La 9 dimineata intr-un Bucuresti super aglomerat, in masina simteam ca fierb in suc propriu si de cald si de nervi. E din ce in ce mai greu de trait si respirat in orasul asta.
De obicei lunea imi e cel mai greu sa ma " readaptez", dar azi, din cauza caldurii, a fost crunt.
A fost cald si la noi sambata si duminica, dar la ora trei dupa-amiaza era mult mai bine decat azi la noua dimineata in Bucuresti.
Sambata ne-am trezit cu o lene de ne indoia pe toti trei si am hotarat sa facem o tura de " shopping" in piata la Gaesti.
Aveau acolo de toate si da! am cumparat rosii, ca nu mai puteam. Au fost bune, ne-am facut pofta cu ele.
La mine in gradina nu au vrut sa rasara, daramite sa mai creasca, morcovi, telina si sfecla. Cum ma plimbam eu printre tarabe, vad un mosulica cu rasaduri de tot felul. Ma opresc si-i cer 10 rasaduri de telina si 10 de sfecla. In timp ce mi le impacheta, ma gandeam daca au ceva conditii speciale de pus, iar mosulica parca mi-a citit gandurile, ca-l aud spunand : Hai sa-ti zica tata cum sa le pui, ca vad io ca...
Am inceput sa rad, imi venea sa-l intreb cum oare ne vedeti ca suntem oraseni, dar n-am avut timp, pentru ca incepuse sa-mi dea indicatii, asa ca m-am concentrat la ce spunea.
Dupa amiaza am inceput sa ma ocup de gradina din fata, am scos tot mararul, facand loc la telina si sfecla. Eu nu stiu daca din cauza caldurii sau ca au fost semintele proaste, dar mararul a facut cateva firicele plapande, apoi a inflorit brusc. Si gata cu el!
Duminica dimineata m-am apucat de treaba in gradina si am reusit sa stau afara pana pe la vreo 11, dupa care m-a pocnit o durere de cap din cauza caldurii, care m-a potolit pana seara.
Iar duminica seara rasadurile aratau cam asa, puse dupa indicatiile batranelului din piata.
Dap, mie nu-mi ies randuri drepte ca lui Lucian!( adevarul e ca nici macar nu incerc sa-mi iasa drepte).
Tot duminica am cules si am pus la uscat tarhon si menta, astept si cimbrul, care arata cam asa :
Si rosii in diferite stadii, unele sunt in regula, Buzau 50 nu este ( o sa vorbim in continuare mai mult despre soiul asta):
In solar avem bucurii, dar si necazuri ( eu nu stiu cum la toata lumea e totul ok cu legumele, numai pace si armonie, iar noi avem probleme - poate om fi prea incepatori ).
Necazurile provin de la ardei, asa cum am spus intr-o postare am pierdut in jur de 150 de fire, iar cele ramase sunt invadate de afide si furnici. Le-a stropit Lucian cu ardei iute, dar fara nici un fel de efect. O sa incercam si o solutie de sapun lichid si mi-a mai spus Brandusa sa pun zat de cafea si scortisoara. O sa incerc si asa.
Ardeii arata cam asa :
Sunt invadati masiv, poza e de azi dimineata, la doua zile dupa stropirea cu solutia de ardei ( in prima zi au fost curati, apoi au reaparut ganganiile).
Alte necazuri sunt provocate de Buzau 50. Au inceput sa se ofileasca de la varf, apoi se uscau de tot. Nu am gasit pe net motivul; am crezut initial ca-s nematode, apoi mana, apoi ne gandeam ca poate din cauza caldurii din solar, dar chestia aia a atacat numai Buzau 50 si foarte putine din San Marzano.
Initial ele aratau cam asa ( varfurile incepeau sa se ofileasca) :
Apoi pe masura ce boala avansa :
Ce-am facut? Lucian le-a scos pe toate ( nu stiu cate fire, dar destule) care se vedeau ca incep sa se ofileasca. Si se pare ca ar fi ok pana acum, dar le supraveghem in continuare.
