luni, 14 martie 2016

Treburi prin gospodarie

Ploua, ninge, bate vantul, treburile urla a rezolvare, asa ca trebuiesc facute. Plantele ne mananca tot timpul acum, incepand cu cele mici si vulnerabile pana la cele mari si pline de buruieni.
Iar printre picaturi lucram si la aspectul curtii, am inceput lucrul in gradina si incercam o imbunatatire a spatiului pe care il avem.
Facuram si niste achizitii, ca tot suntem in sezon (asta ca sa nu spun ca pur si simplu nu ma pot abtine sa nu mai iau cate una alta), dar am si primit niste plantute in dar de la oameni harnici, plus ca am facut si un"import" din Bolintin a catorva plante.
Acu` s-o luam pe rand, zic, sa nu ne zapacim de tot. Ca asa e cand ai o pauza de vesti, cand incepi sa le spui, se ingramadesc toate in minte.


Aparatul foto e in greva de cateva zile, de cand ii nor si frig afara, asa ca facuram poze cum mai vrea si el. In stanga avem prima achizitie de la Plant Shop. De obicei nu fac reclame (nici platite, nici neplatite), dar domnul de acolo chiar m-a impresionat prin grija si profesionalismul de care a dat dovada in pregatirea comenzii. Am luat, printre altele, primii mei muri de la care am mari sperante. Inca ne gandim unde sa-i plantam, vor avea nevoie de palisare si n-as vrea sa-mi dau seama peste un an ca am gresit locul de plantare si trebuie sa-i mut.


Am primit cadou de la niste oameni tare harnici si gospodari cativa stoloni, langa care am adus "importul" de care vorbeam mai sus de la mamaie din Bolintin (alti stoloni, plus ceva puiuti de liliac alb) si uite asa am adunat destule plantute pentru un inceput promitator.
Lucian a curatat si pregatit o parte a curtii care era nefolosita si ii voi planta acolo.


Tot in acea zona "reconditionata" am plantat deja cativa coacazi (albi, rosii, negri).



Asa ca am sperante ca pe anul viitor, cu putin noroc, sa gustam cateva fructe productie proprie.
Ce-am mai facut? Am mai plantat un mar ionatan si multi lilieci rosii si albi.


Si mai am in plan achizitia a unul, doi pomi fructiferi (de fapt, mai multi, dar sunt inca in negocieri cu Lucian).
O parte din gradina am inceput s-o lucram. Am mutat ceva plantute la loc definitiv, am pus ceva arpagic si am mai adus de la mamaie cateva stevii d-alea bune.


Prin curte a aparut un gard nou si imi doresc sa terminam si restul, asa cum ne-am pus in plan. Florile au inceput sa se deschida, iar copacii aproape-aproape au inflorit.


In solarii e zarva mare, plantele cresc bine si-s napadite de buruienile care au un ritm de crestere cu mult mai rapid decat ritmul nostru de scoatere a lor.


\Salatele sunt mari de acum, 



spanacul e crocant si gustos, kalele au crescut foarte bine si intr-un final avem primele ridichi aproape gata.


In rasadnita avem mii de plantute in diferite stadii de crestere, surse noi de ingrijorare si bucurie.




Si cat de curand trebuie sa ne apucam sa pregatim terenul pentru plantarea primelor rosii. Cam "plictisitoare" viata la tara, asa-i :)?

6 comentarii:

  1. Buna dimineata. O gramada de treaba aveti, de fapt ca mai toata lumea care are un petec de gradina asa ca, nu-mi ramane decat sa va urez o noua saptamana cu spor si rezultate minunate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua buna. Da, toti gradinarii si-au inceput treaba. Saptamana frumoasa si mult spor!

      Ștergere
  2. Tare fain îi la voi. Omul sfințește locul, se vede. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii cum e? Ca la nebuni :)). Hai in solar! hai in gradina! aoleu gardul! uite gainile! hai in rasadnita! ioi, ca nu dadui de mancare la animale! ma, noi mancaram pe ziua de azi? nu mai am turba si tre sa repic! s-a terminat si plasa pentru gard! si tot asa cat e ziua de lunga.
      Cam cum e nebunia aia la inceput cand te apuci de zugravit. Toata casa-i vraiste si nu stii de un` sa te apuci. Dar le terminam noi :).

      Ștergere
  3. Va simt bucuria plictiselii de aici:)),succes! Ai grija cu murul ca e tare invaziv,eventual sa incerci sa legi crengutele sa nu atinga niciodata pamantul !Undeva in coltul gradinii ,sa nu te incurce pe viitor.Plictiseala spornica in continuare:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult pentru sfaturi, mi le-ai trimis la timp :). Inca nu stiu mare lucru despre muri, abia acum incep sa mai citesc pe ici-colo.
      Mult spor si tie :).

      Ștergere