marți, 6 octombrie 2015

Graba

Graba, graba...graba-n toate! Asta e cuvantului anului la mine: GRABA!
Asa nebunie de sezon nu am avut nicicand. Asa o sa fie de acum inainte? Sau o sa fie si mai si?
Intrebari imi vin in cap in timp ce culeg ce mai e de cules, in timp ce conserv ce am cules, in timp ce asez borcanele la nelocul lor, ca loc nu mai au in camera care s-a transformat in camara.
Dar, din fericire pentru mine, am inceput sa vad luminita salvatoare. Mult nu mai e.


Suntem bucurosi si privilegiati ca avem ce culege, ca munca ne-a dat rod bun. Da, acum nu mai sunt multe, mai avem cate putin din toate, dar uitandu-ma la fotografia de mai sus recunostinta imi apare valuri-valuri. Asa culori frumoase, asa gusturi deosebite, asa arome placute! Dintr-o mica samanta pusa in pamantul negru si greu.
S-atunci iar apare graba pentru ca nu vrei sa pierzi nimic!


Anul asta am avut pere din belsug. La mamaie, la Bolintin, perii au avut un rod de pomi nebuni. Normal ca nu m-am putut abtine sa nu profit de asa o pleasca cazuta din cer si am trecut la treaba-n graba.
Anul asta l-am declarat anul nectarului. Am facut nectar din tot ce am prins, iar nectarul de pere e pe primul loc. Gustos, cremos, aromat (bine, si cu ceva bucati mai mari prin el; n-o fi foarte "cosmeticizat", dar imi plac la nebunie bucatelele alea prin sucul aromat).


 In plus e si preferatul lui Adi, asta insemnand ca am facut ture intregi de nectar, in speranta ca le voi avea pentru iarna, dar au fost baute de copiloiul din dotare cu mare pofta si zambet larg pe fata-i frumoasa. Aceeasi treaba mi-a facut la dulceata de ardei iute, insa dupa primele doua ture mancate pe nerasuflate, a treia tura de borcane am ascuns-o. Iarna-i lunga!


Ca tot vorbeam de graba, ori e ceva in aer in gospodaria noastra, ori graba asta e contagioasa, dar cativa din prunii nostri se pare ca s-au molipsit: au inflorit a doua oara.

Nu stiu cat de bine o sa le faca lucrul asta, dar nu m-am putut abtine sa nu le admir florile albe si delicate ce-mi aduc aminte de primavara.

2 comentarii: