Tin minte, cand eram in Bucuresti, nici nu voiam sa aud de compot de corcoduse. Nu stiu de ce, intotdeauna mi-a placut sucul, dar pur si simplu strambam din nas cand auzeam. Superficialitate, pesemne.
Luni am fost impreuna cu copilul din dotare si am cules tecile, apoi ne-am invins fobia de paianjeni si, mai nou, de urechelnite si am cules corcodusele necesare pentru compot.
Avem in curte niste corcodusi care fac fructe rosii si mici si altii care fac fructele un pic mai mari si portocalii. Pana sa ne mutam aici nu am vazut soiurile astea sau n-am avut ochi de vazut.
In fine, ce vreau sa spun este ca acest cules, impreuna cu gatitul roadelor din gradina mea, m-au bucurat nespus. Imi spunea si Lucian ca, de cand ne-am mutat, a ajuns sa se bucure la o floare, la o rosie sau vanata, la un cantec mai ragusit de cocos, la o joaca de pisici sau caini, la o culoare frumoasa in apus sau rasarit.
Viata e mai simpla la tara, cel putin noi nu mai avem de atins acele targete sus-puse din oras, ci am lasat-o mai incet, mai in voia naturii, incercam sa simplificam totul atat cat se poate.
Avem bucurii si mandrii care ar putea fi catalogate ca mici de unii, dar pentru noi sunt mari si aducatoare de liniste in noua noastra viata.
Radem si zambim mai mult, sa stiti. Ne fac sa radem cainii, pisicile, puii cei descreierati, ratele. Un apus frumos de soare ne face sa ne oprim din activitate si sa zambim un pic. Lucruri mici, marunte, simple. Ca o viata la tara.
Baietilor le-a placut tare mult, au mancat si au baut cu pofta, spunand ca totul e foarte bun. Lucruri marunte, aducatoare de armonie, veselie si nu in ultimul rand, sanatate.
Ieri am plecat dupa-masa dintr-un Bucuresti super sufocat si sufocant, cand am intrat pe A1 prin Militari termometrul de la iesire arata 29 de grade, dar termometrul de la bordul masinii mele arata 38 ( pe al meu l-am crezut). Curgeau apele pe mine de ziceai ca am un jet de apa deasupra capului si toata lumea era capie, soferi si pietoni.
Am ajuns acasa intr-un final, drumul mi s-a parut mai lung decat este in mod obisnuit, iar termometrul masinii arata 27 de grade. Alta viata, am putut respira in sfarsit.
Dupa obisnuitele pupaturi, pe post de salut, cu baietii, am iesit in curte si gradina sa-mi inspectez plantele, animalele si pasarile.
Unele plante sunt tare-tare harnice, mi-au daruit in felul lor, alte bucurii marunte.
Desi au fost caldurile astea insuportabile, desi sufera cu toatele din cauza asta, desi nu-s ingrijite asa cum ar merita si asa cum ar trebui, dragele de ele se straduiesc.
Cand am trecut pe la pasari, nici ele nu s-au lasat mai prejos, am adunat multe oua.
Asa cum spuneam, mici bucurii, mici mandrii tocmai bune pentru o viata simpla si linistita.
La tara te multumesti cu mai putin decat la oras. In cazul nostru.
La tara incepi si vezi mai multe. O floare, o frunza, un fir de iarba, " ia uite, puiul ala parca schioapata?!", " sa vezi cum se alergau pisicile :)".
Oare ce mi-as mai dori, dupa nebunia orasului ?
Peisajul haotic de mai sus imi e de ajuns. Zau ca da :)!
Up-date 18.02.2014 : Ultima poza participa la concursul Simonicii
"La tara te multumesti cu mai putin decat la oras". ba, io zic ca esti mult mai selectiv, ca esti mai greu de multumit, dar la tara ai atatea motive de bucurie ca n-ai cum sa fii altfel decat zambitor (exceptiile - de genul dihorului - nu numai ca aduc confirmarea regulii, dar ne fac sa vedem cu alti ochi comoara pe care-o avem)
RăspundețiȘtergerede dihori, vulpi si serpi nu discutam acu` :))).
