joi, 21 noiembrie 2013

Povestea uleiului ( sau a numelui lui)

Va ramasesem datoare cu aceasta poveste de mult timp. Cum timpul de afara e cum e, zic ca-i tocmai bine pentru a citi o poveste de viata, o poveste adevarata.
Nu am sa dau numele adevarat al personajului principal, pentru ca mi-a spus ca nu ii place sa iasa in evidenta, este doar un om obisnuit, in plus numele lui are putere si nu e bine sa fie folosit. Bineinteles ca nici n-as indrazni sa nu-i ascult dorinta.
Nu conteaza daca numele lui este un nume romanesc, obisnuit. L-am citat pentru ca am vrut sa vedeti si voi mandria lui de a fi cine este, mandria lui de a fi urmasul stramosilor sai.
Asa ca o sa-i spunem nenea Gheorghe.
Ne intoarcem un pic in timp, pana-n revolutie, cand nenea Gheorghe muncea la o intreprindere. Nu i-a fost nici rau, nici bine, lucrurile mergeau asa cum mergeau atunci.
Dupa revolutie insa lucrurile s-au schimbat. Acea intreprindere a fost cumparata, iar nenea Gheorghe s-a trezit ca munceste la patron. Stim cu totii cum si cine a cumparat acele fabrici atunci in anii 90 (ma rog...si acum e la fel, dar asta e alta discutie).
Dupa un timp, dupa ce si-a dat seama ca patronul lui nu-i om, nenea Gheorghe a hotarat sa plece, sa-si vada de drumul lui : Ma, Iuliana, n-am vrut sa fiu sluga la altu`, am vrut sa fiu stapan la mine-n curte! imi spune el cu patos si mandrie-n glas. Adica de ce trebuia sa-l slujesc p-ala si sa suport ce-am suportat, cand pot sa lucrez pentru copiii mei, pentru femeia mea si pentru mine?!
Tac si nu-l contrazic in nici un fel, nici nu as avea ce sa spun impotriva, iar cuvintele lui mi s-au tiparit adanc in minte.
Asa ca nenea Gheorghe a renuntat la serviciu si s-a apucat de agricultura in modul cel mai serios cu putinta.

Acum, dupa atatia ani, au aproape 150 de capre, au multe hectare de teren pe care le lucreaza cu tractorul lor pana la ultimul centimetru de pamant, muncesc de dimineata pana noaptea si sunt fericiti in lumea pe care ei si-au construit-o. Isi produc absolut tot in gospodaria lor, iar sambata de sambata, atunci cand e sezonul, isi vand branza ramasa in targ ( pentru ca vin multi la poarta lui si i-o cumpara).
Noi asa l-am descoperit, incercand sa ne marim lista de produse cu branza de capra, incercand sa gasim un om serios, de meserie, care sa ne poate furniza branza, dupa cateva vizite la alti ciobani, vizite care s-au lasat cu un gust amar.

Intr-o seara, cand am ajuns foarte tarziu la ei ( sotia lui nenea Gheorghe mereu imi spunea: Nu conteaza cand veniti, acum sunteti ai nostri, de-ai casei! Si la unspe noaptea de veniti, noi tot in picioare cu treaba suntem! De dimineata pana noaptea muncim si tot nu se termina treaba.. ), am stat mai mult timp si mai pe indelete de vorba. Atunci Lucian i-a povestit de noi, i-a povestit ce facem, ce vrem sa facem si ce planuri avem cu el. A tacut mult timp, s-a uitat la noi pe sub spancenele stufoase cu o privire patrunzatoare si parca a reusit sa ne citeasca cu totul.
Intr-un sfarsit a inceput sa vorbeasca. Pe un ton incet si molcom ne-a invatat despre viata la tara, ne-a invatat cum sa ne producem mancarea cat mai ieftin si eficient, ne-a dat sfaturi despre capre ( si m-a cam bosumflat, dar tot vreau!), ne tot intreba cum am ajuns noi acolo si cum de nu avem pe nimeni, nu-i venea sa creada ca am putut sa facem asta.
Ne-a invatat cum putem sa ne producem uleiul si unde sa ne ducem sa-l presam.
Si nenea Gheorghe si sotia lui sunt niste oameni pe cinste! Sunt adevaratii tarani despre care nu se vorbeste nimic.

Imi fac sila cei care ii vad p-aia din fata carciumii ( care da, sunt acolo, sunt betivi si nu muncesc) si ii dau numai pe ei exemplu si generalizeaza, dar pe cei care muncesc, cei care produc, cei care traiesc din agricultura, nu vor ii sa vada, nu vor sa spuna nimic despre ei.

