma.
      accept orice ajutor, orice informatie, mai ales de la cei cu experienta.
      multumesc ca ai trecut pe la mine si ca ne-ai lasat atat de multe informatii. ti-am vazut site-ul si pari serios :)
      mult succes iti dorim si noi si te mai asteptam pe aici

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Greseli facem toti, Iuliana, mai ales cei care suntem la inceput! Eu am pierdut 2 ani cu fondurile europene, bani, timp si energie! Legislatia, birocratia si spaga sunt ... excesive! Acum incerc singura si am aceleasi probleme ca si tine! Doar ca pe mine nu ma intereseaza sa fie doar soiuri romanesti - important e sa nu fie modificate genetic, tratate sau "indopate" cu tot felul de minuni! Uite, iti atasez un site al bancii de seminte Suceava - similar cu cel din Timisoara! Ei nu vand, le ofera gratis semintele, dar f putine si cu conditia sa le raspandesti!
      http://www.svgenebank.ro/distribution_ro.asp
      PS - Costin! Iti urmaresc site-ul de ceva vreme (ati schimbat look-ul de putin timp!)Felicitari! Am facut chiar si o comanda (seminte)de aproape 2 saptamani .. inca astept raspuns!
      Succes tuturor

      Ștergere
    4. Bine ai venit :)
      Imi pare rau ca eu nu te pot ajuta, dupa cum vezi bajbai in continuare.
      2 ani, a? Groaznic!Nici nu vreau sa ma gandesc la asta

      Ștergere
    5. Multumesc, Iuliana! Bine v-am gasit!
      2 ani - de drumuri, reguli absurde, controale, acte .... bani, energie, nervi ... fiecare institutie a ADPRP-ului cu norme si cerinte diferite! Si Doamne fereste sa ai proiectantul tau, si mai grav daca nu le dai spaga!
      Dr de la Vaslui mi-a spus ca nu prezint garantie ca vreau sa fiu fermier pentru ca la intalnirea cu el m-am dus eleganta! Probabil si-o fi dorit sa vin cum stau in gradina - blugi si cizme de cauciuc! Sa nu mai vorbesc de atitudinea lor ... aroganta!
      Ce-i mai trist e faptul ca ii stiu pe multi din cei care au luat fonduri europene - pe diferite programe - si majoritatea n-au fost in viata lor pe camp si nici nu stiu sa faca diferenta intre o gasca sau o rata ... iar banii europeni s-au dus pe masini, haine sau vacante! Si ne mai miram ca nu merge agricultura si importam toate rahaturile din Turcia sau China!
      Despre ajutor,nu-i bai, stai linistita .. inca bajbai si eu! Dar mai devreme sau mai tarziu ... masa mea va fi colorata si plina de sanatate!
      :)

      Ștergere
    6. o, doamne....nu-mi vine sa cred, dar nici nu ma mir..
      iti urez succes. daca aflu ceva, orice, daca avansez in vreun fel, te voi anunta.

      Ștergere
    7. :) Multumesc! Oricum .. cu fondurile am lasat-o balta! Acum incerc sa fac ce pot si cum pot ... din surse proprii! Solarul gata, irigatiile in curs de .. incet, dar sigur!
      Succes si tie!

      Ștergere
    8. Bafta, fetelor!
      Se pare ca in tara asta ai nevoie de multa bafta, ca sa vrei sa muncesti

      Ștergere
    9. Bafta? si bafta .. dar vorba aia, si scuzati vulgaritatea, e nevoie si de "cojones"! :))) Multumim, Angelikue!

      Ștergere
    10. :))))
      hai ca m-ai facut sa rad :)))
      dar ai dreptate, e nevoie si de

      Ștergere
  9. Ce-ti mai facut cu proiectul asta...ati mai avansat cu ceva ? Noi avem seminte " tratate " doar cu ploaie, soare si vant...daca va sunt de folos, da un semn ;)

    PS - ar fi util sa ai pe blog functia cautare, ca as mai avea si alte intrebari...da' poate ai zis pe undeva de ele si nu vreau sa repeti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne trebuiesc seminte pe care sa avem dovezi ca-s netratate. Am gasit ceva furnizori, chiar cei de la scdl buzau au. Avansam, dar incet de tot, asa birocratie...

      Pun si functia de cautare, mersi ca mi-ai spus.

      Ștergere
    2. Sal Iulian, vreau si eu seminte tratate doar cu soare, vant si ploaie, nu am nevoie de documente doveditoare, caci nu am incredere in cei care certifica bio.

      Te rog sa-mi spui doar de cati ani cultivi aceste seminte.

      Trimite-mi te rog pe email: Patrick@hranavie.eu, ce poti sa vinzi si preturi.

      Multumesc

      Ștergere
    3. intra pe turtitafermecata.blogspot.com, te rog si lasa-i un comentariu.
      cred ca mai degraba vede acolo mesajul tau decat aici.
      o sa-i scriu si eu oricum ca are o cerere la mine.

