Dimineata a fost inca si mai frig, dar in casa era cald si bine. Panourile isi fac treaba, temperatura nu a scazut sub 20 de grade.
Credeam ca saracutul meu Renault nu o sa porneasca, era inghetat tot de sus pana jos, dar a pornit dragul de el la cheie. L-am lasat in voia lui sa se incalzeasca si am pornit apoi la drum spre munca. Dupa doua zile in care nu am iesit din curte, am vazut si eu cum mai arata satul ( alb tot ) si soselele, care m-au speriat. Desi pana la A1 imi lua cam 15 minute, azi am facut 35. La mine in sat, dar si in celelalte e cam aceeasi situatie, s-a dat zapada, dar soselele sunt acoperite de un strat gros de gheata, care mi-a pus la incercare abilitatile - cam firave - de sofer, pentru ca asa cum v-am spus e o zona de colinute si o parte din sosele sunt numai curbe destul de adanci, iar unele mai sunt si in panta. Iar pentru mine chestia asta este un cosmar. Pe A1 s-a mers impecabil, soseaua este curata si uscata.
Animalutele s-au bagat care pe unde au putut din cauza frigului, iar ieri in cotetul gainilor am gasit un ou, dar era crapat. A trecut ceva timp de cand nu am mai gasit oua.
Ratele cred ca au luat-o razna de tot, pentru ca isi fac baie in zapada, se tavalesc prin ea in gradina si le place la nebunie. Degeaba le-am gonit de acolo, se duc exact unde e zapada mai mare. In schimb gainile o ocolesc, merg exact pe cararile facute de noi. A facut Lucian o carare in gradina din spate, care se opreste cam brusc pe la jumatatea solarului. Ieri gainile au luat-o pe acolo si cand au ajuns la capatul aleii se uitau nedumerite in jur, nu stiau ce sa mai faca si de ce se termina drumul atat de brusc.
Tot ieri a sosit si generatorul, gata! pot rasufla usurata, Lucian l-a pornit, merge si-si face treaba. De acum nu mai mi-e teama ca s-ar putea sa pice curentul, iar noi sa ramanem in pom.
Sambata vom taia porcul, sa vedem cum o sa ma descurc cu toate cele. Vreau sa fac toba, leber, caltabos si carnati. N-am mai facut pana acum, dar nu cred ca e un capat de lume, am inceput sa caut retete ( asa cum imi plac mie : simple, rapide, fara bataie de cap si bune). Daca or sa iasa bune, am sa vi le impartasesc. Dar mai intai trebuiesc probate de mine.
numa doo pisici? pai se poa? :)
RăspundețiȘtergerenoi am plecat ieri cu masina la serviciu, dar la intoarcere n-am mai putut urca in curte cu ea, ca plugul ajunge la jumatatea unei curbe si derapeaza, asa ca da inapoi si lasa in mijlocul drumului un damb de zapada, pamant si ce mai aduna el cu lama. mersul pe jos e insa un mirobolant prilej de-a admira magnificele peisaje :D
si la noi e frig, insa nu si vant. taiatul porcului, uuu, nici nu stiu daca mi-as dori sa particip, n-am idee cum e. a vrut domnul meu sa cumpere o dihanie s-o taie pe mosie, nu m-am opus, dar i-am cerut sa-mi spuna cand se va intampla evenimentul ca sa stiu sa plec. a renuntat, nu din cauza mea, ci cand s-a convins ca unicul nostru tuci are 4 l si ca cel mai mare vas pe acre-l avem e o oala de 6 l :)
astept imrpesii si retete, poate, cine stie...
sunt trei, cele mai lenese si cele mai grase. celelalte nu au vrut sa stea la pozat :)
Ștergereporcul nu o sa fie taiat la noi in curte, ci in curtea vecinului de la care l-am cumparat.
mai departe totul se va desfasura la noi. tare sunt curioasa cum o sa ne descurcam :)))
o iei pe tanti Ioana sa dea indicatii si gata ;)
ȘtergereTe asteapta munca serioasa, nu gluma.
RăspundețiȘtergereFacut sunci, topit grasime, facut pomana porcului cu mamaliguta si varza murata langa si un pahar de tarie (imi ploua-n gura), separat carne pentru sarmale, carnati, curatat si spalat matele (asta este partea cea mai urata si urat mirositoare).
Este bine ca o ai langa tine pe tanti Ioana, sa te invete ce trebuie sa faci.
Si sa nu uitam de curatatul incaltarilor si urechilor pentru piftie.
Mult, foarte mult de munca, dar si satisfactia este pe masura :)
da, la asta ma gandeam si eu, cred ca o sa am o problema cu matele :), in rest cred ca le voi putea face
ȘtergereHa! Ai spui PANOU. Ma intereseaza. Dimensiune pret instalare consum. Mult sarutmana daca-mi spui ce si cum.
