luni, 3 august 2015

Trei ani

Oare ce-ai putea sa faci intr-o zi de duminica de august cand reminiscente din trecut te trezesc brusc la sase fara un pic dimineata cu senzatia ca e luni si ai intarziat?


Ai putea sa faci mai multe chestii, inclusiv sa te culci la loc, dar tinand cont ca am intrat in august, ultima luna de vara, ca toamna e pe undeva pe aproape, ca locuiesti la tara...ei bine, iti bei cafeaua si iesi afara la treaba.
Te asteapta soarele printre copaci si roua din iarba, te asteapta pasari si animale infometate sa le dai sa manance, te asteapta plantele, te asteapta, cuminti si rabdatoare, borcanele abia cumparate.
Asa ca treci la treaba pana nu da caldura aia mare.

Curtea noastra nu a fost niciodata si nici nu cred ca va fi una ordonata si extrem de curata. Multe pasari si animale merg libere pe acolo si se vede. Dar asta e alegerea noastra, pur si simplu nu suportam sa le vedem inchise undeva. Si ele, ca si noi, au dreptul la un spatiu mare.
Peste toate astea, acum la noi e santier. Lucian construieste in pauzele de la ingrijit plante, pregatit si livrat comenzi, un chiosc, sa-i zic. Un loc acoperit in care sa ne bem dimineata cafeaua si in care sa mai stam la o vorba seara tarziu. Sau sa ne asezam musafirii la umbra. Sau sa fumez atunci cand ploua sau ninge. Ma rog, un chiosc.

Ne doream de mult asa ceva si uite ca i-a venit timpul.
Si cum tot ce e nou in curte starneste o mare curiozitate, evident ca barnele de lemn, scandurile, tevile si sculele lui Lucian sunt punctul de atractie a animalelor, matoancelor in special.
Toata lumea le vrea si le revendica.






Si-n timp ce Lucian isi vedea de chioscul lui,  eu m-am apucat de cules multe legume si plante aromatice.

Dupa cules am pus aromaticele in buchetele la uscat si am trecut la spalat, tocat, fiert, conservat legume.
Iar timpul a trecut pe nesimtite, extrem de repede si am vazut cum soarele incepe si apune.




In zgomotele specifice curtii, in zgomotele incete pe care le facea Lucian cand lucra lemnul, in linistea serii am realizat brusc ca suntem in august si-n iulie s-au implinit trei ani de cand ne-am mutat aici, trei ani de cand ne-am schimbat radical viata.
Am aruncat o privire pe geamul de la bucatarie si m-am uitat la Lucian cum lucra la lemn si m-am gandit cat de multe a invatat de cand suntem aici si cate lucruri noi pentru el a facut.
Apoi mi-am aruncat privirea in curte unde gaini, rate, pisici mari si mici, caini mari si mici se jucau sau stateau pe iarba din curte.











Mi-am reintors privirea in bucatarie si m-am uitat lung la borcanele fierbinti inca...

si am realizat cat de mult ne-am schimbat. Cat de multe am invatat de cand suntem aici, cate lucruri noi am inceput si am reusit sa le ducem la final, cat de mult am invatat sa ne bazam doar pe noi.










Trei ani si parca-s o viata, dar cu toate astea parca au trecut ca trei zile.
Trei ani in care am invatat sa-mi pun ordine in viata, in care mi-am schimbat radical prioritatile, in care am invatat ca linistea interioara e mult mai pretioasa decat banii si alte lucruri materiale.
Trei ani in care Adi, copilul meu bun, a crescut si s-a inaltat, lasandu-ma undeva in urma, cam pe la umarul lui.
Trei ani in care am invatat ce inseamna dragostea neconditionata a unui animal, in care am invatat sa iubesc si sa dau atentie tuturor animalelor azi, pentru ca maine poate fi prea tarziu.



Trei ani in care am invatat ce realizare mare inseamna sa ai in farfurie ceea ce tu stii de la samanta.

Trei ani in care am invatat ca nu trebuie sa fiu pe placul nimanui si ca nu trebuie sa fac lucruri care sunt pe placul altora, ci lucruri care sunt corecte si cinstite.
Trei ani in care am invatat ca in viata ai o multime de alegeri de facut, iar alegerile acelea, desi sunt numai si numai ale tale, pot sa afecteze radical si ireversibil lumea din jurul tau.


 Trei ani trecuti ca trei zile si traiti ca treizeci. Si suntem inca la inceput :).