Ștergerenu vreau sa-mi aduc aminte de ei.
dar sa stii ca imi e de ajuns acum sa vad gradina, sa "aud" linistea, ma amuza matele mai mult, decat cine stie ce " mare" spectacol de la tv etc.
la asta ma refeream :)
Pai cand vezi puii de gaina fuging ca nebunii nu poti sa stai taciturn, cand vezi cainii si pisicile cum se joaca la fel. Gradina te rasplateste si daca nu o bibilesti toata ziua si mai lasi buriana in ea iar fasolea aia arata demential si eu am facut pana acum de vreo 3 ori si nu ne mai saturam de ea:) Sa incerci sa faci dovlecei cu smantana sunt super buni.
RăspundețiȘtergereViata la tara nu e usoara, nu e simpla dar e mai "plina".
ia ca o sa incerc si dovlecii tai cu smantana :)
ȘtergereIuliana, eu cred te-ai înțeles cu Brîndușa să faceți amândouă câte o postare superbă, ca să nu mai știu pe cine să laud mai tare! :) Sunt realmente foarte faine amândouă. Ce mă bucur pentru voi și gospodăriile voastre. Bravo vouă, să vă dea Dumnezeu și de zece ori pe atât, că meritați. Așa e, cum scrii - atât de frumos: e incredibil ce fericire îți poate da viața la țară, unde să te îngrijești de toate cele și să te bucuri la fiecare mic succes. O frumusețe de postare, și aceasta. Mi-a mers la inimă :)
RăspundețiȘtergeremultumim frumos :)
ȘtergereEu ma mir cum mai rezistati sa mai mergeti in Bucuresti cand aveti aceste minunatii acasa :)
RăspundețiȘtergerecu greu :)
Ștergeredin ce in ce mai greu
Sunt oameni facuti sa stea la bloc. Asta e concluzia mea. Unii care nu-si doresc nici macar in oras sa stea la casa. Nu ca n-ar avea bani sa-si ia o casa, ci pentru ca e prea mult de muncit. Cica mereu ai cate ceva de facut. Da, asa este. Iar la tara e si mai si! Dar ei nici nu banuiesc ce satisfactii iti ofera apropierea de pamant, de natura. Eu am rude la tara care nu-si fac rasadurile. Cumpara ce-o fi de la piata. Si pe urma cum le-o fi norocul. Eu nici nu concep asa ceva. Sa ai spatiul si lumina necesara sa tii niste rasaduri si sa nu-ti pui tu singur semincioarele, sa nu tremuri langa ele pana le vezi mari...? Nu concep asa ceva. Am mai luat si noi de la piata, cand nu s-au facut ale noastre, e adevarat, dar minunea este deplina numai cand o faci tu, cu mana ta. Asa ma uit si la solarul vostru, am trait cu voi, prin poze, emotia fiecarei etape, fiecare durere de spate, dar acum... Ce falnic este, ce plante nemaipomenite se rasfata acolo! Ce laborator natural! Ce poate intelege din asta unul de la bloc multumit cu cutia lui de chibrituri?
RăspundețiȘtergereah! dar cat de bine m-a uns la suflet ce-ai scris!
Ștergeremi-a mers exact la inima!
multumim, Iulia, pentru sustinere :)
Eu am ajuns sa ma relaxez si la jumulit de balarii,atat de tare tanjesc dupa linistea si aerul curat de tara.Supararea si necazul sunt cu vecinii care s-au pus sa ne omoare matzele,ca miauna si stau pe lemnele lor....aseara am gasit-o pe cea mai batrana zacand fara viata langa gard,desi cu jumatate de ora mai devreme isi alaptase puii ei si cei salvati de pe camp......acum tin pisicile incuiate in bucatarie,de teama lor.Daca nu ar fi astfel de nenorociti care sa urasca cu inversunare animalutele,mai ca viata la tara ar fi perfecta
RăspundețiȘtergereDobitoci de genul asta sunt peste tot.
