Una din intrebarile frecvente (intrebari rationale si scrise corect gramatical, ca din celelalte gen: "ce mananca rata leseasca", "despri veata la tara", "de ce ologeste ratele" vom discuta altadata poate) pe Google care se termina in accesarea blogului meu este: care este diferenta dintre soi si hibrid?
E o intrebare care ma bucura peste masura pentru ca e un semn bun. E un semn ca oamenii au inceput sa se informeze despre mancarea lor de zi cu zi.
Am sa dau acum un raspuns care cred ca va fi foarte explicit:
Pe locul unde am avut rosiile anul trecut au aparut o gramada de plantute noi. Din soiuri se pot recolta seminte, astfel ca pe mai departe veti avea propriile voastre legume.
Daca aveti soiuri, veti avea mancarea asigurata pe timp nelimitat. Daca aveti hibrizi, va trebui sa cumparati an de an seminte, plus ca nu o sa stiti daca luati OMG sau hibrizi rezultati din incrucisari de soiuri.
Dintre rosiile mele din solar cea mai harnica este Black Krim.
Urmata de Inima de Bou
Urmate de rosiile Mari de Dambovita.
Restul sunt pline de bobocei, azi-maine vor inflori si ele.
In gradina au inflorit chery-urile, numai ca nu stiu care, pentru ca am pus un rand intreg cu ele amestecate intentionat, ca sa-mi fac o surpriza in vara. Si-apoi cred ca vor fi foarte frumoase una mai colorata decat alta.
Sper sa reuseasca sa treaca de vremea asta urata si nesuferita.
Da...eu stiam ca din cele hibrid nu mai ies alte plante, din pacate, uneori stiinta distruge ce este bun.
RăspundețiȘtergereSi la mine este frig si ploua. Sper sa nu afecteze rosioarele din gradina. Te pup Dana B.
stiu ca stiai, dar sunt multi care nu stiu si ar trebui sa afle.
Ștergerebine, mai puteam vorbi de gust, consistenta si multe altele, dar ma intindeam prea mult.
te pup si eu
Si eu stau cu gandul numai la plantutele puse vineri in gradina...
RăspundețiȘtergereLa anu' cred ca-mi fac solar...
Numai bine! Cu speranta la vreme si vremuri mai bune.
PS: dar totusi, "de ce ologeste ratele?" :))
E bun un solar, ar trebui sa faci. In gradina p-ale mele le-a scurat si le mai scutura, saracele.
ȘtergereVedem ce mai ramane din ele dupa ce o trece.
( nu stiu "de ce ologeste ratele", cu ale mele nu am avut asemenea probleme :)) )
Buna ziua, foarte frumoase rosioarele si bine dezvoltate.
RăspundețiȘtergereSoiul de rosii cherry pe care il am la Valcea se autoinsamanteaza iar frigul iernii nu le deranjeaza asa ca in primavara apar cam pe la inceputul lui aprilie si se dezvolta mai bine decat rasadurile in plus au o rezistenta mult mai mare la boli si seceta - sunt mai bine adaptate la conditiile locale si nu sufera socul transplantarii ca rasadurile. Gustul este minunat si se pot folosi foarte bine la rosii in bulion.
O zi senina plina de caldura.
Buna seara, cred si eu ca-s rezistente si fructifica mult mai bine, isi capata rezistenta in timp, se imbunatatesc. Lucrurile astea ar trebui sa le afle mai multi, ca sa aiba grija pe mai departe de seminte si de soi. Sa nu mai cumpere Cristal, Prekos si alte asemenea.
ȘtergereNu numai ca se pot pastra semintele an de an, dar plantele sunt mai rezistente la boli si se adapteaza mai bine la mediu. De gust nu mai vorbim :) Dar cine n-a gustat inca o rosie gustoasa, n-are cum sa stie ce pierde.
RăspundețiȘtergereCorect! Multumesc :)
ȘtergereNu stiam diferenta dintre soi si hibrid. Acum stiu :) Multumesc!
RăspundețiȘtergereEu am reusit sa pun rosiile, marti seara. Sper sa nu le omoare vremea asta rea. Am rasad de la fina mea, care-l produce din semintele de la rosiile ei, deci am soi, nu?