22 de comentarii:

  1. Multi ani inainte inconjurati de plante, animalute si oameni dragi voua!
    Felicitari si pentru ce ati realizat si multe altele mai departe! Ai scris foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos ai scris Iuliana! Uite asa cand citesc postari din astea de suflet, ma mai iau de pe jos, ma scutur de colb si-i dau inainte. Sa fiti sanatosi si sa aveti putere de munca!
    La multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul e ca dupa hei-rup-ul de sambata si duminica, vertebra mea cea dobitoaca cam incepea sa vocifereze. Asa ca am zis sa o las un pic sa se calmeze si am avut timp de stat la povesti :).
      Ma bucur ca te ajuta cumva ceea ce scriu, cand mai apuc s-o fac.
      Multi ani sanatosi si voua, ca aveti nevoie! Atatea animalute de ingrijit si pamant de lucrat cat aveti acolo necesita multa putere de munca.

      Ștergere
  3. Multi inainte, sanatosi si fericiti!

    M-ai dat gata cu pozele cu pisicile aliniate pe barnele de lemn, sau cu cea cu pisica in lopata... :) Puiutii de catelusi sunt absolut adorabili. Pastrati vreunul? Cel negru ca Mairon... sau cel cu burtica-n sus, alb cu pete... si cel gri... , bine, toti sunt deliciosi :)
    (clar, curtea voastra cred ca e binecuvantata. Atatea animalute fericite la un loc nu cred ca am vazut. Am in ochi si acum pisicutul care cerea mancare cu labutele impreunate ca la rugaciune, sau pe cel lovit caruia ii zambea fata cand l-ai luat in brate...sa fiti sanatosi sa aveti grija de tot si de toate :) Si sa va bucurati de ce aveti si de copilul vostru.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaa, Miloaga si Goguta! ( Gogu e cea care sta pe lopata). Miloaga s-a obraznicit tare mult si a vazut ca daca isi ia pozitia de cersetoare primeste ceva intotdeauna, asa ca o face cat de des poate. si evident ca primeste mereu cate ceva :)

      da, vrem sa pastram din catei, Lucian zice ca unul, eu as vrea doi. inca negociem.
      dar oricum e dificil de ales pt ca sunt atat de dulci si draguti toti. eu le spun tanculetele lu` mama :)

      multumim frumos, la fel va dorim si noi :)

      Ștergere
  4. Frumos ati scris,imi place ca ati pus si poze.Nu mai conteaza dezordinea,e fericire acolo,pe scanduri,pe pamant, si cine nu e gata se ia cu lopata.Pup orataniile ,inclusiv mama catel (pastrati 2 si gasiti stapani buni si celorlalti) . :)
    Mult noroc ,sa fiti fericiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama catel s-a facut o frumoasa, imi e tare draga.
      Multumim tare mult, la fel va dorim si noi :).

      Ștergere
  5. Multi inainte, asa cum ii doriti :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa va dea Cel de sus ani multi fericiti impreuna! Ii meritati, pentru ca sunteti harnici si entuziasti. Ati avut un curaj imens ca sa va schimbati radical viata (un curaj pe care eu nu-l am, dar pe care il invidiez la voi...), asa ca sunteti pe un drum drept si curat si va meritati fericirea actuala si viitoare.
    Si mie mi s-a intamplat la fel cu baietii mei... am ajuns cea mai scunda din casa. Cel mic este cel mai inalt, l-a intrecut si pe tat-su, si imi spune mereu ca i se pare ciudat ca pana acum cativa ani imi cerea el sa-i dau ceva de pe vreun raft mai sus, iar acuma ii cer eu lui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curaj, inconstienta... spune-i cum vrei :)))
      Imi pare un pic ciudat sa-ti vezi puiul mic pe care il luai in brate tot-tot, cum creste si creste si te depaseste. Dar e si o mandrie mare in asta. Imi inchipui cum e la tine cu doi pui :)

      Multi ani fericiti si voua!

      Ștergere
  7. Să urmeze şi de-acum încolo cât se poate de mulţi ani cu sănătate şi succes în toate!

    Sper din suflet că vei pune poze cu lucrarea chioscului Iuliana pentru că sunt sigură că va ieşi ceva trainic şi frumos.

    Cu drag vă ureyz toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trainic sigur va iesi, sper ca si frumos. Sigur pun poze cu el.

      Multi ani sanatosi si frumosi iti doresc :)

      Ștergere
  8. Ati reusit sa faceti un colt de rai.
    Il meritati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a, nu! chiar nu e colt de rai. e o zapaceala :).
      pana la ajunge un colt de rai, mai este.

      Ștergere
  9. Va apreciez nespus pentru ca iubiti si respectati animalele.
    Bafta in tot ce faceti!

    RăspundețiȘtergere