vineri, 1 august 2014

Rosii - rezumat pentru 2015 ( 1 )

E bine sa ai un jurnal in care sa-ti notezi impresiile, peste timp ai un punct de pornire.
Asadar, postarea aceasta o fac mai mult pentru noi, pentru viitoarele noastre culturi de rosii, dar daca avem interesati in domeniu, sper sa ii ajute.
Incep cu rosiile verzi, singurul soi de genul asta care a scapat de boli si purici, desi am impresia ca mai am un fir sau doua de Green Zebra, dar inca nu sunt foarte sigura.

Aunt Ruby`s German Green

Cand am gustat prima data, am gustat oarecum cu teama, ma asteptam sa fiu invadata de gustul neplacut al rosiilor crude. Mare mi-a fost surpriza cand am simtit gust de rosie adevarata, mult-mult suc, aroma extraordinara.
Cresterea-i nedeterminata, fructe mari, coaja extrem de subtire, practic crapa in mana. Dar nu cred ca asta e un inconvenient pentru fanii declarati acestui soi. Si nu-s putini.

Rosii roz de la Banca de Gene Suceava

Crestere nedeterminata, fructe mari ( inclusiv pe etajul trei), zemoase, carnoase, gust de rosie adevarata, coaja subtire. Sigur ramane pentru la anul.

Azoychka

Am tot vorbit despre soiul asta. E bun, rodeste bine, e preferatul meu. Ramane!

Rosii Mari de Dambovita


Desi imi venea sa-mi trag pumni in cap ca le-am pus in solar, acum ma felicit pentru asta. Cum in gradina nu mai am nici o rosie din cauza manei, clar, nu scapa nici ea. In plus, vad ca incepe sa-si revina, a inceput sa formeze fructe si sa creasca.
Am crezut ca e aceeasi rosie cu cele Mari de Prahova, dar nu-i. La gust se aseamana, dar la forma si mod de crestere, nu. Acestea au ca semn distinctiv acea cicatrice florala, cele de PH, nu.
Anul trecut in gradina a format fructe mari, anul asta inca nu, dar vad ca incepe sa-si formeze etajul trei de fructe si se pare ca-s mari. Vor urma completari aici.

Ananas ( Pineapple)

Coaja subtire, zemoase, gust bun, fructe mari. Nu-s printre soiurile care rodesc foarte bine sau poate ca din cauza puricilor si a vremii s-a intamplat asta. Inca nu-s foarte sigura daca ramane sau nu, o mai tin sub observatie.

Rosii Mari de Prahova

Nu pot sa spun decat: Corina, multumesc pentru ele!
Le-am mai facut o prezentare parca, le-am recoltat semintele direct din rosiile primite de la o familie din Prahova care le cultiva de foarte multi ani. Fructe mari ( 500-700 gr) inclusiv pe etajul patru, gust super bun de rosie adevarata, rodeste foarte bine, bune in salata, bune in bulion ( daca te lasa inima), carnoase, zemoase, dulci, coaja subtire. Rosii romanesti adevarate, d-alea vechi pe care le stiu din copilarie. Clar, raman.

Brandywine yellow

Fruct mare, carnoase, zemoase, dulci acrisoare, nu rodesc extraordinar de bine, dar merita cultivate pentru gustul lor foarte bun.

Paul Robeson

 Rodesc foarte bine, cred ca semi-determinat, fructele sunt medii, gustoase, zemoase, cu gustul specific de rosie neagra ( printre preferatele mele), dar mai bun :). Ramane!

San Marzano

Soiul asta nu ar trebui sa lipseasca din nici o gradina. Te ajuta foarte mult la prepararea bulionului care iese gros si foarte gustos. Rodesc foarte bine, ciorchinii au multe fructe, in solar cresc foarte inalte ( nu le-am cultivat niciodata in gradina), gustul nu e bun, nu-mi plac crude de nici o culoare, dar asta nu conteaza pentru ele au o alta destinatie: bulionul ala super gustos.
Anul asta incerc sa le usuc la soare, om vedea ce va iesi.

Cand ma uit la poza asta, nu pot decat sa ma minunez iar si iar de darnicia si imaginatia Naturii, de bogatia pe care ne-o ofera.
Nu cere multe in schimb. Din pacate, sunt multi care nu-s dispusi sa-i ofere acel putin pe care il cere, iar cei care vor pierde vom fi noi. Toti.

20 de comentarii:

  1. Buna ziua

    As dori sa comand un "mix" din rosiile de mai sus.
    Cum sa procedez? Imi dati o adresa de e-mail?
    Multumesc
    bogdan.alexandrescu@ycr.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Trece-ma si pe mine pe lista pentru niste semincioare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rosia a fost cultura mea preferata pe care am ameliorato an de an selectand seminte de la cele mai sanatoase si cele mai mari, dupa aproape 8 ani am ajuns sa obtin o rosie de 1,1 kg si restul in jur de 0,6-0,7kg dar numai in cultura irigata in camp, in solar nu se dezvlta ca afara
      http://orasandevenittaran.wordpress.com/
      Cu stima
      George Ivanus

      Ștergere
    2. Asta incerc si eu sa fac, sa aleg, sa selectez, sa ameliorez, intr-un final, dar noi abia suntem in anul trei, asa ca mai avem foarte multe de invatat.