      Ștergere
  10. Cu cei de la Ecoruralis ati luat legatura? http://www.ecoruralis.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Stanciova...mi-a stat inima cand am vazut comentariul :)))
      Nu, nu am luat legatura cu ei, dar o s-o fac.
      Mersi mult de vizita si pont!

      Ștergere
  11. salut.daca ai gasit ceva seminte ecologice romanesti(de orice leguma)te rog frumos sa imi spui si mie.Doamne,parca am cauta acul in carul cu fan,cand defapt ar trebui sa fie ceva simplu si normal...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Cu hartie la mana nu am gasit. Dar vezi ce scria mai sus Cosmin, ca-i f important:" In legislatia europeana ( C.E)privind productia ecologica de legume, NU exista obligatia de a folosi exclusiv seminte certificate ecologic/ bio, esti obligat insa sa NU folosesti seminte OMG ( organisme modificate genetic)si/sau seminte tratate chimic".

      Eu am luat Buzau 47, 50 si Siriana, cultivate cu succes in culturile bio. Am promis ca fac un post cu semintele, va urma curand.

      Ștergere
  12. La banca de gene (pe net o gasesti chiar dupa numele ”banca de gene”) din Suceava , ai incercat?
    Si vreau sa iti mai dau o veste, pe care o stiai, poate. Vineri am citit norme de punere in aplicare a codului fiscal , in care este prevazut cum se impoziteaza produsele agricole in functie de suprafata cultivata. :)
    Eu iti urez succes si multa, multa rabdare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucura grija ta referitor la achitarea impozitelor de catre noi!
      Dar ca sa te scap de o grija, da, evident ca stiam! Si nu, nu-mi convine si nu sunt de acord. Dar cine-s eu, nu?
      Ar fi bine daca acesti bani ( care-s munciti de noi toti si nu furati ) s-ar duce acolo unde trebuie si nu in buzunarele politicienilor care-s ca niste porci de grasi, a amantelor lor, nevestelor lor, in masini pt progeniturile lor.
      Am incercat si la banca de gene, am facut comanda, mi-au confirmat ca mi-au trimis un plicul, dar plicul n-a mai ajuns.
      Multumesc pentru urari, asemenea iti doresc :)!

      Ștergere
  13. http://documentare.digitalarena.ro/noi-hranim-omenirea-2005/
    uitati-va la documentarul acesta si poate o sa intelegeti mai multe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, eu l-am vazut ( de curand ) si am inteles.
      dar e bine de recomandat si altora

      Ștergere
  14. Am comandat si eu seminte la banca din Suceava, dar nu am primit nimic, desi mi s-a spus ca au fost trimise. Probabil ca au fost "sustrase" pe traseu, pentru ca sunt puse intr-un plic simplu, fara confirmare de primire. Decat sa spuna ca sunt trimise gratis, as fi preferat sa fie cu plata, macar pentru trimiterea plicului cu confirmare de primire. Daca tot fac treaba asta, macar sa o faca cum trebuie. Din aceasta cauza, altcineva si le-a insusit, iar eu am asteptat degeaba.

    :cry:

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am patit si eu anul trecut, mi-au confirmat, am asteptat si am asteptat degeaba, n-au mai ajuns la mine. Dar nu e greseala bancii de gene. Din contra, ei fac un serviciu extraordinar, gratis.
      Faptul ca exista persoane care fura ( asta e cuvantul adevarat), nu e treaba lor. Nu ar trebui sa exista asemenea persoane sau daca-s gasite/aflate sa fie pedepsiti.
      Dar ai dreptate cu plata si eu as fi de acord, dar doar pt ca oamenii astia care fac o munca extraordinara sa fie platiti asa cum se cuvine.

      Ștergere
  15. Semintele tinute in ambalaje de plastic, aluminiu, orice alt ambalaj, in afara de hartie, nu au cum sa fie bio. Dupa 6 luni de zile, intre continut si ambalajul de plastic au loc reactii chimice.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna,

    Si eu am facut comanda la banca de gene din Suceava, comanda a fost confirmata, dar nu le-am primit niciodata, au fost "sustrase" pe traseu. Iar a doua oara, am inteles ca nu mai poti comanda. M-a intristat acest lucru, dar asta este. Pacat ca nu le trimit contra cost, macar pentru o scrisoare cu confirmare de primire, ai avea macar siguranta ca le primesti. Puse intr-un plic obisnuit, oricine poate sa si le insuseasca. Si imi doresc mult niste seminte romanesti, dar nu am de unde sa le mai iau.

    Mi-a facut multa placere sa va citesc. Pupici tuturor, mult curaj si noroc. :-*

    Lumi


    RăspundețiȘtergere
  17. Ah, Iuliana, acum am vazut, am mai scris o data un comentariu asemanator si am uitat de acest lucru. Nostim a fost cand, dupa ce l-am scris pe acesta, imi recunosteam continutul din cel anterior si, initial, nu imi dadeam seama ce se intampla. Apoi, mi-am dat seama ca am mai vizitat site-ul si am scris comentariul.

