luni, 12 noiembrie 2012

Targuieli, cumparaturi, arende, planuri

Sambata dimineata, cu mic cu mare, ne urcaram in masina si via targul saptamanal de la Gaesti. Nu mai fusesem pana acum nici eu si nici Adi. Uai, ce mi-a placut! O vanzoleala, o aglomeratie, chiuituri, toata lumea isi lauda marfa in gura mare, cum vedea ca arunci un ochi la marfa lor, cum te luau la intrebari.
Se gaseau acolo de la ace de cusut pana la animale de toate natiile. Erau multi cu legume, ardei capia 1 leu/kg, varza 0.3 lei/kg, sfecla 1 leu/kg, ceapa alba, ceapa rosie, verde, salata, hrean, ceva rosii, dar naspa...o nebunie in toata regula. Nu mi-a venit sa cred ce mici sunt preturile si evident ca mi-am luat si eu cate ceva, printre altele sfecla si hrean, duminica iesindu-mi o bunatate de salata; am pus si la borcan.
Apoi am trecut in partea cu animale : vaci, vitei, porci de toate marimile ( erau unii mici-mici si asa dragalasi...i-as fi luat ca animale de companie), capre, gaini de toate rasele, rate, gaste, porumbei, am vazut si un fazan portocaliu, caini de rasa, cai...o nebunie! Am vazut niste purcelusi maro, nu am mai vazut pana acum, vanzatoare a zis ca sunt numai de carne. Ii dadea cu 300 de lei perechea. Dar gaseai si godanei la 200-250 de lei bucata, cam la 30-35 kg. Am vazut doi porci aveau 300 de kg, erau imensi. N-am mai vazut asa ceva pana acum, nu li se mai vedeau nici ochii, burta aproape ca se tara de pamant, cand se miscau vibra grasimea pe ei. Erau hidosi.
Am mai aruncat un ochi si pe la haine, lenjerii de pat, incaltaminte; am luat niste ciorapi grosi foarte buni pentru frigul de s-a instalat deja ( a devenit obisnuinta ca dimineata sa vad masinile inghetate de sus pana jos). Apoi am trecut la partea de fieratanii unde Lucian s-a simtit ca pestele in apa si nici Adi nu e departe de el, pentru mine insa a fost cea mai plictisitoare parte, dar i-am inteles.
Tot sambata, dar mai pe dupa-masa, am batut palma cu un vecin pentru porcul de Craciun. Eu nu l-am vazut inca, nici nu-mi doresc sa-l vad viu, dar Lucian a fost si l-a vazut, i-a placut si l-am luat. Ma rog, impropriu-zis l-am luat, porcul va ramane la vecinul nostru pana in ziua in care il vom taia. Ca si cost 8.5 lei/kg ( atat era si in targ ), porcul are acum 100 kg, deci 850 lei + 50 de lei hrana pe timpul cat mai are de trait, adica 900 lei la final. O fi bine, o fi rau..nu mai conteaza acum, pretul in preajma Craciunului poate creste sau poate scade, oricum e bun luat.
Duminica pe langa o oaresce treaba casnica, am scos morcovii din gradinita din fata, am sapat si am pus doua razoare cu ceapa, lucru care a mirat-o foarte pe o vecina, a zis ca pe la noi lumea nu pune ceapa peste iarna in pamant, numai usturoi. I-am zis ca eu pun, ca multa lume pune, in plus mai salvezi din timp primavara, cand e o gramada de treaba si a plecat oarescum mirata si dusa pe ganduri.
In timp ce eu si Adi intindeam sfori ca sa ne iasa randurile de ceapa drepte, Lucian a plecat in sat impreuna cu vecinul de la care am cumparat porcul, pentru ca acesta din urma aflase de cineva care voia sa dea pamant in arenda, un pogon. S-a intalnit cu omul, au batut palma pe o perioada de doi ani si ie-te cum am ajuns la un hectar luat in arenda. Aici vom pune porumb in primavara. Dupa ce au batut palma, s-a dus la vecinul care ne-a arat si semanat primul pogon, unde am pus grau, ca sa vorbeasca cu el sa ne are si locul asta ( pamantul este nelucrat de vreo trei ani, e plin de balarii uscate ), lucru care se va intampla azi-maine.
In gradina mare nu am avut prea multe de facut, ca tot am curatat, acum e libera cu totul, Lucian poate intra cu motocultorul, sa vedem cand isi face un pic de timp, pana sa vina zapada. Ca am auzit ca in vreo doua saptamani o sa cam vina.
A fost un week-end placut, spornic, linistit.

8 comentarii:

  1. de la secialisti citire - o sa probez si eu anul viitor, ca deja ii scosesem cand am aflat - poti lasa morcovii de toamna in pamant pe iarna, doar ca trebuie acopeirit cu un strat de paie. zice-se ca-s si mai dulci cand ii scoti cu cazmaua din pamant aproape inghetat. (asa scoatem noi iarna din hrean)

    (ai idee ce preturi aveau gainile si ratele? asa pofta mi-ai facut sa simt la locul faptei targul vostru...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca daca n-oi uita, la anul fac si eu la fel, am vazut ca isi formasera o gramada de radacini, asa ca s-ar putea sa fie bine.
      Nu am intrebat cat ar costa gainile si ratele, evident nu era nici un pret afisat, totul e la mica intelegere, dar aveai de unde alege.
      A fost frumos in targ, chiar mi-a placut zapaceala, aglomeratia si nebunia de acolo.

      Ștergere
  2. Frumos frumos ! :))

    PLus felicitari pentru pamant...nu stiu cum sau ce se zice...dar va doresc pamant roditor si legume fructe si alte cele gustoase si babane ! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai avut un weekend bogat :)
    Si pe noi ne tenteaza sa crestem la anu' niste pui de carne.
    Eu am norocul ca bunicii mei inca mai traiesc si ne-au crescut si noua un porc. Nu stiu ce m-as face fara ei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost frumos. Cu porcul nu-mi pare rau, oricum voiam, e mai frumos asa si-n plus vreau sa fac si eu toba si carnati, pentru prima data si trebuie sa vada si Adi cam care-s obiceiurile.
      In primavara vreau sa iau si eu pui de carne, mai multi

      Ștergere
    2. Ceeeeeeeee carnati , toba si caltabos direct! :)) (Adi)

      Ștergere
    3. Hahaha
      Al meu sot nu-i fan toba si caltabos. Eu pur si simplu nu-l inteleg :)))
      O pomana porcului cu mamaliguta si muraturi si un pic de tuica fiarta
      Mmmm

      Ștergere