Boala nu s-a intins la Buzau 47, Marmande, Siriana, desi se atingeau.
Acum sa lasam naibii necazurile si sa trecem la bucurii .
Vinetele sunt niste frumuseti, compensam cu pierderea ardeilor. Sunt mari, pline de flori si par sanatoase.
Lucian sambata si duminica le-a copilit, pentru ca facusera niste frunze ca de dovleci.
Siriana, Buzau 47 si Marmande au rod bun, zic eu, pana acum sunt in regula.
Marmande ( incep sa se coaca sau e numai imaginatia mea?)
Recordul nostru
San Marzano ( ciudate si frumoase)
Vedeti cum are fructele dispuse? Pe firul in care are si frunze. pentru mine e o noutate lucrul asta.
Siriana
Si un ardei iute cireasa galben, cel mai harnic.
Buzau 47, ii facusem poze, dar nu stiu ce-am facut cu ele, e soi bun. Pana acum e plin de flori si gogonici, a ajuns la etajul al treilea. Pare mult mai productiv decat Buzau 50 si sigur e mai rezistent la boli.
Iar aici avem productia pentru toamna, speram numai la bine. Tomate Inima de bou de culoare rosie, ardei iuti, vinete si castraveti. Mai raman doua randuri libere din instalatia de picurare, Lucian o sa hotarasca curand ce mai punem pentru toamna.
Deci in partea de mai sus ati vazut concret si pe viu care-s rezultatele producerii de legume bio. In productia bio nu costurile de productie sunt ridicate, ci pierderile.
Am citit pe net foarte multe tampenii scrise despre legumele bio ( mult mai multe tampenii decat lucruri destepte), incepand de la fel si fel de idioti care se plang ca e pretul mare la legumele curate si ca partea asta de agricultura o sa dea faliment, pana la alti "destepti" care spun ca produc bio, desi nu o fac.
Marea majoritate a productiei de legume bio ( a producatorilor seriosi de legume bio) ajunge la export si lucrul asta, daca e careva curios, se poate verifica.
De ce ajunge la export? Din cauza mentalitatii romanului neaos care nu poate trece strada de foame, in schimb discuta pe toata lumea.
Niciodata romanul nostru neaos nu va da 5 lei pe kg de rosii fara chimicale, cand la piata, la samsari, un kg costa 2 lei.
Totusi, incet-incet se contureaza si la noi o cultura sa-i zic, desi e cam mult spus, despre mancarea curata. Au inceput sa apara articole despre asta, au inceput sa se scrie pe bloguri, pe retele de socializare etc.
Sunt oameni care vor ceva mai bun pentru ei si copiii lor. Acesti oameni, care-s constienti ca un cancer costa mult mai mult decat pretul mancarii curate, isi cauta producatori de legume bio.
Solutia nu este sa cumparati legume bio din supermarket, pentru ca au niste preturi incredibile, ci sa va duceti la poarta productorilor.
Sa nu se inteleaga ca-mi fac reclama singura, nu am nevoie de asa ceva! Am dat exemplu la mine ardeii grasi. Am pierdut jumatate din productie. Rezultatul : nu cred ca voi vinde ardei gras, ci il voi opri pentru mine si familia mea. Sanatatea copilului meu, a parintilor si fratilor mei, a sotului meu, dar si a mea sunt mult mai pretioase decat banii.
Si ca mine fac multi, legumele cu adevarat curate sunt foarte pretioase.
cum de unde a stiut nenea? e clar iuliana ca scrie orasean pe fruntea noastra, numai ca n-avem noi cum sa vedem asta:)
RăspundețiȘtergeresi in afara de pierderile - maarrri - se mai adauga munca, timpul folosit sa stropesti iarasi si iarasi, mai preventiv, mai ca tratament. una e sa bagi o tura de topsin plus una de decis de 2 ori pe vara, alta e sa tot stropesti la 3-7 zile mai cu urzica, mai cu ardei, tataneasa, vetrice. la noi a mers combinatia de sapun cu alcool la afide. san marzano sunt super de uscat la soare, eu n-am gasit sa iau decat roma.
munca n-am mai pus-o in calcul, ca asta am ales sa facem, dar mintile alea " luminate" de scot numai tampenii, habar n-au ce inseamna. ce e rau e ca alti oameni citesc si chiar ii cred.
