vineri, 28 iunie 2013

Cu copiii la cumparaturi

Intr-una din zilele astea mi-am luat copiloiul din dotare cu mine la serviciu.
Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica si ma lua mama cu ea la serviciu, nici nu dormeam noaptea de grija ca nu cumva sa ma uite acasa. Era una din cele mai mari placeri ale mele si ma simteam foarte importanta cu ea acolo.
Acum mi-a venit randul, asa ca si eu ii fac cateodata cate o placere de genul asta lui Adi.
El stie ca atunci cand merge cu mine undeva ne cam facem de cap, ca asa-s gainile cand scapa-n boabe, mai vorbim de ale noastre si ne amuzam impreuna.
Deci, ca sa revin, mi-am luat copilul cu mine la munca.
Se face de ora pranzului, mancare nu aveam intentionat la noi, tocmai ca sa ne ducem in Lidl-ul nostru din Ferentari.
Ajungem in magazin, ii iau lui Adi "ce vreau eu, mami, daaa?" si ne asezam la una din cozile de la case. In spatele nostru se aseaza un tatic, cu un carucior si cu fetita lui, cam la 7-8 ani sa zic ca avea.
Cum la cozi la supermarket nu prea ai ce face decat sa te uiti in carutul vecinilor de coada, asta faceam si noi. Ne chioram in carutul omului in timp ce el isi punea produsele pe banda, iar fetita lui topaia si vorbea singura.
La un moment dat, in timp ce urmaream copila aceea, gandindu-ma cum o putea sa topaie asa fara nici un fel de pauza, o vad ca se opreste brusc, apoi intinde mana si ia ceva din rafturile acelea de langa casa, dupa care duce la nas si miroase adanc.
Dau sa ma intorc spre casiera, ca deja era randul nostru, cand mi se pare ceva ciudat si imi reintorc privirile catre cutia care era inca lipita de nasul copilei.
Simt ca ma iau caldurile, ma uit la taica-sau, apoi iar la cutia din nasul copilei, el se uita la mine, apoi imi urmareste privirea.
Il vad ca se schimba la fata, vrea sa faca un pas catre fata, dar trage un sut cu sete carutului, sut care il face sa ramana intr-un picior, sprijinit de carut, fara aer. Invins.
Ii vad fata cum i se coloreaza de la rosu la grena si-l aud vorbind incet, apasat, fara sa-si fi recuperat aerul necesar vorbitului : Ia-aia-e-a-as!
Noi in timpul asta ne plateam produsele. Ma uit cu coada ochiului la Adi, nu vad nimic in neregula, pe fata lui nu se citea nimic, rasuflu usurata si apoi plecam, indreptandu-ne spre parcare.
Cand ne urcam in masina insa, il aud : Mami, mi-e mila de copilul ala!
Mie simt ca-mi pica ceru`-n cap, dar fac pe proasta : Care, ma, mami?
Copilul ala, mami, care era cu taica-sau in spatele nostru. I-ai vazut si tu doar!
N-am scapare, asa ca-i raspund : Aaaaa, da, da, cei din spatele nostru...
Daaa, zice el, mi-e mila de ea!
Eu...nimic, ma faceam ca eram foarte ocupata cu condusul masinii.
Stii de ce? continua el.
Oftez, ma resemnez si cu toate ca stiam de ce, ii raspund : Nu, mami, de ce ti-e mila de ea?
Pai, mami, spune pe un ton revoltat, tu n-ai vazut ce mirosea?!
Nu, puica mamii, ii zic, n-am vazut. Fac o pauza, poate-poate mai lungesc momentul, apoi il intreb : Da` ce ai vazut tu ca mirosea?
Isi ia o mutrita importanta, se apropie de mine si-mi spune pe un ton jos si grav : Copilul ala mirosea prezervative!
Ma uitam fix prin parbriz, ma umfla rasul, incercam sa ma concentrez si sa nu incep sa rad ca descreierata, dar sa si gasesc ceva cat mai inteligent de raspuns.
Nu prea mi-a iesit, ca ma aud vorbind : Nu, mami, ti s-a parut! Erau servetele d-alea de ochelari, nu prezervative.
Se intoarce si se uita la mine cu o privire serioasa si-mi spune : Mami, nu erau servetele! Pe cutia pe care o miroasea copilul ala scria  "condoms"!
Liniste...
Eu incercam sa ma abtin sa rad. El ma studia sa-mi vada reactia, in timp ce mie mi-au dat lacrimile din cauza efortului de a nu rade.
Nu stiu ce sa-i spun si imi e teama ca daca deschid gura o sa incep sa hohotesc ca o nebuna, cand il aud :
Auzi, mami, ce amintiri din copilarie pot avea unii copii. Am fost cu tata la supermarket si am mirosit prezervative! Uau! Ce tare! 
O pauza mica, apoi ma intreaba brusc.

Auzi, mami, dar cand o realiza ce a mirosit si sa zicem ca o sa fie mai mare, i-or ramane sechele??

Nu-i raspund. Ma concentrez la drum, conduc si am privirile fix inainte. Nu vreau sa ma uit la el pentru ca o sa-mi vada ochii plini de lacrimi si gura stramba, din cauza efortului de a nu rade.
Din cand in cand hohotesc interior, sper numai sa nu-mi vada tremuratul.

10 comentarii:

  1. Eee...eu le-am gasit pe-ale tatii si le-am umflat,...unele le-am legat de lampa,cu alte am iesit pe-afara, le-am dat pe la copii,ne-am jucat cu ele....Avea tata niste oki ca laserele si scotea scantei,...Si mama ma ascundea la spatele ei si zicea :sa nu dai!!ca ai mana greaaa si schilavesti copila...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe,si eu practicam din astea in copilarie......le umpleam cu apa si le aruncam de la balcon,in vreo baba mai dracoasa.Cat despre luatul copiilor cu mine,mai bine nu.Ai mei se plictisesc repede,fi-mea oricum si-a facut veacul tot anul scolar pe la mine pe la birou.In vacanta sa stea ei frumos acasa,acolo unde as sta eu si i-as trimite pe ei sa munceasca.Hi-hi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Simpatică povestirea. Și comentariile. Cred că mulți pui de om au pățit-o, pe vremea noastră, mai ales că nu aveau de unde afla ce și cum, că nu se vorbea de ele la orice film sau emisiune de „divertisment”.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am ras!!! Dar noroc de mine ca nu a trebuit sa ma abtin :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Hopaaaaaaaaaaa.... Iaca si eu am taiat motul la un blog. Astept si de la tine *bun venit*! hi hi hi

    http://tarameaculturamea.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am fostt pe la tine, ti-am urat toate bune, ti-am lasat mesaje si sa stii ca mi-a placut mult:)
      asa cum ti-am mai spus te astept cu alte post-uri, imi place modul tau de a scrie.

      Ștergere
  6. :)))
    Am nimerit din greseala pe blogul asta si n-aveam de gand sa raman prea mult, dar scrii foarte fain. M-am abonat la blog doar pentru postul asta. La mai mare! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. sa nu zica fiul tau ca nu are experiente din copilarie cu prezervativele...macar de la distanta.dar pustoaica l-a intrecut!

    RăspundețiȘtergere