RăspundețiȘtergereGenerator. Pentru ce ati optat?
Ne-am și noi pe lângă dar încă nu era o prioritate.
Sigur ca-ti zic. Sunt panouri radiante cu infrarosu care se alimenteaza de la priza. Caldura pe care o dau se aseamana cu cea a soarelui ( incalzesc obiectele din camera ). Desi la inceput mi s-a parut ca o fita chestia asta, sa stii ca exact tipul asta de caldura il dau.
ȘtergereNu le iei oricum, trebuie calculat cubajul camerei pentru a vedea ce tip de panou e potrivit.
Noi am pus in fiecare camera cate unul de 750W ( 75 cm x 50 cm )camerele noastre sunt cam la fel si-s micute, iar in baie de 500W ( 50 cm x 50 cm ).
Instalarea e simpla, a facut-o Lucian, se prind in perete in holsuruburi si apoi se baga in priza.
Panourile sunt romanesti, facute la Tg Mures http://www.prismainfo.ro/distributie . Noi le-am luat de la firma din Bucuresti.
Ca si cost total 2800 lei, dar ne-a facut reducere 200 lei, deci finalul 2600 lei, 4 panouri mari si cel din baie.
Nu stiu sa spun consumul lor inca pentru ca s-a sudat foarte mult la solar. Un cost total al consumului nostru pe oct - noi- dec ar fi undeva in jur de 9 mil.
Generator am luat de la o firma Matrix din Calimanesti Caciulata - cam neciopliti baietii, de fapt seful lor, cel care l-a ajutat, prin telefon, pe Lucian sa-l porneasca a fost super ok. Nu stiu cum il cheama pe generator, dar revin. Capacitatea e de 2.8 kw.
Daca te mai intereseaza ceva, numai spune-mi ca raspund cu drag :). Sper ca n-am uitat ceva
maaama, doamne, dar voi chiar v-ati pus pe treaba! porc, auzi! bravo voua.
RăspundețiȘtergerede generator vreau si eu sa stiu, cat ati dat, cu ce se alimenteaza, ce autonomie are etc.
m-am distrat cu gainile voastre :)))
despre generator - de la Lucian zicere
Ștergereil cheama D-PG-3000 Matrix;
tensiune de iesire 220 volti
putere Maxima 3000 Wati
putere Nominala 2800 Wati
capacitatea rezervorului 14 litri benzina, motor in 4 timpi OHV, racit cu aer, pornire la sfoara, greutate 33 kg, consum 0,54 l/kw/h
pret 1200 lei + transp
autonomie...depinde de cat consum e.
cam atat momentan :)
zic si io, cu logica mea feminina (in caz de gresesc, va rog luminati-ma): 4+1 panouri + 50 W becuri + 40 W frigider fac 3590 W/h. generatorul e de 2800. rezervorul v-ar tine cam 7 ore, dar asta inseamna inchis minimum unul dintre panourile mari. (io am facut calcule si mi-a iesit ca ne-ar trebui unul de peste 2,5 KW, cand n-avem incalzirea electrica).
Ștergereoricum, bravo voua ca v-ati luat generator!
la nivel mondial exista tendinta la incalzire cu lemne plus panouri radiante (au cel mai bun randament), electricitatea fiind obtinuta prin mijloace verzi. carbunele, gazele naturale vor avea cresteri de pret continuu.
generatorul e luat in caz de...atunci macar hidroforul, ca sa avem apa, unul-doua becuri si un panou sa mearga si ne retragem intr-o camera. si o sa fie bine. el tine 7 ore corect, dar trebuie sa ai si alte rezerve de benzina.
Ștergeresolutia cu panouri am ales-o pt ca nu a fost timp de altceva. dura f mult sa instalam o centrala pe lemne, iar frigul venise deja.
nu stiu ce sa zic si de pretul la lemne, pana la urma si padurile se cam termina, cred.
dar mi-ar place ca in viitor sa existe si sa avem posibilitatea sa ne putem furniza singuri electricitatea. dar momentan e numai un vis.
multumeeeesc!
RăspundețiȘtergeretre sa ne luam si noi, dar nu ne-am invrednicit pana acum. poate, datorita voua, prindem si noi avant.
cu multa placere :)
Ștergereeu zic ca e tare bun, nu-s bani aruncati aiurea, mai ales in situatia noastra, caldura fiind bazata pe curent.
sa stii ca e printre cele mai ieftine, am gasit multe modele, dar unele aveau niste preturi...mult prea mari pt buzunarul nostru