Ștergeresan marzano am gasit cu greu seminte si-s puse la comanda. dar normal ca-mi opresc si eu si chiar vreau sa incerc sa le usuc, n-am mancat niciodata rosii uscate la soare.
cat despre nenea din piata, a fost haios tare :))). chiar ca parca imi scria in frunte : oraseanca, pericol public!
San Marzano este un soi deosebit de productiv, f. bun pentru suc de rosii. Anul trecut sotia mea a adunat, la al doilea cules saptamanal, de pe o singura tufa, necopilita, din gradina de la tara, 90 de rosii. Roma sunt asemanatoare cu San Marzano, atata tot ca sunt mai putin productive si au crestere determinata.
ȘtergerePentru uscat la soare este bun, mai ales, Principe Borghese.
Cred ca lasate in gardina si de capul lor ( aidca necopilite), San Marzano e o minune de soi.
ȘtergereImi place tare mult soiul asta, e complet diferit de restul.
Multumim dl Craciun.
E, carcotasi sunt intotdeauna dar nu-i bagam in seama:)
RăspundețiȘtergerePana la urma se rezolva si cu ardeii si rosiile ca or fi ei oameni binevoitori sa dea un sfat:)
Am si eu un soi de rosii asa cu frunza si cu fructe dar ma gandeam ca e o anomalie:)) e un rasad primt de la vecini:)
La seminte de vinete ma abonez de pe acum:)
sigur-sigur rezolvam intr-un fel.
Ștergerecu drag iti dau seminte de vinete
Pentru afide arunca un ochi si aici: http://www.klastorf.ro/produse/Categories-Tree/6693-Afide
RăspundețiȘtergereAnu' asta avem si noi mai multe ca pana acu'...insa in acelasi timp avem si multe gargarite dar si...ceva buruieni ( am observat ca se aseaza mai repede pe o astfel de buruiana decat pe planta buna. Unde le-am eradicat aproape complet, imediat migreaza pe o planta folositoare .) Probabil asta inca le tine sub control :)
Se preconizeaza o recolta buna de San Marzano...multumim ;)
Noi multumim pentru incredere :), incercam sa fie buna recolta.
ȘtergereGargarite nu gasesc, nu stiu unde s-au ascuns, dar la noi nu sunt.
Ma uit pe link, multumesc mult.
Am patit si noi asa cu rosiile, se ofileau varfurile. A trecut de la sine, boala nu a avansat ca la voi, si nu am intervenit cu nimic. Pur si simplu, boala a aparut cand a dat o caldura teribila, dupa ploaie. Mama zicea ca din cauza ca e multa apa in sol, si soarele e foarte puternic, pamantul se incinge foarte tare si planta "fierbe". Acu', habar n-am de-o avea dreptate, dar un lucru e cert: de cand nu mai ploua, chiar daca e si mai cald, rosiile afectate si-au revenit.
RăspundețiȘtergereCat despre productia de legume bio, e din ce in ce mai greu sa convingi oamenii sa produca bio, tocmai pentru ca pierderile sunt uriase. Chimicalele cu care se stropesc plantele, in mod obisnuit, au un efect benefic asupra sanatatii plantei, dar pentru noi, e dezastru.
Citeam intr-o zi opinia unui om de stiinta cu privire la nivelul din ce in ce mai mare al chimicalelor din produsele de larg consum. Opinia sa era ca omul, ca specie, se va adapta chimicalelor care, in prezent, ne otravesc. Era foarte linistit, spunand ca se va face o selectie naturala, cei care se vor adapta chimicalelor, vor supravietui, ceilalti, ...