Da, e soi, daca isi tine semintele si apoi isi face rasadurile an de an din ele. Pentru la anul ar trebui sa recoltezi si tu semintele si sa-ti faci rasad. Nu e asa complicat cum se crede :)
ȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereDin incrucisarea a doua soiuri rezulta un hibrid.
Hibridul are caracteristici diferite de cele doua soiuri.
Daca vom lua seminte de la plante hibrid si le semanam, vom obtine unele plante care seamana cu unul din cele doua soiuri initiale, unele plante cu caracteristici aiurea, dar si plante care se apropie de caracteristicile hibridului.
Utilizand seminte de la aceste plante, care seamana cu hibridul, printr-o selectie atenta, ani la rand, vom obtine un nou soi, foarte asemanator sau identic cu hibridul de la care am pornit.
De remarcat ca toate soiurile existente au fost, la origine, hibrizi.
Mutatiile s-au produs spontan sau intentionat, vreme de mai multi ani sau generatii.
Dar asta nu mai e gradinarit, ci cercetare.
Soiurile obtinute pe o arie geografica sunt cel mai bine adaptate conditiilor din acea zona.
Exista peste 14 500 de soiuri si hibrzi de tomate rosii, catalogate aici:
http://ventmarin.free.fr/passion_tomates/passion_tomate.htm
Utilizand sursa de mai sus am extras soiurile si hibrizii originari din Romania:
http://nelucraciun.wordpress.com/2014/01/30/soiuri-de-tomate-rosii-din-romania/
Sanatate buna, tuturor!
Buna seara,
ȘtergereDeci dvs spuneti ca si hibrizii se pot inmulti? Adica daca ii iau semintele la F1, rezulta un F2? Dar acest F2 fructifica la fel de bine ca un F1? Sau abia F8, sa spunem, ajunge la acelasi grad de fructificare ca F1?
Stiu ca hibrizii, nu cei modificati genetic in laborator, sunt rezultati din incrucisari de soiuri, cum e Siriana pe care noi l-am cultivat anul trecut.
Foarte interesant ce spuneti. Multumesc frumos.
Am intrat pe link-ul dvs, habar n-aveam de atatea soiuri romanesti. Oare cine o mai avea din ele?
Nu stiu cine mai are soiurile respective. Unele sunt, desigur, denumiri diferite ale aceluiasi soi.
ȘtergereCert este ca sunt numerosi cei care cultiva rosii din seminte proprii, poate de generatii. Nu sti nicodata de unde sare iepurele. Internetul a deschis cai de neconceput in urma cu doua decenii. Atata tot ca multi dintre cultivatorii de soiuri traditionale nu folosesc (inca) intrrnetul.
Da, ramane de urmarit pe internet, gasit si cumparat seminte.
ȘtergereSigur ca se pot inmulti. Numai ca nu mai rezulta hibridul respectiv, decat ceva f. apropiat si numai pentru o mica parte din plante. Multe plante vor avea caracteristici apropiate, unele de unul din soiuri, altele de celalalt soi care a contribuit la hibrid. Iar o mica parte dintre acestea nu vor semana nici cu hibridul, nici cu vreunul dintre cele doua soiuri generatoare.
RăspundețiȘtergereDaca gradinarul recupereaza seminte din plantele cele mai asemanatoare cu hibridul si le cultiva din nou, va obtine si mai multe plante asemanatoare cu hibridul. Si tot asa, ani la rand, pana cand produsii vor fi identici in totalitate si se vor reproduce identic. Atunci spunem ca am obtinut un soi nou.
Acum imi pare rau ca nu am recoltat de la Siriana. Am vrut, dar am zis ca ma muncesc degeaba. Era tare interesant de urmarit linia an de an.
ȘtergereBuna dimineata,
RăspundețiȘtergereNu-i tarziu nici acum. Cumparati cateva seminte, le semanati urgent si le tineti in solar, vor fructifica si se vor coace...daca nu, la anu'.
Deci hibrizii din magazine, care zice-se ca sunt F1, nu vor rodi toti la fel. Da-i banii si vezi ce-ti iese
RăspundețiȘtergere