marți, 16 iulie 2013

Oraseni mutati la tara - cateva exemple

De ceva timp ma gandesc sa fac un mic articol in care sa arat exemple de oraseni mutati la tara care incearca sau si-au facut afaceri mai mici sau mai mari.
Imi place ca de la un timp au inceput sa-i arate si in presa, imi place ca acesti oraseni sunt facuti cunoscuti, sunt promovati.
Aseara vorbeam cu Lucian despre acesti oraseni mutati la tara si ne bucuram pentru ei, ne bucuram ca s-au mutat, ca incearca sa faca ceva.
Alt lucru ca m-a inspirat, desi poate parea foarte tampit, este masina mea. Cand ies la tigara, la birou si ma uit in parcare, masina mea sare in ochi. Se face remarcata prin labutele matoancelor, urme multe si uscate, rotile si contra-aripile pline de balegar, luneta in permanenta murdara si praful gros de doua degete asezat generos pe toata suprafata ei.
Dar sunt mandra de asta! Inainte simteam jena, dar acum sunt mandra. Da, stau intr-un sat unde vacile au prioritate! Si e normal sa fie asa.

Multi sunt cei ce viseaza sa se mute la tara, stim asta. Eu si altii ca mine am tot scris despre avantaje-dezavantaje, intamplari haioase sau nu, exemple personale.
Dar ca sa te muti la tara trebuie sa faci ceva. Clar nu se poate trai din mirosul florilor si din aerul curat. Stomacul personal, facturile de la sfarsitul lunii, eventualele pasari,  pe care le cresti ca animale de companie, iti dau o trezire brusca la realitate.
Un prim exemplu ar fi Iulian. Si-a luat sotia si copiii si au plecat intr-un sat de la munte. Numai ca acolo nu au stat la umbra duzilor ( ca am inteles ca-s destui pe la ei ), ci s-au apucat de treaba. Fac paine, dar nu orice fel de paine. Plus altele. Intrati pe blogul lui si veti vedea un exemplu de afacere.
Alt exemplu, descoperit de curand de noi, ar fi cei de la CAP Gurbanesti . Bucuresteni mutati la tara, s-au apucat de legumicultura.
Pe cei de la Cosul de legume cred ca-i stie toata lumea, ca daca nu-i articol in presa in fiecare zi, la doua zile tot e ceva scris despre ei.
Am vazut mai demult un reportaj despre o bucuresteanca mutata la tara care, pe langa jobul de zi cu zi, crestea pasari si le vindea.
Alt exemplu ar fi Alexandra, tot bucuresteanca, fost lucrator in banca, s-a mutat impreuna cu sotul ei intr-un sat unde si-au facut o pensiune, iar acum fac agroturism. Nu-i ocoliti :)!
Cel de la Ferma Caprina este un alt exemplu bun, orasean mutat la tara, trecut prin greutati, dar a izbandit pana la urma.
Si mai suntem noi, incepatori si mici, dar cu chef de viata si putere de munca, dam din coate si ne facem incet loc. La noi o sa las numai imaginile sa vorbeasca.



















Ma voi opri aici, exemple sunt mult mai multe, poate si mai bune decat cele prezentate mai sus, unele sigur inca nu le-am aflat.
Nu discutam despre cifrele lor de afaceri, daca afacerea merge sau scartaie, daca-s la inceput sau au ceva vechime in ceea ce fac, nu asta e subiectul si nici nu ne intereseaza asta.
Ne intereseaza ca acesti oameni s-au mutat la tara si fac ceva. Muncesc mult, se straduie sa puna o afacere pe picioare, sunt proprii lor stapani.
Cine vrea sa invete ceva din asta si  vrea sa traga o concluzie, o poate face foarte usor.

5 comentarii:

  1. As vrea sa ma mut si eu la tara, pentru ca imi place foarte mult, dar nu am un partener alaturi de mine, sa facem ceva impreuna. Admir pe acesti oameni care s-au mutat si fac ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de admirat, asa-i.
      Cine stie, Rodica, poate intr-un viitor apropiat o sa ai sansa, nu dispera :)

      Ștergere
  2. Buna. Va admir pentru decizia luata. Si noi ne gandim de ceva timp sa ne mutam la tara unde am copilarit la bunici si din toamna asta incepem sa ne punem planul in aplicare. O sa iti mai cer niste sfaturi, daca nu te deranjeaza

    RăspundețiȘtergere