Din pacate, daca s-ar produce numai bio, cantitatea de hrana nu cred ca ar fi suficienta pentru a hrani o planeta supraaglomerata. Ca sa nu mai amintim ca pamantul parca e mai secatuit de puteri pe zi ce trece, clima e intr-o continua schimbare, inspre rau, etc.
In alta ordine de idei, va admir si va respect pentru initiativa si perseverenta, altii ar fi renuntat, daca s-ar fi confruntat cu asemenea pierderi. Mult, mult spor si chef de munca, oameni gospodari!
e posibil ca mama ta sa aiba dreptate cu "fiertul", stau si ma gandesc ca-n solar e cald, chiar si noaptea e cald. sa stii ca e posibil, poate ar trebui rarit un pic udatul.
Ștergerenu ar ajunge hrana produsa bio la toata lumea, in unele parti ale lumii nici nu cred ca se poate face, dar noi aici in Romania avem toate cele necesare la nas, de ce sa nu profitam?
in privinta pierderilor...stiam in ce ne bagam si ne-am asumat treaba asta. la rosii nu-i bai mare, ca-s multe si mai avem rasaduri, pana-n toamna tot sa faca.
la ardei, da, e o problema, dar ne-am invatat lectia pt viitor, vom pune mai multe rasaduri, ca sa avem ce schimba, plus alte mici "smecherii" pe care le-am invatat din mers.
e primul an de cultura mare, nu puteau merge toate bine. sunt sigura ca nu merg toate bine nici la altii mai experimentati, dar e greu sa recunosti chestiile astea, daramite sa mai si arati.
eu n-am nici o problema cu chestia asta, chiar imi doresc ca oamenii sa vada, sa priceapa care e munca si riscurile in producerea de legume curate.
si abia apoi sa inceapa sa comenteze.
mersi, Alex :), imi face placere sa-ti citesc comentariile, pt ca ai ceva bun de spus.
daca populatia ar fi educata sa nu mai arunce/iroseasca mancare, clar nu ne-ar astepta in viitorul secol vreo criza alimentara.
ȘtergereSimonica, eu cred ca a inceput deja un pui de criza alimentara.
ȘtergereIuliana, eu sunt un mare sustinator al tau. Si eu cred ca pentru a avea hrana sanatoasa, solutia nu este sa dam fuga la raftul bio din hypermarket ci sa incurajam producatorii locali. Asa, toata lumea castiga. Din pacate lumea la tara in Romania nu este pe deplin constienta de faptul ca ar putea castiga producand Bio. De aceea ma bucur nespus cand vad oameni ca tine si ca Simona Fusaru, cu initiativa. Poate asa vor lua exemplu si tinerii de la sat, pentru ca este pacat! Ne-a dat Dumnezeu pamant roditor iar noi ne batem joc de el si cumparam produse importate.
RăspundețiȘtergereMult spor si la cat mai multe reusite in gradina!
La mine in sat si cred ca si din satul vecin ( Lucian a vorbit cu cativa) sunt ferm convinsi ca daca nu "stropesc, macar de mana" nu se fac.
ȘtergereSi anul trecut, dar mai ales acum, se mira f mult cand ne vad rosiile mari si cu rod bogat fara sa fie stropite.
Sunt oameni din alte sate care au inceput sa faca bio, o speranta mai avem.
Multumesc Ingrid :)
Va urmaresc de mult timp si va apreciez pentru ceea ce faceti, va doresc mult succes pe drumul pe care ati pornit.
RăspundețiȘtergereNoi am incercat in gradina noastra pe care o folosim pentru consum propriu sa facem legume si fructe cat mai bio, dar nu am reusit decat sa nu stropim atat de mult precum o fac altii. Din pacate in fiecare an a aparut cate o invazie de afide sau cate o boala care s-a dovedit nepasatoare la combinatiile de sapun cu alcool sau sapun cu ulei de neem(care nu e foarte ieftin) sau bicarbonat de sodiu cu sapun si lapte, probabil daca am avea timp ca inca din faza de rasad sa le tot stropim saptamanal cu cate o zeama naturala ar fi ceva, dar asa cand boala sau ganganiile s-au instalat deja e mai greu.
