Sambata si duminica am lucrat in solar, am pus noi seminte si rasaduri.
Drag imi era de ele! Dupa ce le luam din aglomeratia de rasaduri, plantutele nou mutate isi ridicau frunzele si se inverzeau mai mult, vazand cu ochii. Apoi, dupa un timp, probabil cand isi dadeau seama de spatiu, isi intindeau frunzele, asa cum noi, oamenii, ne intindem oasele a relaxare.
Am crezut ca este doar o parere, dar Lucian mi-a confirmat si el lucrul asta : "Vezi cat le place? Vezi cum se transforma?".
Desi nu-i munca grea, dimpotriva este foarte placut sa lucrezi cu plantele, genuflexiunile si pozitia ghemuit m-au cam dat peste cap un pic. Lipsa de exercitiu, dar in mod sigur voi recupera rapid.
Si din rubrica..
- asa nu
- asa da
Cam asta e stadiul locului nostru de munca, suntem pe la jumatatea solarului.
Tot aseara am reusit ( si mandra mi-s de asta!) sa pun la punct si Caietul fermierului. Nu-i cine stie ce mare lucru de facut, dar e de bibileala, schite si insemnari exacte cu tot ce ai pus in pamant. In cazul in care celor de la firma de certificare li se facea "dor" subit de noi, aveam o problema cu asta, caietul nu era la zi.
Prin curte si gradina nu prea am ce sa va arat, aseara a plouat ( si acum se chinuie sa ploua), e ceata si umezeala.
Nici macar gainile nu au chef de iesit pe afara.
De ceva timp, dragele de ele, au reinceput sa oua. Nu toate si nu mereu, dar in fiecare zi gasim minim un ou, maxim trei. Ceea ce pentru noi e suficient.
In a doua zi de Craciun, cand am luat pamant si macese de la padure, am luat si un pui de maces pe care l-am plantat in curte.
Nu-mi pare sa fi suferit deloc din cauza mutarii, acum e si el plin de mugurei.
Cand om mai avea drum pe acolo si daca vremea o sa fie prielnica, as vrea sa mai iau unul, maxim doi.
Si mi-as mai dori un pui de soc la mine in gradina, dar pana acum nu am avut succes in cautari, nu inteleg de ce nu se mai gaseste. Tin minte, cand era mica, erau peste tot.
Poate tot o mana de om este de vina in drumul sau neghiob spre confortul personal.
Promitator ! Deja se contureaza 2014. Parca se vede cate un un pic .... in solar la voi! Cat despre un pui de soc... eu am o multime, de nici nu stiu cum sa scap de ei. In fiecare an ii scot cu tot cu radacina si apar pe ici pe colo din pamant. In ultimul timp m-am multumit doar sa le rup lastarii. Au un ritm de crestere foarte mare. Asta asa ca sa te necajesc, Daca ar fi distanta mai mica sigur ti-as darui de la areea zero un puisor. Dar cred ca nu ai perseverat suficient. Sigur gasesti si in zona ta.
RăspundețiȘtergerePai bine ca ii ai tu pe toti acolo si aici nu gasesc neam:)
ȘtergereProbabil ca da, oricum o sa mai caut, o sa mai incerc. Socata imi place la nebunie.
Foarte frumos si foarte ordonat la voi in solar si nu mai spun de minunatiile de rasaduri. O munca dificila dar, facuta cu pasiune aduce satisfactii. Ce sa spun decat BRAVO si felicitari pentru tot ceea ce faceti. Sa aveti parte de un an cu recolte bogate,sa va impliniti toate visele, iar dorintele sa se transforme in realitate. Despre problema cu socul, parerea mea este sa stati linistiti( daca aveti nevoie pentru tratamente, cautati in zona) este o planta invaziva care in cativa ani va va da de furca( eu am sapat mai bine de 1m sa scot radacini, am pus lemnele pentru foc in locul din care am scos socul si m-am trezit in vara cu multime de lastari - nu stiu ce sa spun, este optiunea voastra. Cum arata si ce cuprinde caietul fermierului? Asta daca ai timp si poti sa-mi spui. O zi minunata plina de satisfactii va doresc.
RăspundețiȘtergereCaietul fermierului este un registru ( nu tipizat, am cumparat din comert un caiet cu coperti groase) in care trebuie completate foarte exact parcelele cultivate si plantele cultivate pe ele.
ȘtergerePractic am impartit solarul in sase parti, care la randul lor sunt impartite in parcele. Fiecare parcela am desenat-o si am scris ce cultura am pus.
Firma care ne certifica ne cere asta, E obligatoriu pentru toti care-s in curs de acreditare sau acreditati, dar ne ajuta foarte mult pt ca avem si o evidenta a culturilor pentru rotatie.
In momentul in care ei vin in "vizita", acest caiet trebuie sa fie la zi. Si cum ei nu se anunta in vizite, ci ne trezim cu ei la poarta si-n loc de buna ziua zic : dati-mi caietul fermierului...acesta trebuie scris la zi, altfel avem probleme mari.
Multumesc pentru detalii. Eu nu fac gradinarit in stil "industrial" pentru ca nu-mi permite suprafata am doar 1100 m2( stiu eu, poate in timp imi voi cumpara o gradina mai mare) dar, din 2010 tin un fel de jurnal de gradinarit in care imi trec zilnic ce am de facut, ce-am facut, temperatura, umiditate, ce am plantat si unde.
ȘtergereSuprafata o am imparzita tot in 6 parcelute ca sa stiu exact cum rotesc culturile. Primul an a fost mai difici, ca orice inceput, dupa care totul s-a derulat de la sine - am rotit culturile intre parcele de la 6 la 1,1 la 2 si asa mai departe.
Este simplu si cand stabilesti ce vei cultiva in anul urmator.( citind din urma pot sa vad si cum a fost vremea in perioada similara a anilor trecuti si te ajuta la planificare - de ex. nu ma mai grabesc cu taiatul pomilor in 2010 dupa o prima perioada cu temperaturi pozitive in ianuarie, februarie am tuns pomii si in martie mi-au inghetat la minus 15 grade).
Inca o data va multumesc si va asigur ca voi veni cu drag in gradina dumneavoastra de pe blog ori de cate ori gasesc portita deschisa.
O zi minunata si spor in tot ceea ce faceti.
Cu stima si respect,
Va asteptam cu drag :)
Ștergere