ȘtergereEu nu am problemele astea pt ca la mine distanta fata de vecinul din stanga e mare, pisicile nu se duc acolo, iar in dreapta am camp cat vezi cu ochii.
CE NOROCOSI SUNTETI VOI......MI-AS DORI SI EU SA-MI PERMIT SA FAC O CASA IN CAMP...CHIAR IN MIJLOCUL CAMPULUI,DAR NU MAI SUNT FINANȚE.....AM HOTARAT DOAR SA-MI PUN GARDURI METALICE DE 3 METRI,SA NU MAI POATA MATZELE SA SE CAȚERE PE ELE.CU CEILALTI VECINI NU AM PROBLEME,TOTI AU DE LA PATRU PISICI IN SUS,DAR ASTIA NU LE SUFERA,DESI SOBOLANII SUNT GARLA LANGA CASA LOR.
ȘtergereNimic nu este mai frumos decat viata la tara, cu de toate in curte. Nu as putea sub nicio forma sa stau la bloc, iar munca in gradina de legume si cea de flori ma relaxeaza, chiar daca mai exista si dureri de sale :) Stau in oras (provincie) dar am curte si gradina ca la tara, cu 4 pisici mari , 4 mici( nu au o luna) un caine si 3 cateluse , gaini, pui, curcani , porc, si pana nu de mult am avut si iepurasi, iar acum ma bate gandul sa-mi iau si o caprita . Este minunat ce ati reusit sa faceti voi acolo! V-ati creat oaza voastra de bine , de frumos si de liniste .
RăspundețiȘtergerePentru bulionul de corcoduse nu ai nevoie decat de ...corcoduse, pe care le speli, le pui la fiert in apa clocotita pana se inmoaie ele bine. Dupa aceasta operatiune, le pui intr-o strecuratoare cu gauri mai mari si incepi sa freci cu o lingura de lemn pana raman doar samburii si coaja. Pasta astfel obtinuta, se pune in sticle si se sterilizeaza, sau se pune in casolete sau pungute care se pastreaza in lada frigorifica. Este un mod natural si foarte sanatos de a acri ciorbele.Sa faci o ciorba de dovlecei sau de fasole pastai, sa vezi cat de bune sunt acrite cu acest bulion. Dana B.
ohooo, dar ai ditamai gospodaria, cu de toate in ea.
Ștergereeste foarte bine asa. tare imi e drag cand vad curti pline cu pasari si animale si gradini pline cu de toate. tare mult ii admir pe acei oameni, pt ca ti-e mai mare dragul cand vezi curtile acele pline, poate nu frumoase, dar muncite si ingrijite, animalele frumoase si sanatoase si gradinile aranjate la linie. altceva nu poti sa simti decat admiratie pt acei oameni atat de gospodari.
felicitari pt asta :).
multumesc pt reteta de bulion, sa stii ca am sa incerc si asa am vreo 4-5 corcodusi, macar atat sa fac :)
la noi sunt oameni care nu te lasa nici pe camp sa arunci gunoiul de grajd ca sa ingrasi locul,ca zic ca faci mizerie.....de fapt sunt hectare intregi nesemanate,lasate in paragina...cica le tin in caz de razboi,sa se ascunda-n balarii......cata imbecilitate poate sa mai existe si la tara!
RăspundețiȘtergere:))))
Ștergerenu e de ras, dar nu ma pot abtine :))
lene, asta e.
si nesimtire, in cazul asta.
M-am delectat si m-am relaxat citind postarea asta. Ma bucur de linistea pe care mi-o ofera cuvintele si fotografiile astea. Foarte, foarte frumos, Iuliana! :* Alina
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alina, bine ai revenit, ti-am simtit lipsa :)
Ștergere