Referitor la purecii aceia negri de pe ardei(si nu numai), ei sunt carati tocmai de furnici acolo, furnici care-i si protejeaza de inamicii lor naturali(cum ar fi buburuzele) pentru secretia lor dulce care le e hrana. Asa ca n-ar fi rau sa va ganditi la o solutie(naturala) de a mai rari din furnici. Citeam pe undeva ca si faina de malai e buna contra furnicilor, cica le place sa o manance dar se umfla in ele si fac poc(furnicile). Dureaza ceva timp pana dispar dar macar nu dai cu prafuri.
Multumesc, Calin, pt sfaturi :).
ȘtergereAnul trecut in gradina nu am stropit decat cu macerat de urzici si cu macerat de gandaci de colorado.
Legumele au fost mici, dar gustoase. Nici anul trecut nu am avut ardei, au fost cativa si miiiiici-mici. Rosiile, o parte din ele se stricau acolo unde fusese floarea, iar spre toamna a aparut un vierme care le manca.
Dar chiar si asa au fost suficiente.
Multumesc inca o data pt sfaturi, dar si pt ca ne urmaresti.
Cum e maceratul de gandaci de Colorado??? :P Nu de alta dar ma apuc sa ii adun iar si,daca sunt buni la ceva ii fac si ceai :P :P
ȘtergereApp, foarte frumos solarul tau.Iti doresc roade pe masura muncii.
Cred ca toti mai avem si pierderi, dar intotdeauna se compenseaza cu altceva :)
Pai e f simplu : iei scarboseniile de pe plante, ii bagi la apa intr-un borcan/galeata, ii lasi acolo cateva zile 3-4 si dupa aia cu zeama aia stropesti vinetele si gata :).
ȘtergereRosiutele de la tine au inceput sa faca gogonici. Le-am pus numai in gradina, au un loc separat si special.
Si-s frumoaseeee si duduloate, viguroase. Mi-e drag de ele de nu mai pot.
O sa le fac poze in curand.
Mersi Victoria, roade multe si tie ( sigur o sa ai, ti-am vazut eu gradina :) )
Offff. Pe noi ne doare inima de-un puiet de măr care se usucă pe picioare (poate-l salvăm, totuși, sunt ceva speranțe), darmite de ditamai cultura. Și unde mai pui că e și pentru vânzare, că din asta vă doriți să trăiți! Nasol. Sper să remediați problema cât mai repede și cu pierderi cât mai mici. Baftă!
RăspundețiȘtergereeh...bucurosi le-om duce toate :).
Ștergeresi la noi acelasi probleme cu ardeii,voi incerca si eu sa-i stropesc cu ceva bio. cat despre consumul de produse bio,lumea nu mai are incredere in taranul roman de cand tot apar fel de fel de stiri la TV si toti stiu ca unii fac escrocherii mari si se dau drept producatori bio(vezi producatorii ce injecteaza rosiile ca sa se coaca mai repede).In comuna Comana judetul Giurgiu stiu personal cativa zeci de astfel de comercianti
RăspundețiȘtergereda, sunt multi care mint, dar sunt multi care-s cinstiti.
Ștergerese pot verifica foarte usor.
Felicitari,pentru ceea ce faci tu si familia ta!
RăspundețiȘtergereCand gradinaresti ecologic mai sunt si pierderi,dar satisfactia este parca alta in gradinaritul eco decat in cel traditional,in timp vei avea clienti fideli ,care stiu ca vor mancare de buna calitate.
