luni, 13 august 2012

Din seria intamplari la tara : azi ENEL - partea a doua

Nu stiu de ce am o impresie vaga ca o sa ajung sa fac un roman in toata regula despre furnizorii astia de electricitate.
De fapt, astia de Dambovita nu-s Enel, sunt Electrica nu stiu cum, dar nu conteaza, tot o apa si-un pamant, asa ca le zic Enel.
Joia de trecu, pe la o ora mai pe seara, a inceput un vant tare p-afara, iar curentul s-a oprit. Apoi a pornit. Apoi iar s-a oprit. Apoi iar a pornit. Noi eram ca niste gaini capiate prin casa, nu mai pridideam sa scoatem aparatele din prize. In tot timpul asta lumina se aprindea si se stingea. Intr-una, intr-una, parca se juca cineva la intrerupator.
Extrem de enervat, Lucian pune mana pe telefon si suna la Enel. Nu raspunde nimeni. Si mai incearca iar. Si iar. Abia la al patrulea apel a catadicsit o DUamna sa ridice receptorul si sa raspunda.
Si se apuca Lucian sa-i zica de unde e, ce se intampla in casa cu lumina si sa-i intrebe ce au de gand sa faca.
In timp ce vorbea cu DUamna, curentul s-a hotarat intr-un final si s-a oprit. Definitiv. Lucian ii comunica si lucrul asta. Cucoana cand aude, ii raspunde prompt : Aaa, domnu`, facem reparatii pe linie! . Pai cum doamna, intreaba Lucian, faceti reparatii seara? Pe intuneric?Si nu stiu cum se intampla, ca de cate ori ploua sau vine cate o vijelie ( intre timp incepuse si sa ploua) se intrerupe curentul,  iar voi mereu imi spuneti ca faceti "reparatii". La care DUamna ii raspunde intepata : Va rog sa cititi contractul, domnu`! Ne-am rezervat " dreptul" sa facem revizii! - replica asta e noua, pana acu` n-au mai folosit-o.

Probabil doamna ca asa e, dar noi trebuie sa fim anuntati in prealabil, da?Si ce sa vad doamna in contract? Ce sa vad?, mai spune Lucian, scrie acolo cumva ca una din atributiile voastre e sa imi faceti discoteca-n casa?? . Raspunsul vine pe o voce mai inmuiata un pic, extrem de relevant : Nu stiu, domnu`!
Deja saracu` Lucian are alergie la NU STIU si ii raspunde pe un ton din ce in ce mai ridicat : Las` ca va zic eu daca nu stiti, in contract zice ca trebuie sa dati tensiune maxim 230V! Stiti cat am gasit? 248V! Stiti ce inseamna asta??. DUamna ii raspunde aproape soptit ca stie si isi da seama. Lucian continua : Pai sa dea dracu` sa mi se arda vreun aparat in casa si sa ma puneti pe drumuri sa va fac reclamatie la ANPC si la altii, ca luati foc cu mine!. La care DUamna ii raspunde pe un ton impaciuitor si compatimitor : E, lasati domnu`, nici chiar asa, ca doar nu sunteti singurul.. .
Si conversatia a mai durat ceva si s-a incheiat cu acelasi numar de inregistrare si cu concluzia DUamnei ca  trebuie sa ne impacam cu situatia ca au mai fost si alti fraieri carora li s-au ars aparatele si au ramas cu paguba.

Sambata, pana-n pranz.

Auzim strigate la poarta, printre latraturile dulailor nostri, care mai aveau un pic sa rupa gardul ( acum ma gandesc ca ar fi fost tare bine sa-mi alunece putin mana de pe poarta si sa iasa cainii afara, sa-i alerge un pic..Poate data viitoare, ca sigur va fi o data viitoare! ).
La poarta o masina cu o scara pe ea si doi tipi stateau in strada la o distanta respectabila de gard. Ne ducem sa vedem ce vor. Buna ziua, zice unu` pe un ton mai rastit, de la Electrica suntem. Ati facut o reclamatie. Lucian se prinde despre ce e vorba si-i raspunde : Cand ? .
Nu stiu, domnu` ( raspunsul standard!), raspunde tipul, eu stiu ca ati facut. Despre ce e vorba?.
Pai e important, d-aia am intrebat, zice Lucian, si daca nu stiti va zic eu : joi am facut reclamatia. Azi e sambata! Aveti o viteza uimitoare in a rezolva reclamatiile clientilor vostri. Sunt impresionat!
Domnu`, zice al doilea care avea un aer de sef, venim si noi cand putem. Important e ca venim, nu?, continua el pe un ton prin care ne spunea ca suntem foarte nerecunoscatori.
Se apuca Lucian si povesteste ce s-a intamplat si ii cere lamuriri de ce se intrerupe lumina cand bate vantul sau cand ploua ( eu i-as mai fi intrebat de ce se opreste si cand e soare si senin, dar am tacut..). La care cel cu aer de sef zice : Pai domnu`, va zic io. La statia de la Mozacu s-au schimbat firele. Aceste fire "ie" foarte sensibile! Daca se pune o pasare pe ele, se intrerupe curentul. Cum a zburat pasarea, vine curentul.
Eu, initial, am ramas interzisa. Apoi am vrut sa-i rog sa se uite un pic in parul nostru sa vada daca avem ciunga in el. Dar Lucian mi-a facut semn sa tac, le-am intors spatele si am plecat de acolo, ca imi venea sa le aduc aminte, in termenii cei mai elogiosi pe care-i cunosc din cartierul meu de bastina - Giulesti, despre mamele si toate neamurile lor.
Nu am vrut sa mai stiu ce au vorbit, dar Lucian va merge la Gaesti sa mai faca o reclamatie. Nu vom rezolva nimic, sunt sigura, dar macar o sa-i pisam si o sa-i tocam si vreau sa-i facem, cand ne aud numele sau adresa, sa-si spuna : Iar nebunii aia!. Macar atat!


