luni, 2 decembrie 2013

Recolte de decembrie

Saptamana trecuta a fost ger pe la noi. Dar ger d-ala adevarat, a inghetat tot-tot-tot.
In solar, desi mai ferite oarecum, plantele care nu au rezistenta la frig au fost afectate serios. Oricum era si timpul, saracele ce sa le mai cer, din martie cand le-am plantat si pana in decembrie si-au facut treaba, au rodit serios si bine. Chiar nu ma asteptam.
Nu am crezut ca va fi atat de frig si nu am acoperit salata cu agril, asa ca sambata dimineata ( atunci recoltam salatele pentru comenzi) am gasit ceva pierderi. Nu semnificative, cam 5 salate s-au dus.
Dar sambata mai spre seara am pus in functiune agrilul.

Iar salatei i-a placut la caldurica, duminica dimineata nici o pierdere n-a mai fost.

Rosiile, ardeii si vinetele le-am gasit intr-o stare jalnica, asa ca duminica am decis amandoi ca e cazul sa le scoatem, sa curatam terenul si sa-l lasam liber pana-n primavara unde acolo vor apare ceapa, salata. usturoi, spanac si...ceva surprize :). Da, din primavara vom avea produse noi.
De fapt, la anul vom avea multe produse noi, dar asa cum am spus, e o surpriza.
Duminica dimineata plantele aratau cam asa.



M-a durut sufletul dupa ele pentru ca nu ai cum sa nu te atasezi, dar asta e legea firii.
Asa ca eu am purces dis de dimineata la cules, iar Lucian in urma mea scotea plantele. Am muncit cu drag, cu spor, e o adevarata placere sa stii ca muncesti pentru tine.
La final am tras linie si am privit cu mare satisfactie rezultatele.



 


E ceva pentru decembrie, asa-i?
Dupa ce am terminat de admirat, a urmat o treaba putin plictisitoare, dar necesara : sortatul.
Asa ca am pus rosiile in ladite in functie de gradul de coacere :  cele pentru consum imediat, cela care-s in curs de coacere si cele care speram ca se vor coace. Apoi le-am depozitat la o temperatura mai scazuta si constanta.
Dupa ce eu am terminat cu caratul, sortatul, aranjatul laditelor cu legume, Lucian tocmai terminase cu caratul vrejurilor scoase, am facut o noua gramada pentru compost, apoi ne-am apucat sa strangem si sa depozitam furtunele de picurare si folia.


 La final un sfert de solar a fost gata curatat, pamantul de sub folie era afanat, tocmai bun pentru bagat motocultorul in el.
Am intrat in casa pe seara, cu dureri de spate si de muschi, dar cata satisfactie ai cand vezi ca muncesti cu spor, ca ai un tel, ca ai rezultate!

4 comentarii:

  1. Asa da...

    La noi inca mai rezista cu stoicism ( dar nu stiu pentru cata vreme ), salata, spanacul, ceapa si usturoiul verzi, ridichile, rucola si patrunjelul. Avand in vedere ca-s in aer liber iar muntii se vad plini de zapada...ma mir si eu :)

    Folia pe solar o lasati, nu-i asa ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, folia ramane pe solar.
      mai avem si noi afara ceapa si patrunjel si vad ca si-au revenit dupa zapada si frig.
      dar si cand o veni frigul ala adevarat...

      Ștergere
  2. Patrunjelul este rezistent, veti culege frunzele si de sub zapada, toata iarna.
    Iuliana, gogonelele se vor coace in timp si vei avea rosii coapte de Craciun, nu e musai sa le pui la murat daca ai deja multe muraturi. Eu mai am si acum ardei culesi la inceput de octombrie, inainte de primul inghet, deasemenea si rosii cherry. Daca sunt sanatoase se coc si se tin.
    Felicitari pentru recolte bogate si inteligent utilizate! Odihna placuta la iarna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta voi face, le las sa se coaca in legea lor.

      Multumesc, asemenea :)

      Ștergere