      Ștergere
    3. cum stati cu ploile, la noi a plouat aproape 170 de litri/mp in luna iulie, dezastru

      Ștergere
    4. am avut la apa de ne-am saturat si noi

      Ștergere
  3. Chiar ieri am postat pe blogul meu un articol despre rosiile modificate genetic si cele naturale.
    Vazind azi postarea voastra mi-am permis sa pun un link...
    Sper sa nu fie cu suparare.

    http://arta-culinara-romaneasca.blogspot.ro/2014/07/rosiile-modificate-genetic-aliment-sau.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de ce sa ma supar? L-am citit, am vrut sa comentez, dar n-am apucat. Acum mi-ati luat-o inainte.
      Eu nu cred in mitul asta cu varful la rosii. Nu spun ca nu o fi vreo urmare a fortarii, chimizarii, modificarii genetice, dar eu am soiuri care au acel varf.
      Ca exemplu va pot da Orange Banana si San Marzano. Daca le cautati pe net, o sa vedeti ca-s soiuri, Orange Banana e chiar heirloom, iar eu sigur nu le-am fortat, chimizat etc. Mai am niste cherry-uri rosii care-s tot asa.
      Si le-am cultivat an de an, din seminte recoltate de mine.
      Probabil, asa cum am spus, acel varf o fi vreo urmare a fortarii, dar nu e valabil pentru toate. Nu sunt toate asa.

      Ștergere
    2. Cele cu varf, care le-am cumparat pina acum aveau foarte putine seminte (5-6% din normal) iar interstitiul intre mijloc si pulpa exterioara foarte apos.
      De altfel chiar producatorii au recunoscut ca sunt OMG.

      Ștergere
    3. Uau! Pai asta e un mare pas inainte daca au recunoscut. Mai ramane de facut cunoscut lucrul asta.
      Sigur ca se pot recunoaste cele OMG, am vrut sa spun numai ca acel varf nu este un indiciu clar. Altele-s clare, asa cum le-ati descris dvs in articolul din blog si aici.

      Ștergere
  4. Astept partea a doua. Si eventual a treia.
    Vad ca vom avea ce schimba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. partea a doua va fi sigur.
      a treia, din pacate, era in gradina, iar acum acolo nu mai am nici o rosie, nici macar cherry-uri.
      noroc ca am fost indeajuns de desteapta sa-mi fac rezerve de seminte, nu mai am multe, dar am din toate. asa ca la anul o iau de la capat cu ele

      Ștergere
  5. O colectie frumoasa de soiuri, sa opresti samanta de la toate . Eu nu mai ma satur de salata din rosiile de la tine, foarte bune ! Daca tinea si vremea cu noi...ploaie, multa mana, purici...ma multumesc insa cu ce am, am oprit samanta si la iarna sper sa fac rasaduri sanatoase. Din cele de PH as vrea si eu cateva seminte si nu-mi mai trebuie nimic. Tu ai fasole din cea care creste subtire si lunga, daca nu ai iti trimit eu, ca o nebuna a rodit, am dat la toate cunostintele. Te pup, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danuta, iti dau seminte, dar parca ti-am dat din cele de PH. Tin minte ca nu am avut suficiente de DB si ti-am mai dat unele. Nu erau d-astea?
      Vreau fasole si mai vreau si ardei d-aia de la voi, de seamana cu capia. In toamna nu te lasa :)

      Ștergere
    2. Cred ca doar din cele de DB mi-ai dat, care sunt foarte bune, nu stiu daca printre ele au fost si de PH. Mai spre toamna o sa-ti trimit boabe de fasole si de ardei de raci sau ciuşca, nu stiu cum le ziceti voi acolo :) aici le zicem de raci pentru ca din ei se face o ciorba cu zeama de varza, uite aici http://www.papamond.ro/ciorba-de-raci-olteneasca/

      Ștergere
  6. Iuliana, toate semintele le-ai recoltat tu? Unde as putea gasi si eu soiurile astea?
    Sunt 2 ani de cand ma chinui si eu cu rosiile dar cumparate rasaduri din piata si n-am avut noroc. In primul an nu era ingradita gradina si catelul s-a jucat cu ele pana le-a rupt iar anul asta erau asa frumoase ... pana a dat mana. O sa facem si noi un solar mic la anul dar as vrea sa incerc soiurile astea ale tale, ca tare bine arata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare parte, da, le-am crescut, inmultit si acum le-a venit randul la vanzare.
      Restul semintelor le-am cumparat, iar unele am facut schimb cu pasionati de gradinarit, care le-au crescut pt consum propriu.
      Ce gasesti rasad in piata e hibrid, asa ca nu e vorba de norocul tau la seminte :)
      Probabil ca voi avea seminte de dat in toamna, sa vedem ce o mai fi, ca anul asta...mi-a scos peri albi.

      Ștergere
  7. Mai aveți semințe și ce soiuri,aș dori și eu.Mulțumesc din suflet.LEONARD.

    RăspundețiȘtergere