    O zi buna iti doresc! :) Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poti sa comanzi si a 2 a oara. eu am facut-o anul asta.
      dar, din pacate, povestea se repeta: n-am primit nimic!

      Ștergere
    2. Si eu am comandat in 2013 si cineva si-a insusit plicul meu. Anul acesta am dat adresa din Bucuresti, unde locuieste soacra mea. Si le-am primit cu bine. Cei de la Banca de Gene sunt foarte amabili, insa au foarte multe cereri si nu pot trimite cu confirmare de primire. In fond, totul se face pe cheltuiala lor. Asa ca sfatul meu, cauta pe cineva in Bucuresti la care sa trimita plicul. O zi frumoasa. Roxana.

      Ștergere
  18. Buna,
    In cautarile mele am gasit http://semintetraditionale.blogspot.ro/p/poze-din-gradina.html

    Cel mai probabil ca nu sunt certificate, dar m-a incurajat faptul ca producatorul aplica principiile permaculturii.

    RăspundețiȘtergere
  19. sper sa reusiti si sa gasiti seminte romanesti,eu as vrea sa se gaseasca peste tot,chiar daca scumpe,pentru consum personal,sa zic asa..in gradina proprie..mi-e tare dor de rosiile acelea dulci si zemoase pe care le mancam goale cand eram mica..acu 30 de ani!

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua
    Eu sunt producator certificat ecologic de legume. Imi produc samanta necesara de foarte multi ani si incepand din 2009 am trecut prin conversie la ecologic. Pentru cine nu stie, "ecologic" inseamna tot lantul, adica" samanta, pamantul(substratul) si tehnologia. Totul trebuie sa fie certificat. As dori sa spun ca nu neaparat trebie sa fie soi romanesc ca sa fie bun. Cel mai bun exemplu este, poate, soiul de rosii "inima de bou". Toata lumea il apreciaza, dar poate nu se stie ca este un soi de provenienta din Rusia. Eu am mai multe soiuri de rosii si ardei de diferite forme si culori, produc si rasaduri, in cantitati mici si valorific surplusul de recolta in Gherla si in pietele volante din Cluj-Napoca. Pentru cei interesati de produse bune, in adevaratul sens al cuvantului, ma puteti contacta la bnitzu@yahoo.com sau la 0748115550

    RăspundețiȘtergere
  21. 1. Dragilor, voi nu ati dat pana acum de legume ecologice. Eu sunt certificat ecologic din 2011, am inceput conversia din 2009. Adun seminte din 2003-2004 de cand imi place sa gradinaresc. Semintele se considera a fi ecologice daca sunt cumparate cu certificat de la un producator ecologic, sau daca le produci tu 3 ani la rand. Acest lucru il verifica firma care verifica si certifica, in cazul meu la Cluj este Ecoinspect. Eu am in principal rosii - spre 20 de soiuri si ardei - vreo 10 soiuri. Unele sunt de mai mult de 10 ani si sa stiti ca soiurile adevarate, nu prea se incruciseaza, eu pun pe randuri diferite soiuri si se pastreaza caracteristicile.
    De 2 ani am inceput sa vand seminte, rasaduri si legume, iar satisfactia este telefoanul de multumire si cererea in anul urmator.
    2. Apoi sa stiti ca nu prea exista soiuri "romanesti", majoritatea soiurilor bune sunt create de zeci si sute de ani pe la marile curti regale.
    3. Daca iei de ex o rosie hibrida si ai norocul sa iti iasa ceva din seminte si mai ai si rabdare cativa ani, soiul o sa elimine componenta hibrida si o sa revina la soiul de baza (care poate sa iti placa sau nu).
    4. Legumele taranilor din piata, incep sa intreaca in nocivitate pe cele ale comerciantilor, se modernizeaza si taranii, nu mai dau cu sapa, prefera pompa sau pulverizatorul. Nu pune 8 litri de apa la fiola, zice pun 7 a sa fie "sigur".
    5. Nu ma credeti pe cuvint, contactati-ma si convingeti-va.
    Sper ca nu fac spam daca pun date de contact. 0748115550, bnitzu@yahoo.com si Nitzu Baraian pe facebook.

    Motto: Sa nu ne otravim singuri, ca ne otravesc altii destul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba am dat.
      Postul asta e foarte vechi, intre timp ne-am lamurit de faza cu semintele (si am refuzat semintele olandeze, italiene certificate ecologic), ne-am facut propria baza de seminte certificate ecologic, pentru ca intre timp am incheiat perioada de conversie si am obtinut certificarea.

      Nu faceti spam cu datele de contact, faceti putina publicitate pe blogul meu, dar o accept pentru ca se vede ca stiti ce vorbiti si ne-ati oferit cateva sfaturi pretioase.

      Toate cele bune!

      Ștergere