Acum trei ani sotul meu a vrut gradina,eu nu,asa ca sa apucat dupa mintea lui si a cultivat una,alta,vai de ele ,inghesuite,nesapate,necopilite,nelegate,stropite cu zeama bordeleza si nu stiu ce alte chimicale,erau pline de afide de toate felurile,purici,colorado,etc,dar,caci este un dar,au facut ceva roade ,asa ca m-am pus pe studiat cum este cu gradinaritul ecologic si printre alte minunatii am dat de rolul plantelor sanitar.
Asa am umplut gradina printre legume cu :galbenele,craite,cimbru,busuioc,carciumarese,lavanda,menta,isop,vreau sa-ti zic de unde tomatele/ardeii aratau ca in fotografia ta,acum nici un piciorus de intrus nu a mai fost.
Am stropit doar cu Humusil,macerat de urzica/coada calului,cenusa.
Mai am de descoperit cum sa ii vin de hac la buha neagra care lasa larve si ies omizile verzi de papa tomatele/ardeii si alte bunatati de prin gradina.
Detalii despre plante sanitar si cum arata gradina vezi pe blogul meu.
Ardeii nu prea sunt buni vecini cu tomatele,ies piperniciti,asa ca vezi cauza,ori asta,ori samanta proasta.
Eu am pus capia ureche de elefant si am fost foarte multumita de ei,foarte putine tufe nu au fost la inaltime,restul au rodit in prostie.
Cred ca soiurile de Buzau sunt mai sensibile,asa am avut si am acum cu Buzau 22 si 50.,dar cele care au scapat au rodit foarte bine si sunt foarte gustoase.
Tomatele prunisoare am avut soiul Rio Grande,au fructele mai mari ca SanMarzano si foarte productive,am avut un fir care a rodit in prostie pana toamna tarziu,deja mi se urase de ele.
Acum voi aveti productie mare,eu am doar cateva sute de fire si daca iese bine,daca nu ,iara bine,dar la voi pierderile inseamna valuta forte pierduta.
Oricum ,in timp le dati de cap,vezi si cu caldura care se face in solar,sper ca l-ati acoperit cu plasa de umbrire si mai multa aerisire,asta am observat la noi in solar,in primul an am avut putine deschizaturi,anul trecut ceva mai mult,iar acum mult mai mult,in plus l-am acoperit si cu plasa,soarele arde rau si se observa in bine la tomate.
Anul asta am pudrat cu cenusa toata gradina si am stropit doar cu Humusil ,la tomate am rupt toate frunzele pana la prima legatura si vad ca ciupercile dupa cate ploi au fost si calduri inca nu au aparut.
Succes in tot ceea ce faci!
Bine ai venit, Mihaela!
ȘtergereIti stiu blogul si am gasit multe lucruri bune acolo :).
Aerisire mai trebuie facuta in solar, Lucian lucreaza la asta, plasa de umbrire am pus, chiar daca ne-a cam usturat un pic, isi merita banii.
Stiam de plantele sanitar, nu am avut timp sa le punem si acum imi pare tare rau.
Multumesc :)
draga mea, urmaresc cu regularitate postarile tale. admir si respect munca voastra. eu am doar o gradinita de vreo 250mp in care de 4 ani de cand o ingrijiesc, nu am folosit chimicale.
RăspundețiȘtergerecu ardeii am avut aeeasi problema. am scapat cu un amestec facut din ulei, fulgi de sapun, alcool si apa. stropiti de jos in sus seara, dupa ora 21 (foarte important sa nu fie cald, deoarece solutia formeaza o pelicula care in combinatie cu caldura ucide planta). important in lupta cu afidele este sa fii consecvent, intrucat solutiile afecteaza doar insectele mature, si nu au niciun efect asupra oualelor sau larvelor. astfel, recomadat este sa repeti tratamentul timp de 7 zile, a.i. sa prinzi toate stadiile. buburuzele au sa apara, la mine au venit din al 3-lea an si isi fac treaba.
