duminică, 4 decembrie 2016

Inceput de decembrie in gospodarie

Decembrie a sosit si a adus cu el nopti friguroase, dimineti senine, aer rece si tare, zile insorite si o mie de planuri pentru sarbatori.


Am reusit intr-un final, cu un ajutor de nadejde, sa scoatem la lumina curtea si gradina, sa aranjam solariile, sa aranjam magaziile, lemnele si alte acareturi intalnite ades prin curti de oraseni dezorganizati mutati la tara. E bine asa si suntem multumiti.


Pe langa sticlele sub care am pus trandafiri, cum nu se mai prevedeau catelusi "atotrozatori" prin ograda, cand am fost la Indagra ne-am luat cativa pomisori fructiferi, care acum aranjeaza frumos curtea. I-am plantat cu mare drag si cu multe sperante.
Spre uimirea mea, am bagat de seama ca pe dragul de Mairon il "mancau" gingiile ca pe bebelusi si s-a apucat de ros la un pom. Dupa cateva randuri de dojeneli, vazand ca nu se potoleste in nici un fel, l-am "scarpinat" si eu cu o matura pe coada, prins in fapt intr-o seara cand se credea invizibil si rodea de zor la crengute. De atunci i-a lasat in pace, asa ca trag sperante ca vor trece cu bine iarna si se vor prinde.


Tot atunci am luat si o salcie pletoasa, placerea lui Lucian, care acum impodobeste gradina din spate alaturi de trandafirii comuni si cei de dulceata,


dar si de bambusul care sper sa treaca iarna (deja cam pare afectat de frig).


Altfel, gradina e cam goala, i-ar mai trebui o aratura, sper sa poata Lucian s-o faca cat mai curand, in felul asta sa mai starpim din buruieni si insecte.


Prin ograda mai intalnim pasari grase si curioase care trag si ele la soare, bucuroase de vremea buna,


dar si matoance descreierate, obraznice si rasfatate, mereu cu chef de joaca.


 In solarii, desi plantele cresc greu, verdele-i stapan.




Cand intru in solarii imi place la nebunie mirosul de acolo. Miroase a pamant reavan, a ceapa si usturoi, a aer curat, a plante tinere, a primavara.





Lucian a inceput sa construiasca rasadnita.


Mai avem de luat ceva materiale pentru ca va fi dubla fata de cea din anul asta.
Dar mai avem timp pana cand vom incepe noul an de gradinarit in ceea ce priveste culturile de vara-toamna.

Anul asta am cultivat multe soiuri noi din diverse legume, le-am recoltat semintele, iar la anul le vom da "drumul in lume" fie sub forma de rasad, fie sub forma de legume.

Sper sa ne lase si daunatorii sa ne ducem planurile la bun sfarsit, pentru ca anul asta a fost mai mult decat groaznic in privinta asta.


10 comentarii:

  1. Dumnezeu sa va binecuvanteze oameni minunati si sa aveti parte de o cultura sanatoasa si spornica.
    Va respect si va imbratisez cu drag! Si o iarna balnda sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult pentru tot :). In privinta iernii, nu stiu ce sa spun. Mai ca mi-as dori cateva episoade de ger aspru, greu, asumandu-mi pierderea plantelor de acum, dar sa stiu ca macar injumatatesc vietatile care misuna prin pamant acum.
      Cred ca ar fi mai bine.

      Ștergere
  2. Buna ziua, iubiti gospodari. Totul arata ca la carte, ordine si disciplina, plantute ce-si itesc capsorul spre lumina si un verde crud ce te indeamna la visare si la ganduri primavaratice.
    Felicitari pentru munca si realizari si Mos Nicolae sa va gaseasca sanatosi, linistiti si fericiti ca sa va puteti bucura in tihna de darurile sale(o meritati pe deplin).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Venind de la tine, comentariul ma incanta peste masura :). Multumim mult.
      Toate cele bune si de la noi.

      Ștergere
  3. Va asteptam cu drag rasadurile,au fost foarte,foarte bune atat rosiile cat si vinetele albe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ati sti cat de mult ma bucur ca v-au placut si ca sunteti multumita!
      In ceea ce ma priveste, abia astept sa incepem :)

      Ștergere
  4. Oameni buni, la voi, cand arunca omu' o privire in solar, creste ceva! La voi nu e pauza niciodata! Cum puteti munci atat de mult? Va admir nespus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, dar nu-ti inchipui ca muncim non stop, ca nu-i asa.
      Dar, pe de alta parte, noi alta sursa de venit nu avem, asa ca solariile trebuiesc muncite :)

      Ștergere
  5. Am si eu 2 caini prin curte.Toate plantele pe care nu le-am protejat cu un arac sau 3 araci legati in cap nu au rezistat la caini .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am inceput si noi sa-i mai protejam, ca altfel nu au sanse. Vezi toate sticlele alea de pe margine care au trandafiri? Mairon nu a ratat niciuna :).

      Ștergere