Branza lui nenea Gheorghe, daca e sa te iei dupa preturi, e cea mai scumpa branza din zona noastra. Dar dupa ce am mancat din branza lor, dupa ce l-am vazut pe Adi ca plescaie de placere mancand, dupa ce i-am vazut pe amandoi, dupa ce am vazut capritele, care-s o nebunie de animale atat de frumoase si rasfatate, dupa ce le-am vazut casa, gospodaria, mainile, am considerat ca merita cu varf si indesat.
Iar cei care au cumparat de la noi branza de capra a lui nenea Gheorghe pot confirma cat e de buna, de proaspata, de curata. E branza numai din lapte de capra, nu amestec cum au altii.
Nu te mai saturi mancand.

Pentru ca el ne-a aratat cum si in cel fel putem face uleiul, am hotarat ca numele uleiului nostru sa faca referire la nenea Gheorghe, asta fiind multumita si recunostinta noastra.
Asa ca i-am scurtat numele si apoi am facut o anagrama. Si a iesit...cum a iesit :). Bine, cu rezonanta, bun!

Cam asta e poveste numelui uleiului bucurestenilor mutati la sat.
Sper ca a placut, sper sa trageti niste invataminte, sper sa aveti un exemplu.

Dragii mei,

Nu uitati ca saptamana asta facem cinste! Va asteptam comenzile azi si maine.
M-au amuzat tare mult cei care au dat comenzi pana acum pentru ca nimeni nu si-a cerut bonusul, a trebuit sa trag eu de ei, sa-i indemn sa-si aleaga :).

Baiatul nostru drag si bun face 13 ani, mai oameni buni! Suntem buni de cinste!
Asa ca haideti cu comenzile ca, slava Domnului, avem ce sa va dam!

9 comentarii:

  1. La multi ani baiatului vostru, la multi si fericiti ani si voua, sa fiti sanatosi si sa va bucurati unii de ceilalti mult timp! FElicitari si pentru tot ce faceti, pentru ulei, pentru faina, malai, legume, gospodarie, pentru omenia si harnicia voastra...sunteti un exemplu de urmat si ar fi extraordinar daca ar ar fi multi oameni ca voi! E prima oara cand scriu, dar urmaresc constant blogul, pentru noi e sursa de inspiratie, pentru ca incercam sa va urmam exemplul si sa ingrosam randurile orasenilor mutati la tara! Cu mult drag,
    Valentina Delide

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Valentina :)!

      Multumim tare mult pt cuvintele frumoase si va felicit pentru ca vreti sa va mutati la tara.
      Sunt sigura ca sunt multi ca noi si mai multi peste noi, numai ca nu se arata :).

      Inca o data multumim :)

      Ștergere
  2. Eu iti multumesc ca iti faci timp sa impartasesti cu noi putin din viata voastra! Cu siguranta sunt si altii care isi doresc schimbarea si ar fi minunat daca ar face-o cat mai multi!
    Valentina

    RăspundețiȘtergere
  3. (sunt la al 3-lea coment, sper ca macar asta sa apara) La multi ani lui Adi, "copiloiul" vostru care se (cam) face barbatel (remember cat e pe langa tine). Iar voi ramaneti tineri si frumosi langa el :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar n-am primit pana acum comentariile, Simonica.
      blogspotul asta e din ce in ce mai naspa.

      Multumim, asemenea si voua :)

      Ștergere
  4. La multi ani Baiatului! Sa va traisca, sa fie sanatos si sa va bucurati de el!
    Si ai dreptate. Imaginea satului e carciuma cu lenesii din fata si nu oamenii care muncesc si care pun suflet si care sunt mandri de ce sunt si ce fac.
    Sa va ajute Dumnezeu si sa va mariti numarul de produse, de clienti dar mai ales de OAMENI in preajma voastra!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ti-am zis deja ca atunci cand ma fac mare vreau sa fiu ca tine! Nu-i nika, iti mai zic o data... :). Si daca imi permiti o mica sugestie-intrebare retorica. Nu crezi ca ar fi mai bine ca bunatatea aia de ulei sa se gaseasca in sticle de sticla si nu de plastic? Poate luati in calcul asta pt productia viitoare.

    La multi ani luminii ochilor vostri, sanatate cat incape si sa va aduca numai bucurii.

    Cu drag,
    Iuliana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-ai facut sa rad :))).

      am luat in calcul chiar de la inceput, numai ca iesea prea mult per sticla, pretul era mult prea mare.
      intre un produs scump si unul ieftin, l-am ales p ecel mai ieftin. asa ca am ajuns la un compromis.
      vrem, visam la presa noastra proprie, atunci costul va fi mai mic si vom putea sa scoatem un produs asa cum ni-l dorim cu adevarat.
      dar pana atunci mai e, desi am ajuns la finalizarea planului si in curand vom face primul pas spre realizare.
      sa vedem ce-o mai fi, cum o mai fi, dar oricum va dura.

      multam pentru urari, asemenea va dorim si noi

      Ștergere