cu privire la rosii, ma indoiesc ca sunt oparite, dat fiind faptul ca le-ai defoliat pana la primele fructe. si in general, cand sunt oparite, frunzele afectate sunt cele de la baza, ori la tine problema a inceput la varful lor, dc am iti eu cu atentie. desi nu sunt specialista, pot sa-mi dau si eu cu presupusul, nu? s-ar putea sa fi fost fusarioza, caz in care, te felicit ca le-ai scos, ca sa nu se extinda. si sper ca le-ai dat si foc....
asta este! in aricultura bio ai ani buni si ani mai putin buni. depinzi de natura... curios este faptul ca 2 ani la rand nu ai avut parte de ardei. incearca asocieri de plante. la mine la ardei le-a mers foarte bine in prezenta sfeclei rosii si a pastarnacului. nu siu daca e doar o coincidenta, sau chiar se impaca.
mult succes in continuare, si sper ca oamenii sa inteleaga ca, din gradina lor, mai bine culeg 1 kg de legume curate, decat 5 kg de legume nenaturale. din acestea, gaseti oricand in piata... irina
dar bineinteles ca poti spune, chiar am nevoie de pareri si sfaturi.
Ștergererosiile le-a ars lucian, asa a crezut ca e mai bine pt ca boala sigur a fost. dupa ce le-a scos nu a mai aparut la nici o rosie ofilirea aia.
iar cu ardeii nu stiu ce sa zic, anul trecut au fost cativa, dar fructele erau mici, nu au crescut, probabil si lipsa apei sau poate pamantul, nu stiu ce sa zic.
anul asta au aparut chestiile alea. ar fi trebuit sa punem ceva plante sanitar, dar am uitat de ele, cu toate ca seminte sunt sa-mi pun si-n cap.
au inceput sa apara gargarite cate una cate doua, nu-s multe, dar poate le place si-si cheama si suratele :).
multumesc, irina.
Buna Iuliana, astazi am descoperit blogul tau... si il citesc pe nerasuflate. Pentru noi este primul an in care avem solar, pana acum parintii mei au avut o mica gradina in curte. Rosii am pus felurite soiuri din seminte de la ei si de pe la cunoscuti. Unele s-au comportat bine in solar, altele nu prea.In sensul ca fructul este moale chiar daca nu este compt complet. Probabil este prea cald in solar pentru el. La anul rosiile alea mari si carnoase le mutam in camp, nu le mai lasam in solar. Cu ardeii tot asa am avut probleme cu ei si am incercat felurile tratamente cu urzici, cu usturoi, cu frunzi de nuci...Am reusit sa adunam cate ceva, dar mult mai putin fata de cat ne asteptam. Castravetii si fasolea pastai au fost cele mai fericite legume din solar, au produs mult si repede, fara probleme cu insectele. Este munca multe, dar si satisfactie, mai ales cand iti spun clientii ca au regasit gustul rosiilor adevarate de exemplu. La noi, mama este agricultorul sef si cand ii citesc mesajele de la clienti, se lumineaza la fata si se insenineaza. A locuit 30 de ani la bloc, dar de cand s-a mutat la casa(langa Pitesti) este mai sanatoasa si mai energica desi munceste inzecit. Asa aca agricultura bio este hrana curata atat pentru trup cat si pentru suflet. Scuze ca am scris asa mult :) Spor in tot ceea ce faceti.
RăspundețiȘtergereBuna Valentina,
ȘtergereMa bucur ca mi-ai scris. Si la noi e primul an in care avem solar, asa ca inteleg perfect ce vrei sa spui :).
In legatura cu acele rosii poate ca alta e cauza, la mine chiar si cele care erau de camp au mers in solar. Bine, mai putin Buzau 50 care a avut boala aia si au disparut. Sa nu fie un soi de lipsa de calciu?
Ma bucur mult pentru voi si in special pt mama ta care se pare ca si-a gasit fericirea la sat si in munca, chiar ma bucur :).
Inca ne documentam legat de acele rosii. Cand am pregatit pamantul am adaugat dolomita si mranita, asa ca in mod normal nu ar fi trebuit sa fie lipsa de calciu in sol. Seara frumoasa doresc!
RăspundețiȘtergere