Va urma...

6 comentarii:

  1. Asa se intampla in mai toate localitatile de la tzara cu releele,sunt foarte vechi,lumea s-a modernizat,au aparate foarte muulte in priza,iar toate acestea fac ca de multe ori retelele sa fie supraancarca-te ,fara sa mai fie nevoie de vreo adiere de vant ca sa fie intrerupta lumina.Au inceput sa bage si ei faze mai puternice,sunt in lucru de ani de zile , dar vor mai trece tot atatea ani buni pana cand ei vor finaliza lucrarile.
    Si la mine la tzara se intampla sa mai fie cateodata probleme,dar macar cei de la interventii sunt mai draguti si vin mult mai repede ori de cate ori ai probleme.
    Problemele mai grave la tzara copacii de pe marginea soselelor care sunt foarte batrani si de multe ori la vant puternic sau furtuna rup firele de inalta tensiune,asa am patit noi de curand .Au venit cei de la interventii imediat dupa primele sesizari,numai ca distrugerile ereau prea mari sa fie remediate in cateva ore.
    Asa ca am fugit pentru cateva zile acasa ,pana la remedierea lor.
    Oricum tu incearca sa le spui sa te lege cu carligul de cealalta faza la stalp,ca sunt doua faze,o faza care sunt pentru cei care au contoare vechi,si alta faza modernizata care sunt cei legati care si-au construit case noi,nici acestea nu sunt prea stralucite dar cu siguranta sunt mai bune decat celelalte

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei Maria, dar au venit, au schimbat tot bransamentul, noi am schimbat in casa toata instalatia ( la inceput aveam 180V, nu pornea nimic) si ne muta dupa o faza pe cealalta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Posibil ca toate fazele sa fie la fel de proaste,la noi stiu doar ca o faza la stalp este putin mai moderna la care sunt majoritatea legati ,si mai este o faza foarte proasta care sunt ceilalti

    RăspundețiȘtergere
  4. Dom'ne, este unu la televizor care zice un lucru taaaare adevarat: traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!

    Voi macar aveti telefon fix. In cătunul meu, la doi pasi de sosea si la 15 km de Bucuresti nu mai am Romtelecom. Daca iti poti imagina! Se fura cablul prea des si nu l-au mai inlocuit. Se cauta alta tehnologie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Electrica e muntenia nord nush cum....si noi tot la Gaesti avem contractul....si probleme cu carul.....la noi au venit in iarna prin decembrie de-au schimbat panourile,ca cica alea vechi nu mai sunt bune....asta era undeva pe 17 decembrie 2012.....in 18 decembrie 2012,tata care e tipicar si sta bine cu matematica,ma suna speriat ca avem 100 kw intr-o zi......sun la nr de pe factura,ma ia o duduie cam molesita sa ma intrebe ce aparate ne-am mai bagat in casa.....nimic,doamna,ca doar ieri pe la 12 s-a schimbat......a,nu se poate,aveti ceva pierderi pe retea.....insist sa-mi dea un nr la reclamatie,mai apoi benevol imi da si nr unuia care se ocupa de zona mea.....sun,si sun,si sun......pana pe 22 decembrie,niciun raspuns de la tip.pe 22 sun din nou la Gaesti.raspunde un domn.a,pai doamna,e Crciunul,nu mai raspunde nimeni acum.....si eu ce fac domne cu kilowatii? pai o sa vedem cum vi-i bagam pe mai multe facturi.....raman interzisa......domnule,nu am de gand sa platesc asa ceva,sunteti aberanti......pai nu aveti ce sa faceti,ca daca nu se constata in maxim 24 ore defectiunea,pa! what???????? veniti si dvs dupa sarbatori,pe la noi,faceti o sesizare.....pe vreo 10 ianuarie a venit nenea care nu raspundea la talefon...senin,ne-a zis ca a inversat firele din greseala si de aia inregistra atat....a schimbat si panoul.chestia nasoala e ca a trebuit sa platim o factura de 1000 lei,ca era deja emisa si nu mai aveau ce face......nici acum nu am primit banii aceia de la electrica......deci.....

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca tot ziceam eu de electrica asta...ieri ne-au taiat curentul....ca la Titu nu aparem cu plata din ianuarie.....ii arat omului chitantele (eu platesc la robotel la BRD),ala face niste ochi mari la mine si-mi zice nu-sh doamna ce-s astea,eu am ordin......stai dom-ne asa sa sun la Gaesti....n-am eu treaba doamna cu Gaiestiul tau.....pai cum n-ai nene treaba,ca doar acolo am facut eu contractul.....eu n-am treaba...si a pus sigiliu si-a plecat......sun la gaesti,aia imi zic a,pai la Titu nu se vede daca platiti la robotel,ca trebuia de aici confirmare...si eu ce fac doamna cu curentul? pai taiati si dvs sigiliul......No comm! luni cred ca ma duc peste ei.....si le fac si putin scandal,ca mi s-a acrit de atata alergat dupa electrica asta.

    RăspundețiȘtergere